2022 nyár elején jelent meg a Stranger Things 4. évada, és úgy gondoltam, hogy utánanézek, hány ponton fedezhetők fel konkrét utalások Stephen King munkásságára a Sranger Things sorozatban. Spoiler alert: rengeteg. Ezért ebben a bejegyzésben a főbb utalásokat osztom meg, a teljesség igénye nélkül. Egyébként nem titok, hogy a Stranger Things alkotói, a Duffer testvérek King világából is merítették a sorozat hangulatát, melyre Stephen King is áldását adta.

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Számomra furcsa dolog, amikor egy mű egy korábbi, nagyon sikeres műn alapszik, ebben az esetben egy kortárs sikersorozat a horror királyának életművét veszi alapul. Általában két véglet van, az egyik, hogy iszonyat gagyira sikerül szekunder szégyennel, vagy a másik, hogy valami eszméletlen menőt tudnak kihozni a dologból. A Stranger Things számomra az utóbbi kategóriába esik, és az utalások Stephen King munkásságára inkább amolyan easter eggek, mintsem problémásak.

A Stranger Thingsből egyébként készültek regények is, melyeknek a sorrendjét itt találod. Ha pedig a sorozat után hiányérzeted maradna, akkor a blogon találsz Stranger Things hangulatú könyvek ajánlót is.

Az utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban bejegyzésben a főbb, szerintem említésre méltó utalásokat gyűjtöttem össze. Sok olyan mozzanatot is találtam, ami már kissé belemagyarázásnak tűnik számomra. Természetesen ha szerinted van olyan pillanat a sorozatban, ami fontos, és kimaradt, jelezd hozzászólásban.

Jöjjenek a Stephen King utalások a Stranger Thingsben!

A sorozat címe, és a cím betűtípusa

A Stranger Things eredeti címe Montauk lett volna, és Montauk városában, New York államban játszódott volna. Ezt a lehetőséget viszonylag gyorsan elvetették, és Hawkinsba, egy fiktív indianai kisvárosba helyezték a sorozatot. Így természetesen egy új címre is szükségük volt a Duffer testvéreknek. Először Stephen King A tűzgyújtó című regényének betűtípusa (ITC Benguiat) tetszett meg nekik. Később pedig egy másik King-regény, a Needful Things (Hasznos holmik) inspirálta a Stranger Things címet.

A főszereplő gyerekkarakterek

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Stephen King regényeiben viszonylag sűrűn kapnak főszerepet gyerekek, ráadásul a bullying / zaklatás témája is elő szokott kerülni. Talán az egyik legnépszerűbb regénye, az Az áll a legközelebb ehhez az alapkoncepcióhoz, ahol a gyerekszereplők nemcsak zaklatást szenvednek el, de a világot is meg kell menteniük, miközben szembenéznek a gonosszal.

Eleven / Tizenegy

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Eleven karaktere leginkább A tűzgyújtó című regényből lehet ismerős, ahol szintén egy kormány általi kísérlet sikerült félre, melyben egy kislány természetfeletti erőre tett szert. Az alapkoncepción túl El a Carrie című regényre is reflektál több ponton, főleg a negyedik évadban, amikor turmixszal öntik le.

A gonosz célpontja az álmos amerikai kisváros

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Stephen King egészen sok történetében kap szerepet egy álmos kisváros – jellemzően Maine-ben vagy New Englandben –, melyet a gonosz új célpontjaként foglal el. Néhány példa: Hasznos holmik, Az, A rémkoppantók. Az pedig csak hab a tortán, hogy mind King regényeiben, mind a Stranger Thingsben nyáron játszódik a cselekmény.

Upside Down / Tótágas

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

A párhuzamos univerzumok gondolata nem idegen Stephen Kingtől, például a fő művének tartott A Setét Torony-sorozatban is megjelenik, illetve A Talizmán című kötetben Territóriumok néven kap fontos szerepet. A köd, és a Lisey történetében is szerepelnek átfordított világok.

Lucas A talizmánt olvassa

A negyedik évad fináléjában Lucas a Peter Straubbal közösen írt A talizmán című regényt olvassa. Az 1984-ben megjelent történet nemcsak a már fentebb említett Territóriumok és Upside Down közti kapcsolat miatt fontos, hanem azért is, mert egy kisfiúról szól, aki az édesanyját próbálja megmenteni. Az ötödik, és egyben utolsó évadban derül ki, hogy a könyvnek van-e extra jelentősége, vagy csak egy remekül elhelyezett tisztelgés Stephen King előtt.

A gonosz ház

A negyedik évadban fontos szerepet kap Victor Creel háza, illetve a rózsás ajtóüveg. Az Azban a Neibolt utcai ház is hasonlóképp a gonosz tanyája volt. Továbbá A rózsa vére című, King által írt minisorozatban is központi szerepet kaptak ezek a motívumok. Nem is beszélve a fent már említett A talizmán folytatásáról, A fekete házról, mely szintén egy párhuzamos valóság határán áll. Nem utolsó sorban pedig például ott a Borzalmak városa is, melyben szintén a Marsten-házban tanyázik a gonosz.

Max báli emléke

A negyedik évad egyik jelenetében Max a gimi báljára emlékszik vissza, mely a Carrie-re való erős utalás. Személy szerint hasonlóan erős Carrie-érzésem volt, amikor Elevent leöntötték.

Utalás a bohócra

A második évadban Bob Will-nek mesél egy történetet Mr. Baldoról abból az időből, amikor Maine-ben élt. King is Maine-ben él, nagyon sok története is itt játszódik, például az Az is, Derryben. Bob történetében a bohóc az álmok útján jelent meg, és lufit ajánlott – csak úgy, mint Pennywise az Azban.

Billy majdnem gyilkos autója

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

A harmadik évadban Billy majdnem leszorítja az útról a főhőseinket, ez pedig egy igen erős utalás a Christine című regényre. Igaz, King gyilkos autója önmagát vezeti, saját akarata van, és ténylegesen gyilkol is. Billy járműve leginkább a kameramozgások, és a bemutatás miatt emlékeztet igen erősen a Christine-re.

Magányos ajtó a sivatagban

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Magányos ajtó a sivatagban, 109-es szoba, melyen kicsit több ideig időz a kamera. A Setét Torony ciklusban ezek elég nagy jelentőséggel bírnak, noha a 109 helyett a 19-es szám kap központi szerepet. Ezek az utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban nem lehetnek véletlenek, főleg, ha ehhez a gonosz házát is hozzávesszük. Ebben a kontextusban inkább A fekete házra tippelnék utóbbi kapcsán.

A sínek

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

A Stranger Thingsben az első és a második évadban is vannak jelenetek, amikor a szereplők síneken sétálnak. Ez King Állj mellém! című novellájára, illetve az abból készült filmre való erős utalás.

Az első évadban is olvastak Kinget

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Amikor Hopper meglátogatja Will-t a kórházban, a fiút őrző rendőr kezében a Cujo című regény látható. Vagyis a hátulja, Stephen King képével. Noha a Cujo története nem jelenik meg a sorozatban, ez is egy remek utalás Stephen King munkásságára a Stranger Thingsben.

Vecna, alias Pennywise?

Utalások Stephen King munkásságára a Stranger Things sorozatban

Fentebb kiemeltem már néhány kapcsolatot az Az című regénnyel, azonban a negyedik évad fináléjában elejtett mondatokkal szinte biztos vagyok benne, hogy Vecna karakterének jó részét Pennywise-ról mintázták. Pennywise-nak is van pók alakja, mindketten erősebbek lesznek gyilkolás után. No és ami számomra igen erős utalás volt, amikor a kilencedik rész végén arról beszélnek, hogy Vecna nem halt meg, csak eltűnt hogy erőt gyűjtsön, és vissza fog térni. Gondolom nem 27 évvel később, de akkor is.


Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!