Macskabár címmel jelent meg Sólyom Anna regénye, melyben a macskáké a főszerep. És természetesen a Nagore nevű főszereplőé, aki az életének épp egy viharos időszakában jár, ráadásul még a macskákat is utálja. Mégis elvállal egy állást a cicás kávézóban, ahol nem is sejti, hogy a tappancsos négylábúakkal nemcsak összebarátkozik, de tanítómesterei is lesznek.

Egy jó könyv, egy forró tea és egy macska az ölemben… Hát kell-e más a földi boldogsághoz?

Macskabár

Nagore-ra rájár a rúd, vagy legalábbis épp életének egy sötétebb szakaszában jár. Ekkor adódik egy lehetőség számára, hogy a Macskabár nevű, macskás kávézóban helyezkedjen el. Annak ellenére, hogy finoman szólva is viszolyog a cicáktól. A nő elvállalja a lehetőséget, a történet pedig itt vesz új fordulatot.

Ugyanis a Macskabárban élő cicák gazdát keresnek, az otthonuk megtalálása előtt viszont még Nagore tanítómestereivé szegődnek. Véleményem szerint egy regényes-önsegítő történet a Macskabár, melyben van cselekmény, viszont a cicákkal és Nagore-ral maga az olvasó is nagy felfedezéseket tehet. Mindez talán furcsának hangozhat, azonban egyáltalán nem tolakodó a stílus, sőt, meglepően könnyed és gördülékeny olvasmány. És ami számomra egy macskás könyvben kiemelten fontos: a cicáknak nem esik bántódása!

Tulajdonképpen egy fejlődésregény a Macskabár, bár nem klasszikus értelemben véve. A főszereplő lány nagy változásokon megy keresztül, mégis olyan érzésem volt olvasás közben, hogy bármelyikünkről szólhatna. Mert szerintem mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor ha nem is jutunk el annak a bizonyos gödörnek a fenekére, mégis elég mélyen vagyunk, hogy a fény ne jusson be. Mindezt Sólyom Anna optimista és pozitív stílusban veti papírra, a Macskabárnak pedig számomra egyáltalán nem volt nyomasztó vagy kellemetlen érzete olvasás közben.

Szívem, az élet tele van balesetekkel. De még mindig jobb falakba ütközni, mint tovább haladni egy olyan ösvényen, ami sehová sem vezet.

Összegzés

A Macskabár egy könnyed cicás olvasmány, melyben azért a szerző komolyabb témákat is feszeget. Ezt a kettősséget Sólyom Anna remekül ültette bele a történetbe, emiatt pedig számomra egy igazán kellemes kikapcsolódást nyújtott a kötet. Más oldalról nézve simán tűnhet kliséhalmaznak is a regény – ki hogyan áll hozzá –, számomra inkább egy kis lélekbonbon volt, ami noha nem váltja meg a világot, de legalább az olvasás idejére reményt és optimizmust ad.

Van egy fontos lecke, amit a macskáktól tanultam – mondta Yumi a kis bemutatási ceremóniát lezárandó. – Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, és akkor nem nem lesz szükséged mások jóváhagyására ahhoz, hogy jól érezd magad.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a cicás olvasmányokat, akkor mindenképpen ajánlom. Amennyiben érdekelnek a pszichológia témájú könyvek, ám mégis valami könnyed olvasmányra vágysz, akkor a Macskabár remek választás lehet. Mivel egészen rövid a könyv, így akár komfortzónából való kilépésre is ideális választás lehet.

Ha van valami, amit a macskák szívből utálnak, akkor az az, ha összetapogatják őket. Majd hétfőn meglátod, amikor kinyitunk. Mindig azt az embert pécézik ki maguknak, aki lehetőség szerint hozzájuk se nyúl, mert fél tőlük.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Sólyom Anna: Macskabár – Nincs szükség hét életre – ebben az egyben is boldog lehetsz

Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik. Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek – többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás – sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.

Sólyom Anna Budapesten született, 2012 óta Barcelonában él. Filozófus, és az írás mellett testalapú stresszcsökkentő módszerekkel, mindfulnesszel és biodinamikus craniosacrális terápiával dolgozik. 2012-ben jelent meg magyarul Párnafilozófia című esszéje, spanyolul 2018-ban kezdett publikálni. A spanyol mellett hollandul és portugálul olvasható A mindennapi élet mágiájának kicsiny kurzusa (Pequeno curso de magia cotidiana) című kézikönyve, míg a Kapcsolódj vissza a testedhez (Reconecta con tu cuerpo) című írása idén jelenik meg cseh nyelven. A Macskabár (Neko Café) az első regénye, amely több mint 12 nyelven jelent meg Laura Stagno illusztrációival, többek között franciául, németül, görögül, olaszul és portugálul.