Six of Crows, azaz Hat varjú címmel jelent meg Leigh Bardugo Grisaverzumának folytatása. Korábban olvastam már a sokkal népszerűbb Árnyék és csontot, mely sajnos minőségben a Hat varjú nyomába sem érhet. Kaz Brekker és csapata története egy sokkal átgondoltabb és koherensebb világban játszódik, szerethetőbb, és a motivációjukat tekntve érthetőbb karakterekkel. Mintha Bardugo megtanult volna írni, mire ehhez a duológiához ért el időrendben.

Six of Crows – Hat varjú

Hat törvényen kívüli bűnöző, egy lehetetlennek tűnő rablás, és harmincmillió kruge. Röviden ez a lényege a Hat varjú című kötetnek, mely viszont nem csak és kizárólag erről szól. Kaz Brekker, azaz Piszkoskéz, és csapata, a Söpredék története is kirajzolódik a regényből. Sőt, még az is kiderül, hogy Ketterdam legelvetemültebb bűnözői lelkiismerettel, sőt, helyenként becsülettel is rendelkeznek.

Ők hatan egy jurdaparem nevű drog miatt indulnak csatába, mely a grisákra nézve halálos szer, a távolabbi következmények pedig az egész világra hatással lesznek. Természetesen nem a világ megmentése motiválja a csapatot, hanem a fejenként négymillió kruge, amiből új életet kezdhetnének, hátrahagyva a bűnözői életmódot. Az egyetlen bökkenő viszont az, hogy ehhez a világ legszigorúbban őrzött börtönébe kell bejutniuk, aztán onnan olajra lépni.

– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?

Az akció és a humor keveredése

A Hat varjú egyik erőssége számomra a humor volt. Az a szarkasztikus, sötét fajta, amit annyira kedvelek úgy általánosságban. Ráadásul egészen kellemes arányban volt jelen az izgalmas részek mellett. Tulajdonképpen ezt a humort, illetve az akciót tudnám kiemelni, mint a regény erősségeit. Mindezek mellett örömmel konstatáltam, hogy végre a karakterek is kezdtek háromdimenziósak lenni Bardugo világában, ami az Árnyék és csontban igencsak hiányzott.

A regény eleje sokkal inkább a cselekmény megalapozása volt, utána viszont a szereplők múltját ismerheti meg az olvasó. Hogyan született meg Kaz Brekker, Ketterdam fenegyereke? Hogyan lett Inejből Kísértet? Vagy például hogyan zártam a szívembe mind a hat varjat a könyv végére, amikor eleinte megjegyezni sem igazán tudtam, hogy ki kicsoda?

Kevéssé egyedi világépítés

Nem tudom, hogy más mennyire erőteljesen érzékelte, viszont engem egészen sokszor zavart a világépítés. Vagyis az elnevezések. Az Árnyék és csontban az oroszosan hangzó nevektől téptem a hajam, itt pedig mintha a holland és a skandináv keveredett volna. Abszolút megértem, hogy egy átlagos amerikai azzal sincs feltétlen tisztában, hogy Hollandiát mondjuk eszik-e vagy isszák, de ha a hasonló, young adult fantasy regényeket nézem, eddig szinte az összes szerző képes volt előrukkolni valami egyedivel, vagy legalábbis annak tűnővel. A végén már egészen hihetetlennek tűnt, hogy a fjerdai éppen svédül kezdett el tiltakozni.

Ebből a szempontból egyébként maga a történet sem volt kiemelkedő, viszont mivel legalább történt valami, és mivel a karakterek is kezdtek a hús-vér emberekre hasonlítani, így ezzel nem volt alapvető problémám. Végigolvastam, sokszor megmosolyogtam ezeket a főleg Brekker-féle beszólásokat, és egyébként érdekelt, hogy merre fut majd ki a sztori. Szóval összességében azt tudom mondani, hogy elment egynek. Nem lett a kedvencem, viszont azt kaptam tőle, amit vártam: elszórakoztatott és kikapcsolt.

Olvasható a Hat varjú önállóan, az Árnyék és csont nélkül?

Abszolút igen! Sőt, bárcsak én is kihagytam volna az Árnyék és csont-trilógiát, ami számomra kínszenvedés volt. Ebben az esetben is képbe tudsz kerülni, hogy kik azok a grisák, mit csinálnak, és hogyan működik a világ. A két regény cselekményének a helyszíne is eltérő, a szereplők tekintetében sincs átfedés, tehát nem lesz kevéssé érthető, ha a Hat varjúval kezded a Grisaverzumot.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik egy kellemes kikapcsolódást keresnek. Ha szereted a young adult fantasy műfaját, akkor valószínűleg tetszeni fog. Ha láttad a netflixes sorozatot, és kedveled a varjak karaktereit, vagy leginkább Kazt, akkor is érdemes kézbe venni a regényt.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható Ezt pedig senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást