Klevei ​Anna – A hercegnő a portréról címmel jelent meg a VIII. Henrik angol király negyed feleségéről szóló regény. A klevei hercegségből származó hercegnő története habár boldognak nem mondható, azonban véleményem szerint mégis Anna volt a legszerencsésebb Henrik feleségei közül.

Klévei ​Anna – A hercegnő a portréról

2023 elején Alison Weir könyvsorozata hihetetlen felfedezés volt számomra, mégpedig azért, mert nemcsak történelmileg hiteles (természetesen a hézagokat fiktív elemekkel kitöltve), hanem mert olvasmányos és gördülékeny szövegekről van szó. Klevei Anna történetét a szerző a már megszokott stílusban írta meg, azonban az a végeláthatatlan ájtatosság és vallási buzgalom, amit ebbe a nőbe beleneveltek nálam kicsapta a biztosítékot. Olyannyira, hogy aztán egy év kellett, hogy újra kedvet kapjak a Hat Tudor királyné sorozathoz.

Tisztában vagyok vele, hogy a 16. században nem játék és mese volt az élet – és különösen a nők élete –, azonban ebből a regényből nagyon szépen kirajzolódott, hogy Európa különböző pontjai között is mekkora különbségek lehetnek. Úgy gondolom, hogy Klevei Anna – és az életéről szóló regénynek – is ez lett a veszte. Anna királyné nehezen tudott beilleszkedni a felvilágosult, és a hazájához képest szabadabb angol udvarba, amelynek jó része a mélyen vallásos neveltetéséből származott.

Ettől függetlenül valamilyen szinten meg tudott érinteni a története és a titka is, a regény vége felé pedig valamiféle öröm jeleit is éreztem olvasás közben, hogy VIII. Henrik szeretett húgává vált ahelyett, hogy a fejét vesztette volna el a bitófán.

Viszont sajnos az összképen ez sem tudott javítani, egy évvel az olvasás után is a vallási nyavalygás maradt meg a legélénkebben, amivel nem hogy nem tudtam mit kezdeni, de viszonylag gyorsan képes volt felidegesíteni.

Összegzés

A Klevei ​Anna – A hercegnő a portréról egy kis német hercegségből származó hercegnő története, akinek az első bűne az volt, hogy Hans Holbein, VIII. Henrik szeretett festője nem tudta élethűen lefesteni a képmását. A király pedig az első pillanattól kezdve ellenszenvvel viseltetett Anna iránt, aki szerinte közel sem volt szép, mint ahogyan a portréja sugallta. A VIII. Henrik negyedik feleségéről szóló történetnek pedig talán az a legerősebb vonása, hogy Anna királyné mégis képes volt ezt az igen előnytelen helyzetet a legszerencsésebb kimenetellé változtatni.

Maga a regény jó is lehetett volna, viszont engem személy szerint iszonyan idegesítettek a vallásos nyavalygások, amivel a világból ki lehet kergetni. Ettől függetlenül, mivel Alison Weir a könyveit a történelmi kutatásokra alapozza, így mégis azt tudom mondani, hogy nagyszerű kutatómunka, és remek írói stílus van ebben a történetben. A saját olvasmányélményem viszont inkább negatív volt, így ezért a három csillag.

Kiknek ajánlom?

Noha a Klevei ​Anna – A hercegnő a portréról története önálló kötetként is megállja a helyét, én mégis azt javaslom, hogy érdemes sorrendben haladni, mert úgy sokkal nagyobb élményt nyújt a regényfolyam. Amennyiben érdekel VIII. Henrik és a hat feleségének története, akkor szerintem Alison Weir művei a tökéletes választások. A gerincük a valóságon alapszanak, a stílus pedig olvasóbarát, azaz a tipikus történelmi kutatások minden szárazságát nélkülözik.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

A Hat Tudor királyné sorozat kötetei, sorrendben

  1. Aragóniai Katalin
  2. Boleyn Anna
  3. Jane Seymour
  4. Klévei Anna
  5. Howard Katalin
  6. Katharine Parr

Alison Weir: Klevei ​Anna – A hercegnő a portréról (Hat Tudor királyné 4.)