Kezdő olvasóknak igazi kihívás lehet, hogy mit jelentenek a Könyvmolyképző pöttyei. Például mire számíthat az ember, ha egy Vörös Pöttyös könyvet vesz a kezébe? Vagy miben más a Rubin Pöttyös és az Arany Pöttyös? Ha régebb óta olvasol a KMK-tól, akkor az új pöttyök jelenthetnek kérdést, úgy mint a Zafír Pöttyös és a Kristály Pöttyös. Ebben a bejegyzésben a pöttyök jelentését igyekszem összeszedni, hogy melyik mire utal.

Mit jelentenek a Könyvmolyképző pöttyei?

Első látásra összezavarhatja az embert, hogy rengeteg könyvmolyképzős pötty van, és ezek nem igazán vannak letisztázva, hogy mit is jelentenek pontosan. Ha már egy ideje olvasol a kiadótól, akkor valószínűleg nagyjából tisztában vagy vele, hogy melyek azok, amikkel nem lőhetsz mellé a következő olvasmányélményed kiválasztása során. Előrebocsátom, ebben a bejegyzésben irgalmatlanul sokszor fog szerepelni a pötty szó.

Ha elsőre el is veszik az ember a sok pötty között, mégis úgy gondolom, hogy remek ötlet volt a kiadótól, hogy ezeket a jelzéseket bevezették. Éves bontásban több száz, ha nem több mint ezer könyvet adnak ki, gyakorlatilag a gyerekkönyvektől a thrillerig. Ezt pedig ember legyen a talpán, aki jelzések nélkül tudná követni, hogy vajon neki való olvasmány lenne-e.

Alapvetően a könyvkiadók meghatározott témában adnak ki köteteket, így általánosságban nem annyira nehéz a választás. Ezzel ellentétben a Könyvmolyképző kínálata gyakorlatilag minden műfajt és zsánert lefed.

Vörös Pöttyös Könyvek

Az elsők között vezették be a Vörös Pöttyöst. Annó, a Twilight első kiadásán is ott díszelgett a piros pötty, noha 13 éve, 15 évesen egyáltalán nem érdekelt semmilyen jelzés, csak Meyer könyvét akartam mihamarabb elolvasni. Ez pedig már mutatja is, hogy miről van szó. Young adult, avagy YA, vagyis fiatal felnőtteknek szóló kötetek gyűjteménye. A 14-18 éves korosztályt célozza meg, és a paletta ezen belül is nagyon széles.

Általában romantikus és fantasy zsánereket vonultat fel, vagy ezek elegyét. A központi téma a főszereplő karakter és az első szerelem, vagy valamilyen megpróbáltatás, amivel először szembesül. Vannak közte kifejezetten olvasmányos, aranyos, léleksímogató kötetek, és vannak bonyolultabb cselekménnyel bíró regények is. Ez az abszolút tiniirodalom, az első szerelem kérdése szinte mindig megjelenik, azonban erotika és szexualitás, vagy ezeknek a leírása vagy nincs jelen, vagy maximum viktoriánus utalás szintjén.

Ha nem vagy biztos benne, hogy 10-12 évesen neked való-e egy Vörös Pöttyös, vagy a gyermekednek nem tudod, hogy a kezébe merd-e adni, akkor a válasz általában igen. Erőszak- és erotikamentes, gyakorlatilag nem találkoztam még ezekben a könyvekben olyan leírással vagy konfliktussal, amivel egy ilyen korú olvasó ne tudna megbirkózni, vagy problémás lenne számára bármilyen téren.

Vörös Pöttyös Könyvek a blogon: The ​Wicked Deep – Gonosz mélység, Shadow ​and Bone – Árnyék és csont, Éjfél kisasszony, Someone Else’s Summer – Valaki más nyara.

Arany Pöttyös Könyvek

Felnőtt női olvasóknak szóló regények. Viszonylag itt is széles a skála, történelmi, romantikus, történelmi romantikus, kortárs, családregények, (női) sorsok, stb. Az Arany Pöttyös Könyvek az eddigi tapasztalataim alapján inkább élethelyzeteket állítanak középpontba, vagy a karakterek sorsát. A felnőtt létről szóló regények, ha van benne erotika, akkor általában a szerzőtől függ, hogy direkt vagy indirekt módon ábrázolja, de nem a szexjelenetek kerülnek a középpontba.

Ugyan felnőtt nőknek ajánlják az Arany Pöttyös Könyveket, ettől függetlenül 16 éves kortól már bőven olvasható, amennyiben az olvasónak nem fontos, hogy a középiskola vagy az egyetem legyen a történet helyszíne.

Arany Pöttyös Könyvek a blogon: Daisy Jones & the Six, Lady Almina és a valódi Downton Abbey, Ross Poldark.

Rubin Pöttyös Könyvek

Röviden a Rubin Pöttyösöket szoktam szoftpornónak hívni. Viszont mostanában mintha kevesebb olyan Rubin Pöttyösbe futnék bele, ahol annyira hangsúlyos az erotika. Egyébként ez a pötty jelképezi a new adult, azaz NA, tehát a 18+-os fiatal felnőtteknek szánt regényeket.

A könyvek történetének a helyszíne általában a főiskola vagy az egyetem, a központi konfliktus a szülői ház elhagyása, és az önálló boldogulás nehézségei. Természetesen az első, vagy a sokadik szerelem itt is jelen van, szinte borítékolható két karakter egymásra találása. A Rubin Pöttyös Könyvekben pedig sokszor konkrét szexjelenetek is szerepelnek. Többek között ezért is 18 éven felülieknek ajánlják. Finomabban fogalmazva, itt már nem állnak meg a csóknál.

Pár éve a Rubin Pöttyös tényleg a szoftpornóra volt garancia, mostanában viszonylag több olyat is olvastam, ahol kellemesen csalódtam, hogy tényleg életszerű leírások szerepeltek. Szóval ebből a szempontból csalóka lehet, hogy mit jelentenek a Könyvmolyképző pöttyei, mert azonos színek vagy elnevezések között is hatalmas eltérések lehetnek.

Erre remek példa Colleen Hoover, aki már az előtt nagy kedvencem volt, hogy megkedveltem volna ezt a kategóriát. Az ő könyveiben a központi konfliktus mindig kap egy megoldást, és nekem erre szükségem van ezeknél a regényeknél. Vagyis igénylem.

Rubin Pöttyös Könyvek a blogon: Without ​Merit – Merit nélkül, Regretting You – Elrontott életek, The Simple Wild – Az egyszerű vadon.

Zafír Pöttyös Könyvek

Ez egy viszonylag új pötty, pár éves lehet talán. Én személy szerint a Kristály Pöttyössel keverem szinte állandóan. New adult fantasy regények gyűjteménye, ahol a cselekmény nem a mi világunkban, vagy legalábbis annak mindenképpen egy alternatív verziójában játszódik.

Ide tartozik Sarah J. Maas ACOTAR-sorozata, s részben eme kötetek miatt született meg a Zafír Pöttyös Könyvek koncepciója. Illetve a linkelt A kilencedik ház is ide tartozik. Érzésem szerint a 16 éves kortól ajánlott fantasy irodalom gyűjteménye a Zafír Pöttyös, mely inkább a női olvasókat célozza.

Zafír Pöttyös Könyvek a blogon: Ninth House – A kilencedik ház.

Kristály Pöttyös Könyvek

Női pszichothrillerek, amit egyébként a borítón is jelöl a kiadó. Hogy miért női, és nem csak simán pszichothriller még nem tudom, mert egyetlen ilyen regényt sem olvastam, viszont már várólistás egy. Mindenképpen frissítem majd ezt a szekciót a saját tapasztalataimmal.

A Kristály Pöttyös tehát mindenképp felnőtt olvasóknak ajánlott, ráadásul olyanoknak, akik bírják és szeretik a borzongást.

Bíbor Pöttyös Könyvek

Átlagosan a 8-12 éves lányoknak szóló könyvek, melyekben nincs erőszak és erotika sem. A Vörös Pöttyös kistestvéreként emlegetik, azonban itt véletlenül sem kerülhet a regényekbe olyasmi, melyet a szülő ne adna szívesen a gyermeke kezébe, vagy egyáltalán dilemmába ütközhetne.

Személy szerint még egyetlen Bíbor Pöttyös Könyvet sem olvastam, nem is igazán tervezem, hiszen nagyon kiesek a célközönségből, azonban a kiadó oldalán egy csokorba van gyűjtve az összes megjelent regény.

Narancs Pöttyös Könyvek

Talán a Bíbor Pöttyös kistestvére, azaz az olvasni már tudó, akár alsó tagozatos lányoknak szóló olvasmányok. Amikor utánanéztem, akkor láttam, hogy viszonylag rég jelent meg az utolsó ilyen besorolású kötet, szóval lehetséges, hogy azóta már meg is szűnt a pötty. A kiadó oldalán található Narancs Pöttyös gyűjtemény itt olvasható.

Szivárvány Kör Könyvek

Egy már megszűnt típusról van szó. Inkább 18+-os LMBTQ könyvek jelentek meg ebben a sorozatban, melyek azóta beolvadtak jellemzően a Rubin Pöttyös kategóriába. Sok évvel ezelőtt az LMBTQ könyvek még nagyon megosztó témát képviseltek, emiatt ajánlotta a kiadó 18 éven felüliekben. Ebből a sorozatból Vörös Pöttyös kategóriába is kerül olyan regény, melynek hamarosan érkezik utánnyomása.

Olvasni jó

Kifejezetten alsósoknak szóló könyvek, melyek önálló olvasásra ajánlottak. A borítón szereplő sárga plecsniben a kiadó jelöli az életkort, amitől ajánlott. Ezek a könyvek fokozatosan nehezednek, missziójuk szerint az olvasás megszerettetéséért ennyire változatosak.

Cool Selection / Kaméleon Könyvek

A Bíbor Pöttyös Könyvek párja, ám a Kaméleon Könyvek középpontjában az akció, a rejtély, és a kaland van, így jellemzően fiúknak ajánlják – vagy olyan lányoknak, akiket jobban vonzanak ezek a témák.

Grand Selection / Fekete Macska Regénytár

Krimik gyűjteménye. Mostanában ezt a kategóriát sem igazán látom, azonban évekkel ezelőtt például a Castle-könyvek ide lettek besorolva. A felhozatal itt is változatos volt, míg a Castle-kötetek humorosak is voltak, addig más regények simán belepasszolnak az általam csak darabolós kriminek hívott kategóriába, tehát fajsúlyosabbak.

Hard Selection / Sötét Örvény

Felnőtt férfiaknak szóló regények, tulajdonképpen olyan kötetek, melyekben az erőszak előfordul valamilyen formában. Disztópia, sci-fi, akció is előfordul, azonban szerintem nőként is élvezetes olvasmányok lehetnek, amennyiben kedveli az ember ezeket a zsánereket. Viszonylag széles a paletta, Joe Abercrombie és Leigh Bardugo bizonyos regényei is ide vannak besorolva.

Rázós könyvek

Szigorúan 18 éven felülieknek. Ezek a regények sokszor akár lelkileg is megrázóak lehetnek, a testi- és lelki erőszak több formájával is találkozhat az olvasó. A szexualitás pedig szinte borítékolható, hogy megjelenik ezekben a regényekben.


Remélem ez a bejegyzés segíthet nektek, hogy mit jelentenek a Könyvmolyképző pöttyei, vagyis besorolásai. Ezek mellett érdemes fülszöveget is olvasni természetesen, továbbá amennyiben fiatalabbaknak választasz olvasmányt, akkor a könyv hátoldalán megnézni, hogy hány éves kortól ajánlja a kiadó az adott kötetet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

@teklakonyvei Mit jelentenek a Könyvmolyképző Kiadó pöttyei? Vörös Pöttyös, Rubin Pöttyös, Arany Pöttyös és így tovább 📚 Egyébként laza másfél órán keresztül szerkesztettem a videót 🙈 #könyvmolyképző #vöröspöttyös #rubinpöttyös #aranypöttyös #magyarbooktok #booktokhungary #mitjelent #könyvek #könyvmoly ♬ Ballet song like "Waltz of flowers" _ 5 minutes(965273) – yulu-ism project