Az egyszerű vadon nem csak egy Rubin Pöttyös kötet. Ilyen érzésem volt olvasás közben, és azt hiszem, nem tévedtem. Sőt. Imádtam a könyvet, és alig várom, hogy megjelenjen a folytatása is. Calla Fletcher alaszkai kalandjai több szempontból is elbűvöltek, kezdve a helyszínnel, az érzésekkel, és azokkal a problémákkal, amivel a huszonhat éves lány szembe találja magát. Sokkal inkább szól ez a regény egy fiatal lány küzdelmeiről, mint a Rubin Pöttyöstől megszokott erotikus, fiatal felnőtteknek szóló témáról, habár a romantika is felbukkan benne a mostanában népszerű enemies to lovers felállással.

The Simple Wild – Az egyszerű vadon

Calla Fletcher éli a huszonhat éves fiatal nők életét Torontóban az édesanyjával és a nevelőapjával. Hétvégente a legjobb barátnőjével, Dianával eljár bulizni, ezen kívül nem igazán tudja, hogy mit is szeretne kezdeni magával, ha a nagyobb perspektívát nézi. Az egyik nap viszont kirúgják a banki kockázatelemzői állásából, mert automatizálják a munkakörét. Még aznap hívás érkezik Alaszkából, hogy az apja súlyos beteg, a főszezon ellenére néhány nappal később viszont van egy szabad hely az egyik repülőn. Calla ugyan vonakodva, de elindul élete nagy kalandjára.

Az utolsó repülőúton a Vadon, apja repülővállalata egyik pilótája, Jonah viszi el a lányt. A megpróbáltatásaok pedig itt kezdődnek. A fiú a legkisebb gépet választja, amivel elég nagy kellemetlenséget okoz a lánynak, nem mellesleg folyamatosan egrecíroztatja. Calla Alaszkába érkezve egyedül Agnestől, apja szomszédjától kap meleg fogadtatást.

Idővel viszont az érzelmeit kimutatni képtelen apja is elkezd nyitni felé, mi több, a faroknak becézett Jonah is vegyes jelzéseket küld. Néha normális, néha totálisan nem. Mindezek mellett Alaszkában teljesen máshogy megy az élet. Nincs tömegközlekedés, a boltban minden minimum dupla annyiba kerül, ráadásul rengeteg a szúnyog.

A nagyvárosból a tundrára

Az egyszerű vadon egy romantikus regény, és valóban, ennél picit több is. Nekem talán az alaszkai élet bemutatása tetszett a legjobban. Elsőre nem tűnik szimpatikusnak az a puritán, mindentől elzárt élet, de azt hiszem mégis örömmel kipróbálnám az ottani létet. A közösség ereje, a természet közelsége, és a nyugalom, ami úgy érzem, hogy ahogy haladok előre a korral egyre vonzóbb. Az olvasó azt várná, hogy Calla sokat nyűgösködik emiatt, viszont elég tökös főszereplőt írt K. A. Tucker, így tulajdonképpen csak az újdonság és az adaptálódás okoz némi fennakadást a karakternek.

Ebben az adaptálódásban Jonah, a jóképű jeti segít Callának. Tulajdonképpen több, mint a könyv feléig megy az adok-kapok, és pont azon gondolkodtam olvasás közben, hogy mennyire üdítő a változatosság, hogy nem esnek egymásnak a tizedik oldalon, hanem viszonylag sokáig csak szócsatáznak. Amikor viszont mégis egymásnak esnek, nekem kicsit gyors volt, minden átmenet nélküli, habár nyilvánvalóan már az elején számítottam rá.

Ha szőrszálhasogató szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy rengeteg Az egyszerű vadonban a klisé, tökéletesen ki lehet következtetni a sztori fő íveit is, azonban nekem olvasás közben nem ez volt a fontos. Imádtam a karakterek közti dinamikát, a kapcsolataik fejlődését, illetve azokat az érzelmeket, amik az élethez tartoznak, de sok romantikus regényből egyszerűen kimaradnak. Ott van Calla, akit gyakorlatilag páros lábbal rúgtak az újrakezdés felé, Jonah, aki egy apafigurát igyekszik védeni a csalódástól, és maga Wren, az apa is, akinek meg kell tanulnia 24 év után apának lenni. Agnest nagyon szerettem a könyvben, ő az, aki elsímította a feszültséget, és mindig úgy keverte a lapokat, hogy előrébb jussanak a karakterek és a történet is.

Ó, és Banditát, a háziasított mosómedvét is imádtam! Ugyanis Jonah portáján lakik a kis gazfickó, akinek bizony kutyatáp dukál vacsorára a saját tányérjából. Hát nem eszméletlen cuki és menő?

Összegzés

Az egyszerű vadon egy igazi utazás volt, még innen otthonról olvasva is. Nagyon szerettem a történetet és a szereplőket. A könyv végén egyetlen kérdésem volt: mikor jelenik meg a következő rész? Ugyanis egy többrészes sorozatról van szó, én pedig alig várom, hogy tovább olvashassam Calla és Jonah történetét.

A regény és a helyszín hangulata az, ami szerintem kiemeli Az egyszerű vadont az átlagos new adult könyvek sokaságából. Képes megteremteni az alaszkai élet hangulatát annak minden nehézségével és szépségével. Úgy meséli el a lány és a fiú történetét, hogy képtelen voltam nem nevetni többször is a szócsatákon.

Tucker elmeséli Calla és Jonah szemszögéből, hogy milyen az, amikor már nem biztos, hogy van esélyed valakit megismerni. Hogy az itt és mostnak hatalmas ereje van, és néha azzal jársz a legjobban, ha engedsz egy kicsit. No és ha fény derül az igazságra. Az egyszerű vadonban a megismerés és a búcsúzás a fő téma, Calla, és az apja, Wren kapcsolatában. Calla és Jonah terén pedig az előítéletek leküzdése.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki alapvetően kedveli a Rubin Pöttyös Könyveket. Ha alapvetően picit idegenkedsz tőle, akkor is mindenképpen ajánlom, mert Az egyszerű vadon nem az a tipikus new adult regény. Akik szeretnek távoli vidékekről olvasni, azoknak is remek választás lehet. És azoknak is, akiknek hozzám hasonlóan fontos, hogy műfajtól és témától függetlenül legyen az olvasmányában érzelem és mélyebb tartalom.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

K. A. Tucker: The Simple Wild – Az egyszerű vadon (Az egyszerű vadon 1.) vélemény, könyvajánló, könyvkritika György Tekla könyves blogján.

A sors ismétli önmagát?

Calla Fletcher kétéves volt, amikor az édesanyja vele együtt elmenekült az alaszkai vadon és az elszigetelt vidéki életmód kihívásai elől, és elhagyta Calla apját, Wren Fletchert. Calla sosem nézett vissza, és huszonhat évesen a mozgalmas torontói életen kívül nem ismer mást.

Amikor azonban az apja felveszi vele a kapcsolatot, és tudatja, hogy súlyos beteg, a lány tudja, hogy ideje megtennie a hosszú utat a határ menti elhagyatott kisvárosba, ahol született.

Calla szembenéz a mászkáló vadakkal, a különös nappali órákkal, az elképesztő bolti árakkal és időnként még – szent ég! – a kinti pottyantós vécével is, cserébe, hogy megismerhesse az apját: a férfit, akivel a rengeteg hibája ellenére is újra törődni kezd.

Ám miközben nagy küzdelmek árán igyekszik hozzászokni a sarkközeli éghajlathoz és az otthonitól teljesen eltérő életritmushoz, Jonah – egy csendes, cinikus és büszke alaszkai pilóta, aki Calla apjának repülős vállalatát, a Vadont működteti – alig várja az elkényeztetett városi lány bukását. Meggyőződése ugyanis, hogy Calla túlságosan kényes ahhoz, hogy megbirkózzon a vadonnal.

Jonah-nak feltehetőleg igaza van, de Calla eltökéli, hogy bebizonyítja a tévedését. Aztán váratlanul azon kapja magát, hogy elmélyül a kapcsolata a robusztus pilótával. Ahogy a férfi rejtett megvetése egyre halványul, barátság veszi át a helyét – vagy talán valami mélyebb is?

Az elismert írónő, K. A. Tucker legújabb, mesterien sikerült romantikus regénye, lenyűgöző karakterekkel egy lenyűgöző helyszínen.