Howard ​Katalin – A botrányos királyné címmel jelent meg VIII. Henrik ötödik feleségéről szóló regény. A naiv és nagyon fiatal lány története árnyalta számomra az eddigi kötetek közül a legjobban azt, hogy a Tudor-kori udvarban mennyire kegyetlennek és számítónak kellett lenni ahhoz, hogy az ember túléljen.

Howard ​Katalin – A botrányos királyné

Howard Katalin pontos születési dátumáról nincs feljegyzés, azonban nagyjából 15-16 éves volt, amikor a nála több mint harminc évvel idősebb király szeme megakadt rajta, és elkezdett neki udvarolni. És persze, a történelemben a hatalmas korkülönbség nem számított kirívónak, azonban a tinédzser lány és a kor normái szerint öreg és beteg király szerelme gyakorlatilag az elejétől kezdve kudarcra volt ítélve.

Henrik ötödik királynéjának története számomra azért is volt megrázó, mert modern szemmel olvasva Katalin viselkedésében nem éreztem a megbotránkoztatást. Melyik tini ne próbálná élvezni az életet, szemet vetni a fiúkra, és belépni a szerelem misztikus földjére? A 16. században azonban ez felségárulásnak minősült.

Olvasás közben gyakran fogtam a fejem a történelmi háttér ismeretében, hogy Howard Katalin csak úgy halmozza a ballépéseket, amelyek aztán az életébe kerültek. Az olvasmányélményemhez az is sokat hozzátett, hogy párhuzamosan olvastam VIII. Henrik életrajzát, szintén Alison Weirtől, utóbbi kötet pedig nagyban árnyalta a képet.

Noha a kor és Henrik udvarának egyik kiemelkedő – és visszatérő – eleme az, hogy ezeket a lányokat a saját családjuk löki az oroszlán karmai közé, majd pedig boldogan áldozzák fel őket a saját bőrük mentése céljából, érzelmileg talán ez volt a legnehezebb ebben a regényben. Ebből a szempontból pedig a Trónok Harca jutott eszembe, valamint Cersei egyik mondata, mi szerint vagy nyersz, vagy meghalsz, ha a hatalmasok játszmáját játszod.

Összegzés

A Howard ​Katalin – A botrányos királyné talán az egyik legtragikusabb történetet meséli el VIII. Henrik feleségeiről, amelyben a király ötödik királynéjának legfőbb bűne az volt, hogy naiv fiatal lányként lett a nála több mint harminc évvel idősebb uralkodó felesége. Katalin nem volt szent, sőt, volt bőven vaj a füle mögött, de vajon ezért tényleg halállal kellett lakolnia? Modern szemmel nézve nem, a korabeli felfogás szerint felségárulás bűnében volt vétkes.

Talán Howard Katalin volt az, akivel a leginkább együtt tudtam érezni, akinek a karakterében folyamatosan láttam a mozgatórugókat, és akit a saját normáim szerint fel tudtam menteni a bűnei alól. Maga Katalin ha úgy vesszük, akkor megosztó alak volt, de a korából, hátteréből, és a személyiségéből adódóan talán mégis őt tudtam a leginkább megérteni.

Ez a regény nemcsak azért zseniális, mert érzelmileg bevonódtam, hanem azért is, mert az Alison Weirtől már megszokott történelmi kutatómunkán és tényeken alapszik, amelyben a hézagokat tölti fel fiktív elemekkel. A szöveg élvezetes, gördülékeny, és olvasmányos, így tökéletes azoknak is, akiket érdekel a történelem, de tartanak a száraz szakszövegektől.

Kiknek ajánlom?

Noha a Howard ​Katalin – A botrányos királyné története önálló kötetként is megállja a helyét, én mégis azt javaslom, hogy érdemes sorrendben haladni, mert úgy sokkal nagyobb élményt nyújt a regényfolyam. Amennyiben érdekel VIII. Henrik és a hat feleségének története, akkor szerintem Alison Weir művei a tökéletes választások. A gerincük a valóságon alapszanak, a stílus pedig olvasóbarát, azaz a tipikus történelmi kutatások minden szárazságát nélkülözik.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

A Hat Tudor királyné sorozat kötetei, sorrendben

  1. Aragóniai Katalin
  2. Boleyn Anna
  3. Jane Seymour
  4. Klevei Anna
  5. Howard Katalin
  6. Katharine Parr

Alison Weir: Howard ​Katalin – A botrányos királyné (Hat Tudor királyné 5.)