Az elmúlt jó néhány hónapban a Vörös Pöttyös Könyvek, avagy a Könyvmolyképző Kiadó young adult szekciója igencsak előtérbe került nálam. Korábban szeretem-utálom kapcsolatom volt az ifjúsági könyvekkel – amikor igazán célközönség voltam, azaz tiniként, nálam a horror rajongás tombolt. Most, bőven kinőve a célkorosztályból, azaz felnőttként viszont kezdem (újra)felfedezni a műfajt. És jobban kedelem, mint valaha. A Vörös Pöttyös könyvajánlóban azokat a Vörös Pöttyös Könyveket gyűjtöttem össze, melyeket nagyon szerettem olvasni.

Vörös Pöttyös Könyvek

A fentiek miatt pedig nagyon sok Vörös Pöttyöst nem olvastam még, melyeket folyamatosan tervezek kézbe venni a jövőben. A raktárvásárok sokat segítenek, hogy például olyan köteteket is jó áron be tudok szerezni, melyek sok évvel ezelőtt voltak nagyon népszerűek. Amolyan pótlás jelleggel. Természetesen úgy gondolom, hogy eme regények ifjúsági mivoltától függetlenül bárki, bármilyen életkorban élvezheti a young adult könyveket. Sőt, azt vallom, hogy mindenki azt olvasson, ami neki szimpatikus, hiszen az olvasás élménye a legfontosabb.

Felmerülhet a kérdés, hogy mik is azok a Vörös Pöttyös Könyvek? Nos, a mit jelentenek a Könyvmolyképző pöttyei bejegyzésemben írtam róla. Röviden és tömören általánosságban 14 éves kortól olvasható young adult / ifjúsági regények, melyeknél a központi téma az első szerelem. Ezekben a regényekben nincs durvaság, erőszak, és erotika sem. A Vörös Pöttyös Könyvek számomra azért egyre kedveltebbek, mert könnyed olvasmányok, még akkor is, ha esetleg komolyabb morális kérdések is megjelennek bennük.

Ebben a bejegyzésben azért vannak olyan Vörös Pöttyös Könyvek, melyekre nem igaz a fenti állítás, ennek az az oka, hogy a Vörös Pöttyös egy nagyon régi kategória, és később hoztak létre újakat, melyekbe például akár az Üvegtrón is jobban passzolna.

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

A Hat varjú pont nem egy tipikus Vörös Pöttyös. Megjelent Sötét örvényként is, ettől függetlenül pont nem egy kedves és aranyos történetről van szó, azonban nekem mégis nagyon tetszett.

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Hat veszélyes számkivetett. Egy lehetetlen rablás.

Ketterdam: Nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható. Ezt pedig senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt. Egy szerencsejáték-függő mesterlövész. Egy különleges múltú szökevény. Egy Kísértet néven ismert kém. Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő. Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényen kívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Shea Ernshaw: The ​Wicked Deep – Gonosz mélység

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Boszorkányos és misztikus regény, és számomra abszolút hozta a Vörös Pöttyös Könyvek és a young adult elvárásait. Valamilyen szinten egészen egyszerű a történet, de számomra pont ez adta meg a Gonosz mélység báját.

Shea Ernshaw: The ​Wicked Deep – Gonosz mélység

Köszöntünk az elátkozott városban, Sparrow-ban!

A Csendes-óceán partján fekvő városkában kétszáz évvel ezelőtt három nővért halálra ítéltek boszorkányságért. Köveket kötöttek a bokájukra, és a kikötő mély vizébe lökték őket.

Azóta minden nyáron visszatérnek egy kis időre, hogy három bájos lány testébe költözve bosszút álljanak – fiúkat csaljanak a kikötőbe, és vízbe fojtsák őket. Mint a legtöbb helybeli, a tizenhét éves Penny Talbot is beletörődött a várost sújtó átokba. De ebben az évben, a nővérek visszatérésének előestéjén egy új fiú, Bo Carter érkezik a városba, akinek fogalma sincs róla, milyen veszedelembe csöppent.

A gyanú és a hazugságok gyorsan terjednek az eső áztatta utcákon. A városlakók egymás ellen fordulnak, Penny és Bo attól tart, hogy a másik titkokat rejteget. A halál pedig gyorsan utoléri azokat, akik nem tudnak ellenállni a nővérek csábításának. Penny azonban olyasmit is lát, amit mások nem. És muszáj lesz választania, hogy Bót mentse meg, vagy saját magát. Legyőzheti egy boszorkány az óceán szirénénekét?

Rachel Bateman: Someone Else’s Summer – Valaki más nyara

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

A Valaki más nyara is tökéletesen passzol a Vörös Pöttyös Könyvek koncepciójába, azonban itt megjelenik egy morális dilemma is, mely sorsfordító történéseket hoz a főszereplő életébe. Tökéletes nyári olvasmány, picit keserédes, azonban mindenképpen tudom ajánlani.

Rachel Bateman: Someone Else’s Summer – Valaki más nyara

Anna mindig is bálványozta a nővérét, Stormot, így miután a lány egy tragikus autóbalesetben meghal a középiskolai ballagása éjszakáján, a család összeomlik, Anna pedig teljesen elveszettnek érzi magát.

Aztán a lány megtalálja Storm nyári bakancslistáját, és úgy dönt, azzal tiszteleg a nővére emléke előtt, hogy ez lesz élete legjobb nyara melynek részeként hatalmas autós körutazásra indul az álmoskás iowai városból az óceánpartra.

Anna mindent ki szeretne pipálni Storm listájáról a nővére legjobb barátjával, Cameronnal – a szomszéd sráccal -, aki talán tudta, hogy Storm álomnyara végül majd ahhoz vezet, hogy Anna megismerje önmagát. Tarts vele az útján! Az utadon…

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Már-már klasszikusnak számít a szememben a Leányrablás Budapesten. Young adult krimi, remek történetvezetéssel és stílussal, kár lenne kihagyni!

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten - Vörös Pöttyös Könyvek

1896-ban, a Milleniumi Ünnepségek forgatagában nyoma vész Hangay Emmának, a Marosvásárhelyről érkezett 16 éves leánynak. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik tőle, amit jóval az elrablása után adott fel. Húga, a 17 éves Mili kisasszony azonnal a fővárosba utazik, ahol kezdetét veszi a rémálom, melyben egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró.

Cassandra Clare: Csontváros

A Csontváros, és a teljes Árnyvadász univerzum ide sorolható a szememben. Emlékszem, rengeteget dilemmáztam a Csontvároson, aztán fogtam magam, és bementem a Libribe, megvettem, mondván mit kell ennyit nyűglődni ezen. És igazam volt, ugyanis imádom az árnyvadászok világát. Nem tipikus Vörös Pöttyös, erőszak, durvaság előfordul benne (persze nem brutálisan).

Cassandra Clare: Csontváros - Vörös Pöttyös Könyvek

Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz – amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi – még egy vércsepp sem – bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán?

Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék…

Cassandra Clare lendületes, sziporkázó és végtelenül lebilincselő regénye szórakoztató, vad utazásra viszi az olvasókat, akik azt fogják kívánni, bárcsak sose érnének az út végére.

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Az Üvegtrón is hasonló dilemma volt számomra, mint a Csontváros, habár Sarah J. Maas-t már “ismertem” előtte, így elég bátor módon a sorozat első három vagy négy részét egyszerre rendeltem meg. Szerencsém volt, mert az Üvegtrón is elnyerte a tetszésem. Ez alapvetően nem egy könnyed és aranyos young adult sztori, hiába a Vörös Pöttyös Könyvek között szerepel – később hozták létre azokat a pöttyöket, melybe jobban passzolna.

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón - Vörös Pöttyös Könyvek

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Janet McNally: Girls in the Moon – Lányok a Holdban

Néhány éve olvastam, és nagyon szerettem ezt a történetet. Mostanában, hogy ennyi könyves listát gyártok gondolkodtam el azon, hogy újra fogom olvasni.

Janet McNally: Girls in the Moon – Lányok a Holdban

Phoebe Ferris életében mindenki az igazság más-más változatát meséli.

Meg, az édesanyja, az egykori rocksztár és professzionális kérdéskikerülő, aki csak a történet végét osztja meg lányaival: a csillogás utáni nyugalmat, amit Phoebe-t mindig is körülvette.

A nővére, Luna, Brooklyn indie-rock üdvöskéje a saját viharos igazságát hirdeti, gondosan figyelmen kívül hagyva a neki nem tetsző tényeket. És az apja, Kieran, Meg imádott bandájának alapító tagja! Na hát ő semmit se mond, mivel három éve elmaradtak a telefonhívásai is.

Phoebe – az önmagát kereső, szárnypróbálgató költő – azonban belefáradt a féligazságokba és a ködös magyarázatokba. Amikor meglátogatja Lunát New Yorkban, elhatározza, kideríti, hogyan is illeszkedik ő ebbe a mesemondókból álló családba, és talán a saját történetét is továbbszövi – a zenészfiúval, akivel hónapok óta titokban írogatnak egymásnak.

Ahogy az árapály a parthoz vonzza a víztömeget, Phoebe is ide-oda sodródik delejes családtagjai és saját, új élete között. Phoebe első kalandja előrefelé tapogatózik, míg Meg szerelmi története visszafelé gombolyodik le. Hatására Phoebe fejest ugrik a saját jövőjébe.

Laura Silverman: Girl out of Water – Lány a vízből

Azon a nyáron, három éve olvastam, mint a Lányok a Holdbant, és hasonló érzésem van a Lány a vízből kapcsán is.

Laura Silverman: Girl out of Water – Lány a vízből

Hajában az óceán szellője, homok a talpa alatt!

Anise alig várja, hogy a gimi utolsó éve előtti nyarat szörfözéssel töltse és lóghasson a barátaival a parton. Santa Cruz nem csak az otthona, hanem a szíve csücske. Ám amikor a nagynénje, egy egyedülálló anyuka komoly autóbalesetet szenved, Anise kénytelen búcsút inteni Kaliforniának, hogy segítsen gondját viselni a három unokatestvérének.

A kontinens belsejében található Nebraska az utolsó hely a világon, ahol Anise lenni szeretne. Természetesen szereti a családját, de nehéz hátrahagynia a múltját, amikor abban a házban kénytelen lakni, ahol az őt elhagyó anyja töltötte a gyerekkorát. És úgy tűnik, az otthon maradt barátai minden Instagram poszttal egyre messzebb kerülnek tőle.

Aztán találkozik Lincolnnal, egy karizmatikus, egykarú gördeszkással, aki ráveszi, hogy a szörfjét gördeszkára cserélje. Néha az egyetlen módja, hogy az ember talpra álljon, ha továbblép.

Sokszínű történet kételyekről és felnőtté válásról. Fedezd fel magadnak!

Libba Bray: The Diviners – A Látók

Ha egyetlen könyvet kellene kiemelni, ami nagyon kilóg a Vörös Pöttyös Könyvek listából, akkor az A Látók. Nem tudom, hogy hogyan sikerült Vörös Pöttyösnek kategorizálni, mert ez nagyon nem az. Rögtön az elején egy gyilkosság is egészen élénken ábrázolva van, amivel nekem, aki szinte minden műfajban olvas nem volt problémám, de például összehasonlítva a klasszikus könnyed, és inkább aranyos Vörös Pöttyös Könyvekkel ég és föld.

Valószínűleg az elcsúszott besorolás lehet az oka, de a négyrészes sorozat harmadik részét már nem adják ki magyarul. Személy szerint nagyon bánom, mert egy remek sorozatról van szó, ami igazán megérdemelte volna a figyelmet és a kiadást.

Libba Bray: The Diviners – A Látók - Vörös Pöttyös Könyvek

Hiszel abban, hogy szellemek, démonok és Látók élnek közöttünk?

Evie O’Neillt elküldik unalmas szülővárosából és New York forgalmas utcáira száműzik – amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New York nyüzsög az illegális italmérésektől, a Ziegfield lányoktól és a szemtelen zsebtolvajoktól. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja.

Evie attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, akinek a testére egy titokzatos szimbólumot véstek és Willt a helyszínre hívják, Evie rájön, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost.

Ahogy Evie fejest ugrik a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb történetek bontakoznak ki a sosem alvó városban. Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják. Theta, a táncosnő múltja elől menekül. Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot rejteget. És mindannyiuktól függetlenül valami sötét és gonosz felébredt…

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Talán mostanában nemigen kell senkinek bemutatni Alice Oseman nagy sikerű képregénysorozatát, mely a Netflix által robbant be igazán. Én még angolul olvastam a Heartstoppert, és imádtam. Mindenképpen szeretném magyarul is olvasni.

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon egymás mellé ültetik őket.

Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…

Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne Charlie-val… Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!


Neked van kedvenc Vörös Pöttyös Könyved? Melyik az? Írd meg kommentben!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!