Jane Seymour – Az üldözött királynő címmel folytatódik Alison Weir történész Hat Tudor királyné sorozata. A regényfolyam harmadik részében mindössze tizenegy nappal Boleyn Anna halála után az ifjú Jane Seymour készül házasodni, akinek noha szelíd és naiv a természete, hatalmas nyomás nehezedik rá, hogy vajon képes lesz-e fiú utódot szülni VIII. Henriknek.

Jane Seymour – Az üldözött királynő

Az előző rész kapcsán kifejtettem, hogy ott zavaró volt, hogy gyakorlatilag párhuzamosan folyt a cselekmény az első résszel, azonban a harmadik rész felüdülés volt ebből a szempontból. Valamennyi átfedés természetesen van, de pont annyi, ami még egyáltalán nem zavaró.

Azt mondják, VIII. Henrik talán Jane királynét szerette a legjobban, amiben lehet ráció Weir könyve alapján. Ugyanis a szelíd, optimista, és mindig a jóra törekvő királyné a történet alapján mentes volt elődje, Boleyn Anna kirohanásaitól, és mintha tűz és víz lettek volna. Nem utolsó sorban pedig Henrik harmadik felesége képes volt neki fiút szülni, noha nem sokáig élvezhette eme diadalt, már ha annak fogta fel.

Tulajdonképpen nagyon szerettem olvasni ezt a részt, mert noha az ármánykodások és a tragédiák hasonlóképp jelen vannak ebben a regényben is, legalább maga a királyné nem erőszakos halált halt. A regény cselekménye pörgős és informatív volt – Weir a történelmi tényekre és kutatásokra alapozta ezt a könyvsorozatát –, mindezt pedig olvasmányos és élvezetes formában tálalta. Mind a stílus, mind a történet elnyerte a tetszésem.

Összegzés

Jane Seymour a rettegett VIII. Henrik harmadik felesége volt, és azt mondják, hogy talán őt szerette a legjobban a király az összes felesége közül. Ettől függetlenül a tragédia Jane királynét sem kerülte el, noha az ő története talán a legkevésbé véres mind közül.

Alison Weir munkássága kiemelkedő: nemcsak történelmileg hiteles, de ezt a tudásanyagot olvasmányos és élvezetes stílusban képes átadni. Noha a Jane Seymour – Az üldözött királynő történelmi fikció, azonban a laikus olvasó is bátran a kezébe veheti a könyvet, ugyanis viszonylag részletesen ismerteti a szerző nemcsak a karaktereit, hanem a kor sajátosságait is.

Kiknek ajánlom?

Noha a Jane Seymour – Az üldözött királynő története önálló kötetként is megállja a helyét, én mégis azt javaslom, hogy érdemes sorrendben haladni, mert úgy sokkal nagyobb élményt nyújt a regényfolyam. Amennyiben érdekel VIII. Henrik és a hat feleségének története, akkor szerintem Alison Weir művei a tökéletes választások. A gerincük a valóságon alapszanak, a stílus pedig olvasóbarát, azaz a tipikus történelmi kutatások minden szárazságát nélkülözik.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

A Hat Tudor királyné sorozat kötetei, sorrendben

  1. Aragóniai Katalin
  2. Boleyn Anna
  3. Jane Seymour
  4. Klévei Anna
  5. Howard Katalin
  6. Katharine Parr

Alison Weir: Jane Seymour – Az üldözött királynő | a könyv adatai

Alison Weir: Jane Seymour – Az üldözött királynő (Hat Tudor királyné 3.)

Egy asszony, akit az elődje sorsa kísért.

Tizenegy nappal Boleyn Anna halála után Jane Seymourt az esküvőjére öltöztetik. A királyhoz készül hozzámenni.

Szem- és fültanúja volt, hogy az udvarnál a szerelmi játék milyen gyorsan válik veszélyessé, és tudja, hogy fiút kell szülnie…, különben neki is vége.

Az új királynénak tehát ki kell lépnie Katalin és Anna árnyékából. Eközben vajon előcsalhatja-e a kegyetlen király gyöngédebb oldalát?

Jane Seymour, VIII. Henrik harmadik királynéjának története.

Alison Weir, az elismert történész és nagysikerű regényíró új kutatásokra alapozva írta meg lebilincselő regényét, és lenyűgöző képet fest Jane-ről, miközben új fényt vet a róla alkotott hagyományos és modern felfogásra. Jane-t a hite és az az elképzelése hajtotta, hogy némi jót tehet ebben a gonosz világban.

A történelem megismertet minket halála körülményeivel. Ez a csodálatos regény pedig feltárja előttünk az életét. Hat Tudor-házi királyné. Hat regény. Hat év. Philippa Gregory és a Tudorok rajongóinak kötelező olvasmány. Jane Seymour: egy asszony, akit az elődje sorsa kísért – a harmadik kötet a VIII. Henrik feleségeiről szóló, hatkötetes regénysorozatból, a világhírű történész és bestseller szerző tollából.