Ross Poldark címmel jelent meg Winston Graham nagyívű családregényének első része. A tizenkét kötetes regénysorozat első része többször is szembe jött már velem, de mégis csak most, viszonylag sok idő után éreztem azt, hogy igen, kíváncsi vagyok rá. Ezen a borító sem segített, amiről egy ’90-es évekbeli brazil szappanopera szívtiprója jutott eszembe minden alkalommal, azonban leküzdve minden ellenérzésem, azt kell hogy mondjam, örülök, hogy elolvastam.

Ross Poldark

Ross Poldark egy kissé zárkózott, mogorvának ható férfi, aki már az első oldalakról kiderül, hogy mind a rokonait, mind a cornwalli arisztokráciát megveti. Az amerikai polgárháborúból utazik haza miután meghalt édesapja, s ezzel átveszi a birtokot is. A portáján Judot és Prudie-t találja, a szolgáló házaspárt, akik gyakorlatilag teljesen elhanyagolták a helyet, így az újjáépítéssel kell kezdenie a hazaérkezését.

A családi viszonyok kissé bonyolultnak hatnak a regény elején a rengeteg szereplővel, ami számomra a könyv végére már kezdett összeállni. A kötet egyik központi konfliktusa, hogy egy Elizabeth nevű nőt szeretett volna feleségül venni, azonban mire hazaér, a nő már hozzáment Ross unokatestvéréhez, Francishez. Mindenki azt hitte, hogy Ross is meghalt, így meglepetésként hat a megjelenése.

A kötet másik konfliktusa Ross és a maréknyi arisztokrácia szembehelyezkedése ama tény kapcsán, hogy Ross magához vesz egy 13 éves suhanc lányt, Demelzát, akit a részeges bányász apja folyamatosan ver. Mivel a lány befogadása előtt nem beszélte meg a dolgot a lány apjával, így elindulnak a pletykák, hogy nem konyhai cselédnek, hanem szeretőnek vette magához.

Történelmi családregény, kevés romantikával

És ha már írtam a borítóról, sokak juthatnak olyan benyomásra, hogy a Ross Poldark egy javíthatatlan romantikus regény. Nos, engem is meglepett, de gyakorlatilag alig akad benne néhány romantikus jelenet. A regény sokkal inkább szól a tágabb családról, illetve a családtagok közti kapcsolatokról, mintsem a szerelemről. Ross persze epekedik Elizabeth után, azonban közel sem olyan mennyiségben és módon, amit a romantikus jelzővel illethetnénk.

Olyan érzésem volt olvasás közben, hogy a Ross Poldark inkább egy felvezető regény. 1945-ben jelent meg először angolul, és tulajdonképpen nem tudtam eldönteni, hogy ennek a ténye, vagy valami más, ami miatt hiába tetszett, mégis néhol olyan érzésem volt, mintha vontatott lenne. Hogy érdekel, de egyébként nem égek a vágytól, hogy minden szabad percemben olvashassam.

Ez a kettősség talán akkor csökkent, amikor Ross és Demelza viszonya megváltozott. Én nem is igazán kezdtem kombinálni, viszont ha megnézitek a sorozat következő kötetének a címét, akkor tulajdonképpen kikövetkeztethető ez a mondhatni fordulat.

Összegzés

Összességében szerettem ezt a könyvet. Még akkor is, ha a viszonyom furcsa volt vele, és tulajdonképpen még mindig nem tudok rájönni ennek az okára. A stílus és a cselekmény is biztosan befolyásolt. Viszont ettől függetlenül mégis tetszett, mert az 1780-as évekbe kalauzol el, ráadásul egy elég eldugott angol vidékre, ahol például a Bridgerton családdal ellentétben nincs pezsgő társasági élet, de még a kor legmodernebb vívmányai sem állnak rendelkezésre.

Kicsit talán a Stonerhez tudnám hasonlítani: az életről szól, semmi eget rengetően izgalmas, de valahogy mégis kíváncsivá tesz, hogy mi történik a karakterekkel. Nem utolsó sorban Ross karaktere a maga higgadt, aszociális módján mégis lázad a társadalmi szabályok ellen. A pletykákra pedig fütyül amellett, hogy pontosan megjegyzi mindenki áskálódását (big Scorpio energy). Aki kedveli a kicsit lassabb regényeket, annak valószínűleg tetszeni fog, aki a letehetetlenül izgalmas és akciódús könyveket preferálja, annak nem biztos, hogy telitalálat lehet a Ross Poldark.

Örülök, hogy beadtam a derekam, és nem húztam évekig az olvasást, mint annó a Csontvárost és az ACOTAR-t, amiknél nem a borító, hanem a fülszöveg volt visszatartó erő. Egyre biztosabb vagyok benne, hogy azok a regények, amikkel kapcsolatosan ennyire döntésképtelen vagyok, hogy olvassam-e vagy sem, ezért inkább passzolom azok a regények, amiket mindenképpen el kell olvasnom.

A Poldark család kötetei, sorrendben:

  1. Ross Poldark
  2. Demelza
  3. Jeremy

Kiknek ajánlom?

Ha kedveled a történelmi családregényeket, akkor valószínűleg tetszeni fog a Ross Poldark. Ha érdekel a 18. század végi angol vidéki élet, akkor is bátran ajánlom. Nem utolsó sorban ha szívesen olvasnál egy olyan fickóról, aki fütyül a társadalmi szabályokra egy olyan korban, amikor ez volt a legfontosabb, akkor is bátran vedd kézbe ezt a regényt.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Winston Graham: Ross Poldark (A Poldark család 1.) vélemény, könyvajánló, könyvkritika György Tekla blogján.

“Még jobb, mint a tévéfilm.” – Mary Ellen F. Dennard, Amazon

Winston Graham nagyívű családtörténete mindmáig lebilincseli az olvasókat.

Az amerikai függetlenségi háború vérzivatarából szülőföldjére, Cornwallba hazatérő főhős alig várja, hogy viszontláthassa szeretteit. Öröme nem sokáig tart: édesapja meghalt, a családi birtok ebek harmincadjára jutott, kedvese eljegyezte magát Ross unokatestvérével, Francis Poldarkkal. A környék keservesen tengődő bányászai és gazdálkodói iránti együttérzése azonban arra indítja Poldarkot, hogy magához vegyen egy vásártéri csetepatéból megmentett, kiéhezett teremtést – ezzel a cselekedetével pedig végérvényesen megváltoztatja saját életét…