Boleyn ​Anna – Egy király rögeszméje címmel jelent meg a Hat Tudor királyné-sorozat második része, melyben Alison Weir azt meséli el, hogy VIII. Henrik második felesége hogyan küzdötte fel magát a koronáig. Amellett, hogy a könyv lebilincselő, a szerző ismét felhívja az olvasó figyelmét, hogy a történelmi tényeket vette alapul, és igyekezett a lehető legkevesebb fiktív elemmel dolgozni.

Boleyn ​Anna – Egy király rögeszméje

Ha VIII. Henrik hat felesége közül a leghíresebbet, vagy a leginkább romanticizáltat kellene kiválasztani, szerintem kérdés nélkül Boleyn Anna lenne a befutó. Pedig őszintén szólva van egy olyan sejtésem, hogy a legtöbbünk vajmi keveset tud róla (is).

A Boleyn ​Anna – Egy király rögeszméje rendkívül alapos és aprólékos képet fest Henrik második feleségéről. Olyannyira, hogy a cselekmény a könyv körülbelül első harmadát leszámítva párhuzamosan folyik az Aragóniai ​Katalin – Az igazi királynőével. Ez abból a szempontból remek, hogy az érem másik oldalát is megismerhetjük, abból a szempontból viszont leült a sztori, hogy egy kötettel ez előtt pont ezt olvastuk.

Míg Katalin monológjai számomra érthetőek voltak, és valamilyen szinten meg tudtam érteni a helyzetét, addig Anna egy idő után untatott és idegesített. Megértem, hogy a király kedvétől függött a pozíciója, de egy ponton a karakter bevallotta, hogy a hatalom többet ér számára, mint a szerelem. Itt pedig ismét Cersei Lanninster szavai jutottak eszembe:

When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.

Intrikák és áskálódások

Így a második kötet olvasása közben gondolkodtam el azon, hogy vajon akkoriban könnyebb volt-e egy nő élete. Nyilván hosszú tanulmányok születtek erről, de itt most csak a felszínt kapargatva filóztam ezen. Akkoriban egy nőnek elég volt jól férjhez menni a felsőbb körökben, amivel egy életre megoldotta a problémái nagy részét. Az udvarban viszont míg egy hölgy eljutott eddig, az intrikák és az áskálódások nemcsak a jó hírébe, de akár az életébe kerülhettek. Eközben manapság a társasági áskálódásokat általában könnyen meg lehet oldani (munkahelyet váltasz, másik társasággal lógsz, stb.).

Kevésbé szépen kifejezve a 16. század eleji Angliában attól függött a sorsod, hogy ki hogy kavarja a szart, és annak mekkora hullámai csapnak le rád. A Boleyn család pedig kiemelkedően művelte ennek a művészetét. Hogy aztán jó erősen visszanyaljon a fagyi.

Család és kapcsolatok

Ugyebár nem titok, hogy Boleyn Anna veszte a lefejezés lett, eközben az előző rész végén felsejlett, hogy Katalint méreggel tették el láb alól. Számomra ez is egy ilyen furcsa érdekesség volt, hogy amennyiben vannak kapcsolataid, úgy kevésbé vagy kiszolgáltatva. Vagy talán nem azonnal.

Viszont ami Boleyn Anna történetében talán a legszomorúbb, hogy őt a családja lökte a farkasok elé. Nem volt választása, az apja, Thomas Boleyn volt talán a legnagyobb intrikus ebben az egészben, aki szemében a lánya csak egy jól pozícionálható báb volt annak érdekében, hogy egyre nagyobb hatalomra tehessen szert. Amikor pedig hasznavehetetlenné vált, végül a gyilkosságához is asszisztált, hogy minél kisebb csorbát szenvedjen a hatalma.

És a szememben talán ez az igazi tragédia Boleyn Anna sorsában. Ő maga is megérte a pénzét, viszont valamilyen szinten mégis sajnálom. Kegyetlen volt, bár ezt inkább a félelme, és az ingatag pozíciója szülte. A sors furcsa fintora, hogy utódja, Jane Seymour hasonlóképp szorította ki a helyéről, ahogyan annó Anna tette ezt Aragóniai Katalinnal.

Összegzés

A Boleyn ​Anna – Egy király rögeszméje szerintem egy igazán komplex képet fest VIII. Henrik második feleségéről. Benne van a modern kor által romanticizált korai kép a fiatal, és a potenciálisan fiút szülni képes menyasszonyról, majd a későbbi, egyre ingatagabb pozíciójú, és emiatt egyre feszültebb és házsártosabb feleségről. Ebben a kötetben ugyanakkor talán kicsit jobb képet ad a szerző, Alison Weir az anglikán egyház születéséről is, hiszen a regény Anna szemszögéből mutatja be az eseményeket, aki ebben a kérdésben kétségtelen, hogy főszerepet játszott.

A könyv számomra egyik hátránya, hogy szinte teljes egészében párhuzamosan halad az első résszel, emiatt pedig csak a nézőpont más, maga a cselekmény már ismerős. Emellett sokszor zavaró volt Boleyn Anna nyafkasága is, habár ha az összképet nézem, valamilyen szinten mégis érthető.

A regény zsenialitása viszont a szerző jegyzeteiben rejlik, mégpedig hogy Weir történész, így a történelmi tényekhez igyekezett hű maradni, és a legújabb kutatásokat is alapul veszi. Ami marad, ott jön a fikció. Ebben a megjegyzésben pedig további érdekességeket is lejegyez.

Mindent összevetve a Boleyn ​Anna – Egy király rögeszméje ha minden igaz, akkor hiteles képet ad Henrik második feleségéről, ráadásul olvasmányos és lebilincselő stílusban tálalja a cselekményt a szerző.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, akit érdekel Boleyn Anna sorsa. Noha egy sorozat második része, úgy gondolom, hogy különálló történetként is abszolút megállja a helyét. A fent említett hitelesség kérdése kapcsán pedig azoknak is remek választás lehet, akiknek fontos, hogy kevesebb legyen benne a fikció, mint a valóság.

A Hat Tudor királyné sorozat kötetei, sorrendben

  1. Aragóniai Katalin
  2. Boleyn Anna
  3. Jane Seymour
  4. Klévei Anna
  5. Howard Katalin
  6. Parr Katalin

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Alison Weir: Boleyn ​Anna – Egy király rögeszméje (Hat Tudor királyné 2.)

Egy fiatal nő, aki megváltoztatta a történelem menetét.

A francia paloták világából hirtelen az angol királyi udvarba csöppent Anna azonnal az érdeklődés középpontjába kerül, és gyorsan felveszi az udvar szerelmi játékainak a fonalát.

De ahol a király parancsol, ott semmi sem játék. Anna szelleme felér a koronával, és nem kevesebb, mint maga a korona az, amire Anna vágyik. Bármi áron.

BOLEYN ANNA. VIII. Henrik második királynéja. Ez az ő története. A történelem elmondja, hogyan halt meg. Ez az elsöprő erejű regény bemutatja, hogyan élt. HAT TUDOR KIRÁLYNÉ. HAT REGÉNY. HAT ÉV. Philippa Gregory és a Tudorok rajongóinak kötelező olvasmány.

Boleyn Anna: Egy király rögeszméje – a második kötet a VIII. Henrik feleségeiről szóló, hatkötetes regénysorozatból, a világhírű történész és bestseller szerző tollából. Alison Weir elmélyült utazásra invitál Annával, bemutatja motivációit és hatását, küzdelmét a koronáért, majd később saját, és leánya életéért.