Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynő címmel jelent meg Alison Weir angol történész Hat Tudor királyné című könyvsorozatának első része. Ebből a regényből nemcsak az derül ki, hogy Katalin feltehetőleg hogyan látta a sorsát, hanem az is, hogy VIII. Henrik feleségeinek sorsa miként kapcsolódott össze a nyilvánvalón túl. A regény érdekessége, hogy a szerző történelmi tényeket és kutatásokat vett alapul Aragóniai Katalin történetének megírásakor, és igyekezett minél kevésbé elferdíteni ezeket a tényeket.

Nem hibáztathatta Henriket, hiszen teljesen természetes, hogy aggódik az öröklés miatt, és minden férfi, legyen király vagy közember, fiúra vágyik, aki továbbviszi a családi vonalat. De Katalin, Kasztíliai Izabella lánya, néha eltöprengett, miért fontos az, hogy férfi uralkodjon.

Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynő

Aragóniai Katalin története talán kevésbé populáris, mint utódjáé, Boleyn Annáé. Katalin, Henrik első királynéja nem tudott élő fiú utódot szülni a királynak, így lecserélte a fiatal Annára. Katalintól elvált, Rómától és az egyháztól emiatt elszakadt, Katalin pedig abban az évben halt meg, mint Anna. Röviden, és tömören, és nagyjából, amennyit tudtam korábbról az ő történetéről.

Alison Weir munkája nemcsak aprólékos, kidolgozott – és a szerző utószava szerint történelmileg hiteles –, hanem tényleg olvasmányos is. Utóbbira mindenképp szükség is van, hiszen 766 oldalas terjedelemről beszélünk. Ez viszont ne riasszon el senkit, ugyanis én személy szerint faltam az oldalakat, másrészt pedig tényleg olyan volt, mintha részben egy történelemkönyvet olvasnék. Regényes formában.

A Tudor-kori asszonyok élete nem csak játék és mese

Noha olyan érzésem van, hogy az Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynő című könyv mintha egy játékos, és élvezetes tanulás lenne, az azért erősen körvonalazódott, hogy nőnek lenni ebben a korban közel sem volt öröm. Az udvari intrikák, az előnyös pozíciók kivívása, és a kivétel nélkül bárkin való átgázolás ténye egy egészen rideg környezetet teremt. Ez alól pedig maga a királyné (királynő, aki a saját jogán uralkodik, királyné, aki a király felesége, tehát itt lehetséges, hogy félrefordítás, vagy elütés történt a címben) sem kivétel. Sőt. Aragóniai Katalin rövid házassága Artúr herceggel, majd az azt követő évek, míg hozzámegy Henrikhez mintha előrevetítenék a sorsát.

Alison Weir regényében Katalin Angliába érkezésétől a megtört, beteg asszony haláláig követhetjük a sorsát. A szerző beleemelt a könyvbe valós levelezéseket is. Nem utolsó sorban pedig kivételes érzékenységgel mutatja be Aragóniai Katalin életét – minden aspektusára külön ügyelve.

Számomra az egyik nagy érdekessége az volt ennek a könyvnek, hogy Boleyn Annát igazi fúriaként mutatja be – hiszen a kötet Katalin nézőpontjára, azon eseményekre fókuszál, amit, és ahogyan ő tudott. Ennek fényében pedig van egy olyan érzésem, hogy noha egyik nő sem szent, azonban mindenkinek megvoltak a saját okai, vagy pedig az őket kényszerítő férfiak.

Mindenképpen érdekes mind a kor (nekem ez az első Tudor-kori olvasmányom), mind pedig az a részletesség, mellyel a szerző dolgozik.

A bíboros megőrült! – bődült el Henrik. – Istenemre, hogy merészel prédikálni nekem? Attól fél, hogy ezzel a betegséggel Isten haragját nyilvánítja ki, ezért teljes lelkiismeretével könyörög nekem, hogy mondjak le minden válással kapcsolatos gondolatról. Talán elfelejtette, hogy nekem is van lelkiiismeretem? Hol volt az elmúlt évben? Vagy fölöslegesen téptem a számat?….Ez, és ezt mindenki jól jegyezze meg, az az ember, aki Anna úrhölgy dícséretét zengte a pápának, az az ember megesküdött, hogy Annát a királynémmá teszi. Nem, Kata, ne nézzen így rám. Ez most már csak idő kérdése, és a legjobb, ha hozzászokik. Istenemre, Anna az enyém lesz! És esküszöm, ezer Wolseyt adnék egyetlen Boleyn Annáért. Istenen kívül senki más nem veheti őt el tőlem!

Összegzés

Az Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynő nemcsak lebilincselő olvasmány, hanem remek lehetőség arra is, hogy az olvasó kielégítse a történelem iránti kíváncsiságát. Regényes életrajz formában veszi végig Katalin életét az Angliába érkezésétől, egészen a haláláig. Ráadásul Alison Weir elismert történész, aki a szerzői megjegyzésben rávilágít, hogy igyekezett teljesen hű maradni a tényekhez. Én pedig pont valami hasonlót kerestem, olyan könyvet, ami nem ereszt, ugyanakkor nem 100%-ban fikció.

Aragóniai Katalin története talán kevésbé populáris, mint utódja, Boleyn Anna sorsa, ám mégis érdemes kézbe venni a sorozatnyitó kötetet is. Remekül feltárulnak a kor normái, protokolljai, és nem utolsó sorban a női sorsok. Nemcsak Kataliné, bár tény, hogy nyilvánvaló okokból ő áll a középpontban.

A regény amellett, hogy tényleg lebilincselő, hihetetlen szomorú is. Szomorú, hiszen az engedelmes, és a férjének magát alávetni kész királyné tragikus története. Szomorú, mert húsbavágóan kirajzolódik, hogy közel 500 évvel ezelőtt egy nő – álljon akármilyen magas pozícióban is – “csak” egy nő marad a férfiak uralta világban. Azonban mégis csak ajánlani tudom a kötetet, hiszen az érdeklődőknek remek olvasmányélményt nyújthat.

Kiknek ajánlom?

Ha kedveled a történelmi regényeket, akkor mindenképpen ajánlom. Amennyiben érdekel a brit királyi család kicsit nagyobb távlatból, akkor is remek olvasmány lehet. Nem utolsó sorban ha egy hosszabb olvasmányt keresel (nemcsak ez a kötet hosszú, hanem a sorozat mindegyik része), akkor is szuper választás lehet az Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynő.

A Hat Tudor királyné sorozat kötetei, sorrendben

  1. Aragóniai Katalin
  2. Boleyn Anna
  3. Jane Seymour
  4. Klévei Anna
  5. Howard Katalin
  6. Parr Katalin

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Alison Weir: Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynő (Hat Tudor királyné 1.)

Aragóniai Katalin, VIII. Henrik legendás első felesége.

Spanyol hercegnő. Szerénynek, engedelmesnek és vallásosnak nevelték. Angol királynénak szánták. Hat hét távolságra a hazájától a szeszélyes tengeren,és minden más: a nyelv, az étel, az időjárás. Katalin számára egyikben sincs öröm. Tizenhat évesen egyedül találja magát, csupa idegen között.

Hiányzik az édesanyja. Elveszett fivérét gyászolja. Még azokban sem bízhat, akiket megbíztak a védelmével.

ARAGÓNIAI KATALIN VIII. Henrik első királynéja. Ez az ő története. A történelem elmondja, hogyan halt meg. Ez a lenyűgöző regény bemutatja, hogyan élt. HAT TUDOR KIRÁLYNŐ. HAT REGÉNY. HAT ÉV. Philippa Gregory és a Tudorok rajongóinak kötelező olvasmány.

Aragóniai Katalin: Az igazi királynő – az első kötet a VIII. Henrik feleségeiről szóló, hatkötetes regénysorozatból, a világhírű történész és bestseller szerző tollából. Alison Weir elmélyült utazásra invitál Katalinnal, bemutatja kivételesen erős jellemét, és intelligenciáját, feltárja magánélete titkait.

“Szétzúzza a mítoszokat VIII. Henrik jámbor első feleségéről.” – Tracy Borman