Mostanában mintha megszaporodtak volna a Dark Academia könyvek, legalábbis velem biztosan többször jön szembe ez az irányzat. Ebben a bejegyzésben 16 magyar, és 9 angol nyelvű regényt gyűjtöttem össze, melyek a Dark Academia hangulatát idézik fel. Mielőtt rátérnénk a könyvekre, a Dark Academia jelentését próbálom összefoglalni, mely a pandémia alatt küzdötte fel magát szubkultúrából egy populáris(abb) irányzattá.

Mit jelent a Dark Academia?

A Dark Academia egy közösségi média esztétikum és szubkultúra, mely először a Tumblrön jelent meg, később pedig átgyűrűzött az Instagramra is némi átalakulás után. A Dark Academia rajongói a felsőoktatást – kiváltképp az amerikai Borostyán ligás egyetemeket –, az írást és költészetet, a művészeteket, és a klasszikus gótikus és görög építészetet éltetik. A klasszikus művészet, irodalom, és a holt nyelvek iránti érdeklődés is erősen megfigyelhető, továbbá valamilyen szinten Európát is romancizálják.

A Dark Academia – ahogyan a neve is mutatja –, a sötét és akadémikus érdeklődési kör felé tolódik. Az iskolai élet, a könyvtár- és múzeumlátogatások, továbbá a tanulással átvirrasztott éjszakák mind-mind jellemzőek erre az esztétikuma. A Dark Academia az élet minden területén jelen van a kedvelői között. Az öltözködésben az 1930-as és ’40-es évek divatja az irányadó, a kardigánok, blézerek, garbók, a bentlakásos iskolák egyenruháit megidéző outfitek hódítanak, jellemzően sötét színekben.

A The New York Times szerint a Dark Academia a pandémia idején vált igazán divatossá, mégpedig a lezárások, és otthonmaradások miatt, amikor az iskolai élet az otthoni négy fal közé szorult. Szintén a NYT ír arról, hogy noha a sötét megjelenés adott, azonban többféle jelentése is lehet ennek az irányzatnak. Vannak, akiknek a Dark Academia hangulata tetszik, és vannak, akiknek egyfajta nosztalgikus életérzést is megjelenít, melyben a 18. századtól az 1940-es évek közötti időintervallumban utazhatnak. És vannak, akik egyenesen a modern technika és a kütyük előtti korról ábrándoznak.

Dark Academia könyvek

Noha a Dark Academia esztétikum élteti a klasszikus irodalmat – és ezek a klasszikusok bele is passzolhatnak a Dark Academia könyvek dobozába –, azonban ha röviden kellene összefoglalni, hogy mit jelent ez az irányzat az irodalomban, akkor én személy szerint nem feltétlen a klasszikusokkal kezdeném. A Dark Academia könyvek az én meglátásomban azok a regények, melyeknek sötét(ebb) a hangulata, a felsóoktatás és a tudásvágy fontos szerepet kap bennük, és valamilyen misztikum is megjelenik a történetben. Nem feltétlen kell fantasy műfajnak lennie. Ettől függetlenül a klasszikus regények forgatása maga a Dark Academia esztétikum a való életben.

A Dark Academia könyvek egyik “klasszikusa” Donna Tartt-tól A titkos történet, melyet szinte minden általam böngészett oldal a Dark Academia könyvek alfájának és ómegájának tar. Ettől függetlenül nemcsak a kortárs irodalomra, hanem magára a teljes esztétikumra igaz, hogy nincsenek kőbe vésett határai. Ahogyan a bigthink írja, Dark Academia lehet egy sötét egyetemi könyvtár, de a nagypapa kissé ódon dolgozószobája is.

A bejegyzésben felsorolt Dark Academia könyvek nagy részét nem olvastam még, azonban jó néhány kívánságlistás, és vannak, melyek már a polcomon várnak olvasásra.

💡 A Dark Academia könyvek lista azért született, mert pontosan én sem tudtam, hogy mi ennek az esztétikumnak a definíciója. Miközben böngésztem a könyves listákat, illetve weboldalakat a jelentések után kutatva, úgy gondoltam, hogy érdemes lehet összegezni. Amennyiben téves információt találsz a posztban, jelezd kommentben. A lista természetesen nem teljes, csak egy irányadó, könyvajánló.

Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Miért épp ő? Mi a csapda?

Galaxy “Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.

FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Noemí Taboada Magaslakba utazik, miután nyugtalanító levelet kap unokatestvérétől, aki segítségért könyörög, és mérgezésről, szellemekről, továbbá egy titokzatos végzetről ír. Az eszes, ifjú hölgy otthonosabban mozog a bálok és koktélpartik világában, mint a világtól elzárt, komor házban, ahol ráadásul nem is fogadják szívesen, ám Noemí nem adja fel egykönnyen, és mindenképp megpróbál segíteni csapdába esett rokonán. A küldetés azonban nem várt nehézségekkel jár: miközben egyre mélyebbre és mélyebbre ás az erőszakkal és őrülettel teli múltban, Noemít vad, véres látomások, hallucinációk kezdik gyötörni. A napról napra szürreálisabbá váló helyzetben egyetlen szövetségese a család legfiatalabb tagja lesz: úgy tűnik, a félénk, kedves fiatalember őszintén segíteni akar, mielőtt a távozás végleg lehetetlenné válna Noemí számára.

A Jádeisten, árnyisten közép-amerikai folklórban járatos szerzője ezúttal egy gótikus rémregénnyel lepi meg olvasóit. Silvia Moreno-Garcia ezúttal is a múltba hívja olvasóit: hősnőjének egy különös család és egy misztikus, öreg ház titkait kell felderítenie az 1950-es évekbeli Mexikóban.

Donna Tartt: A titkos történet

Donna Tartt: A titkos történet

Öten voltak. Megközelíthetetlen, titokzatos kis csoport a vermonti egyetemen. Ebbe az elit társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia, a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk hatására nemcsak tanulják, át is élik az ókori görög kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat és a véráldozatot. De amikor megszegik a társadalmi és erkölcsi törvényeket, átlépik a határokat, életük örökre megváltozik. Saját bőrükön tapasztalják, hogy nem ölni nehéz, hanem tovább élni. Donna Tartt (1963) amerikai írónőt már első regénye, a több mint 5 millió példányban elkelt A titkos történet (1992) világhírűvé tette. Második regénye, A kis barát (2002) WH Smith Irodalmi Díjat kapott. A 2014-ben megjelent Aranypinty Pulitzer-díjas lett, és Az év könyvének választották. A megfilmesítés jogait a Warner Bros. stúdió vette meg. Donna Tartt 2014-ben szerepelt a Time 100 legbefolyásosabb személyisége listán.

Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra -, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága

N. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága - Dark academia könyvek

A nagy sikerű film alapján készült regény hősei amerikai diákok, a patináns Welton Akadémia tanulói. Todd Anderson és barátai számára új világ kezdődik, amikor új angoltanáruk, John Keating biztatására kezükbe veszik sorsuk irányítását. Keating példája nyomán felélesztik a hajdani titkos diákklub, a Holt Költők Társaságának hagyományait, s az iskola merev szellemiségével, no meg a szülői terrorral szembeszegülve végre szabad folyást engedhetnek érzelmeiknek, kipróbálhatják önmagukat. Hamarosan kiderül azonban, hogy a tekintélyelvű világban a frissiben megízlelt szabadság tragikus következményekre vezet…

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Oscar Wilde-ot joggal nevezik a XIX. század egyik legeredetibb írójának. 1890-ben megjelent egyetlen regénye, a Dorian Gray arcképe (melyet egy hozzá méltó másik zseni, Kosztolányi Dezső ültetett át magyar nyelvre) megjelenésekor hatalmas botrányt kavart, de a szerző erkölcstelen és/vagy cinikus – pontosabban: ilyennek bélyegzett – megállapításai a mai napig kiváltják azon farizeusok ingerültségét, akik sértve érzik magukat, amikor bele kell nézniük a Wilde által eléjük tartott (görbe) tükörbe.

A fausti ihletésű regény a lelkét – testének örök fiatalságáért – feláldozó Dorian Gray erkölcsi lezüllésének bocsánatos és megbocsáthatatlan bűnökkel teli izgalmas és megrendítő története.

Mona Awad: Nyuszika

Mona Awad: Nyuszika

Samantha egy elit egyetem írásművészeti mesterképzésének ösztöndíjas hallgatója, akit felettébb taszít a prózaíró klub tündibündi, dúsgazdag lánykáinak négyfős klikkje. Akik Nyuszikának szólítják egymást. Akik rendszeresen úgy ölelkeznek össze, mintha eggyé akarnának válni.

Egy nap Samantha meghívót kap a Nyuszikák legendás Szutyok Szalonjába és azonnal magába szippantja a klub varázs(gombá)s világa. Olyannyira, hogy hanyagolni kezdi Avát, a legjobb barátnőjét és a tanulmányait is. Egyre mélyebbre merül a Nyuszika-kultusz sötét, baljós, cukormázas világában, és bekapcsolódik a lányok Műhelynek nevezett rituáléiba. Valóság és képzelet határvonala immár teljesen elmosódik; az őt Avához, illetve a Nyuszikákhoz fűző baráti szálak pedig életre-halálra összegabalyodnak.

V. E. Schwab: Viszály

V. E. Schwab: Viszály

Lehetnek szuperképességeid, de attól még nem leszel jobb ember…

Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.

Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?

Lev Grossman: A varázslók

Lev Grossman: A varázslók

A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret , a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.

A varázslók komor történet a felnőtté válásról, második esélyekről és arról, hogy ha valamit nagyon görcsösen akarunk, akkor talán soha nem kapjuk meg. A könyv a 2009-es megjelenését követően hatalmas vitát váltott ki és nagyon megosztotta a fantasy műfaj kedvelőit vannak, akik nem is hajlandóak ekként tekinteni rá, hanem kortárs regényként kezelik , de emiatt csak többen és többen olvasták el. Végül óriási siker és New York Times Bestseller lett, többek közt George R. R. Martin, John Green, Audrey Niffenegger és William Gibson is rendkívüli elismeréssel méltatta, ráadásul a folytatásokkal a szerző végleg lefektette a 21. századi fantasy alapköveit.

Maggie Stiefvater: The Raven Boys – A Hollófiúk

Maggie Stiefvater: The Raven Boys – A Hollófiúk

Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme … vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól.

A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

Mary Shelley: Frankenstein

Mary Shelley: Frankenstein

Mary Shelley tizennyolc évesen, egy lidércnyomás hatására találta ki rémtörténetét egy baráti költői versenyre. A versenyt megnyerte, ezzel pedig teremtménye elindult világhódító útjára. A hátborzongató, mára már ikonikus történet szerint Victor Frankenstein életet lehel a holt anyagba, ám később megtagadja teremtményét – s ezért a szörny rettentő bosszút esküszik.

A kétszáz évvel ezelőtt született mű – amelyet mindenki ismer, de csak kevesen olvastak – rákérdez a tudomány hatalmára, az emberek természetére, céljaira, a világban betöltött helyére, s magára a létezésre is. Bűnhődhet helyettünk más? Az emberiség védelmében sem? Mennyit bír el a lelkiismeret? Vajon ki az igazi rém: a teremtmény vagy teremtője?

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…

Már-már idilli körülmények között nevelkednek a világtól elzárt magániskola, Hailsham növendékei. De közben sejtik, aztán lassacskán már tudják is – bár egy gyerek számára ez a tudás szinte felfoghatatlan -, hogy ők különleges lények. Hogy nincsenek szüleik, mint másoknak, a külvilágban, és hogy csak azért léteznek, hogy aztán “adományozhassanak”.

De mégis van az életükben szeretet és szerelem, van “lelkük” – és a regény főhősei számára még az a lehetőség is felmerül, hogy az igazi szerelem talán, ha csak kis időre is, kimenekítheti őket előre megírt sorsukból.

Ishiguro megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve a legapróbb lelki rezdülésekre is érzékeny szemmel meséli el nekünk azoknak a fiataloknak az életét, akik túl hamar kell, hogy szembesüljenek az élet elkerülhetetlen egzisztenciális drámájával.

Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve - Dark academia könyvek

Diana Bishop, az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész – aki akarata ellenére lett boszorkány, és azért választotta a tudományos pályát, mert így kíván megszabadulni e terhes örökségtől – az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra.A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát. Deborah Harkness regénye ennek az izgalmas vállalkozásnak és kettőjük kapcsolatának története.

Naomi Novik: A végzet iskolája

Naomi Novik: A végzet iskolája

A Solomancia első leckéje:

A tanulás még soha nem volt ennyire halálos.

A végzet iskolájának neve Solomancia, a mágikus hatalommal bírók tanintézménye, ahol a kudarc szó szerint halált jelent – mígnem egy El nevű lány el nem kezdi feltárni a hely titkait.

Itt nincsenek tanárok, nincsen szünidő, nincsenek barátok sem, csak stratégiai szövetségesek. A túlélés fontosabb, mint bármilyen jegy, mert az iskola nem engedi a diákjait távozni addig, amíg le nem teszik a záróvizsgát… vagy meg nem halnak. A szabályok csalókán egyszerűek: Ne járkálj egyedül a folyosókon! És óvakodj a mindenütt lesben álló szörnyektől!

El azonban különösen alkalmas arra, hogy szembeszálljon az iskola veszélyeivel. Szövetségesei ugyan nincsenek, de sötét hatalma hegyeket képes lerombolni, és milliónyi életet eltörölni. Könnyen legyőzhetné az iskolában cserkésző szörnyeket. A gond csupán az, hogy ez a sötét mágia az összes többi tanulóval is végezne.

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy az itt rejtegetett árvák többek voltak különösnél. Talán veszélyesek. Lehet, hogy jó okból zárták őket el egy kietlen szigeten. És valamiképpen legyen ez bármilyen valószínűtlen is talán még mindig élnek. Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.

Hanya Yanagihara: Egy ​kis élet

Hanya Yanagihara: Egy ​kis élet

Barátság, család, szerelem, sikerek és kudarcok, boldogság és mély, sötét fájdalom…

azaz EGY KIS ÉLET.

Négy fiatal, akik egyetemi éveik alatt ismerkedtek meg, a hírnév és a gazdagság vágyával New Yorkba költöznek. Mindannyian gondokkal küzdenek, sodródnak, és csak barátságuk és ambíciójuk élteti őket. Kapcsolatuk, melyet drogfüggőség, siker és büszkeség árnyal, az évtizedek folyamán egyre mélyül; a barátokat közös rajongásuk tartja össze: mindannyian szeretik a nagyon okos és titokzatos Jude-ot, akit kimondhatatlan gyerekkori trauma sebzett. A testvéri kötődés himnusza, a huszonegyedik századi szeretet és szerelem mesteri ábrázolása. Hanya Yanagihara felkavaró és lebilincselő regénye a családokról szól, amikbe beleszületünk, és amiket magunknak hozunk létre. Megmutatja a fájdalom mélységeit és a barátság határát, mely minden emberi életet behálóz.

Angol nyelvű Dark Academia könyvek

Olivie Blake: The Atlas Six

→ A The Atlas Six a márciusi újdonságfigyelőben is szerepel.

Olivie Blake: The Atlas Six

The Alexandrian Society is a secret society of magical academicians, the best in the world. Their members are caretakers of lost knowledge from the greatest civilizations of antiquity. And those who earn a place among their number will secure a life of wealth, power, and prestige beyond their wildest dreams. Each decade, the world’s six most uniquely talented magicians are selected for initiation – and here are the chosen few…

Libby Rhodes and Nicolás Ferrer de Varona: inseparable enemies, cosmologists who can control matter with their minds. Reina Mori: a naturalist who can speak the language of life itself. Parisa Kamali: a mind reader whose powers of seduction are unmatched. Tristan Caine: the son of a crime kingpin who can see the secrets of the universe. Callum Nova: an insanely rich pretty boy who could bring about the end of the world. He need only ask.

When the candidates are recruited by the mysterious Atlas Blakely, they are told they must spend one year together to qualify for initiation. During this time, they will be permitted access to the Society’s archives and judged on their contributions to arcane areas of knowledge. Five, they are told, will be initiated. One will be eliminated. If they can prove themselves to be the best, they will survive. Most of them.

Micah Nemerever: These Violent Delights

Micah Nemerever: These Violent Delights

When Paul and Julian meet as university freshmen in early 1970s Pittsburgh, they are immediately drawn to one another. A talented artist, Paul is sensitive and agonizingly insecure, incomprehensible to his working-class family, and desolate with grief over his father’s recent death.

Paul sees the wealthy, effortlessly charming Julian as his sole intellectual equal—an ally against the conventional world he finds so suffocating. He idolizes his friend for his magnetic confidence. But as charismatic as he can choose to be, Julian is also volatile and capriciously cruel. And admiration isn’t the same as trust.

As their friendship spirals into an all-consuming intimacy, Paul is desperate to protect their precarious bond, even as it becomes clear that pressures from the outside world are nothing compared with the brutality they are capable of inflicting on one another. Separation is out of the question. But as their orbit compresses and their grip on one another tightens, they are drawn to an act of irrevocable violence that will force the young men to confront a shattering truth at the core of their relationship.

Exquisitely plotted, unfolding with a propulsive ferocity, These Violent Delights is a novel of escalating dread and an excavation of the unsettling depths of human desire.

The Secret History meets Call Me by Your Name in Micah Nemerever’s compulsively readable debut novel—a feverishly taut Hitchcockian story about two college students, each with his own troubled past, whose escalating obsession with one another leads to an act of unspeakable violence.

Victoria Lee: A Lesson in Vengeance

Victoria Lee: A Lesson in Vengeance - Dark academia könyvek

Felicity Morrow is back at Dalloway School.

Perched in the Catskill mountains, the centuries-old, ivy-covered campus was home until the tragic death of her girlfriend. Now, after a year away, she’s returned to graduate. She even has her old room in Godwin House, the exclusive dormitory rumored to be haunted by the spirits of five Dalloway students—girls some say were witches. The Dalloway Five all died mysteriously, one after another, right on Godwin grounds.

Witchcraft is woven into Dalloway’s history. The school doesn’t talk about it, but the students do. In secret rooms and shadowy corners, girls convene. And before her girlfriend died, Felicity was drawn to the dark. She’s determined to leave that behind her now; all Felicity wants is to focus on her senior thesis and graduate. But it’s hard when Dalloway’s occult history is everywhere. And when the new girl won’t let her forget.

It’s Ellis Haley’s first year at Dalloway, and she’s already amassed a loyal following. A prodigy novelist at seventeen, Ellis is a so-called “method writer.” She’s eccentric and brilliant, and Felicity can’t shake the pull she feels to her. So when Ellis asks Felicity for help researching the Dalloway Five for her second book, Felicity can’t say no. Given her history with the arcane, Felicity is the perfect resource.

And when history begins to repeat itself, Felicity will have to face the darkness in Dalloway–and in herself.

Alex Michaelides: The Maidens

Alex Michaelides: The Maidens - Dark academia könyvek

Edward Fosca is a murderer. Of this Mariana is certain. But Fosca is untouchable. A handsome and charismatic Greek Tragedy professor at Cambridge University, Fosca is adored by staff and students alike—particularly by the members of a secret society of female students known as The Maidens.

Mariana Andros is a brilliant but troubled group therapist who becomes fixated on The Maidens when one member, a friend of Mariana’s niece Zoe, is found murdered in Cambridge.

Mariana, who was once herself a student at the university, quickly suspects that behind the idyllic beauty of the spires and turrets, and beneath the ancient traditions, lies something sinister. And she becomes convinced that, despite his alibi, Edward Fosca is guilty of the murder. But why would the professor target one of his students? And why does he keep returning to the rites of Persephone, the maiden, and her journey to the underworld?

When another body is found, Mariana’s obsession with proving Fosca’s guilt spirals out of control, threatening to destroy her credibility as well as her closest relationships. But Mariana is determined to stop this killer, even if it costs her everything—including her own life.

M. L. Rio: If We Were Villains

M. L. Rio: If We Were Villains - Dark academia könyvek

Oliver Marks has just served ten years in jail – for a murder he may or may not have committed. On the day he’s released, he’s greeted by the man who put him in prison. Detective Colborne is retiring, but before he does, he wants to know what really happened a decade ago.

As one of seven young actors studying Shakespeare at an elite arts college, Oliver and his friends play the same roles onstage and off: hero, villain, tyrant, temptress, ingenue, extra. But when the casting changes, and the secondary characters usurp the stars, the plays spill dangerously over into life, and one of them is found dead. The rest face their greatest acting challenge yet: convincing the police, and themselves, that they are blameless.

Laura Pohl: The Grimrose Girls

Laura Pohl: The Grimrose Girls - Dark academia könyvek

Once Upon a Time meets Pretty little liars.

Four troubled friends, One murdered girl… and a dark fate that may leave them all doomed.

After the mysterious death of their best friend, Ella, Yuki, and Rory are the talk of their elite school, Grimrose Académie. The police ruled it a suicide, but the trio are determined to find out what really happened.

When Nani Eszes arrives as their newest roommate, it sets into motion a series of events they couldn’t have imagined. As the girls retrace their friend’s last steps, they uncover dark secrets about themselves and their destinies, discovering they’re all cursed to repeat the brutal and gruesome endings to their stories until they can break the cycle.

This contemporary take on classic fairytales reimagines heroines as friends attending the same school. While investigating the murder of their best friend, they uncover connections to their ancient fairytale curses and attempt to forge their own fate before it’s too late.

Tracy Deonn: Legendborn

Tracy Deonn: Legendborn - Dark academia könyvek

After her mother dies in an accident, sixteen-year-old Bree Matthews wants nothing to do with her family memories or childhood home. A residential program for bright high schoolers at UNC–Chapel Hill seems like the perfect escape—until Bree witnesses a magical attack her very first night on campus.

A flying demon feeding on human energies.

A secret society of so called “Legendborn” students that hunt the creatures down.

And a mysterious teenage mage who calls himself a “Merlin” and who attempts—and fails—to wipe Bree’s memory of everything she saw.

The mage’s failure unlocks Bree’s own unique magic and a buried memory with a hidden connection: the night her mother died, another Merlin was at the hospital. Now that Bree knows there’s more to her mother’s death than what’s on the police report, she’ll do whatever it takes to find out the truth, even if that means infiltrating the Legendborn as one of their initiates.

She recruits Nick, a self-exiled Legendborn with his own grudge against the group, and their reluctant partnership pulls them deeper into the society’s secrets—and closer to each other. But when the Legendborn reveal themselves as the descendants of King Arthur’s knights and explain that a magical war is coming, Bree has to decide how far she’ll go for the truth and whether she should use her magic to take the society down—or join the fight. 

Faridah Àbíké-Íyímídé: Ace of Spades

Faridah Àbíké-Íyímídé: Ace of Spades - Dark academia könyvek

Gossip Girl meets Get Out in Ace of Spades, a YA contemporary thriller by debut author Faridah Àbíké-Íyímídé about two students, Devon & Chiamaka, and their struggles against an anonymous bully.

When two Niveus Private Academy students, Devon Richards and Chiamaka Adebayo, are selected to be part of the elite school’s senior class prefects, it looks like their year is off to an amazing start. After all, not only does it look great on college applications, but it officially puts each of them in the running for valedictorian, too.

Shortly after the announcement is made, though, someone who goes by Aces begins using anonymous text messages to reveal secrets about the two of them that turn their lives upside down and threaten every aspect of their carefully planned futures.

As Aces shows no sign of stopping, what seemed like a sick prank quickly turns into a dangerous game, with all the cards stacked against them. Can Devon and Chiamaka stop Aces before things become incredibly deadly?

With heart-pounding suspense and relevant social commentary comes a high-octane thriller from debut author Faridah Àbíké-Íyímídé.

Elisabeth Thomas: Catherine House

Elisabeth Thomas: Catherine House - Dark academia könyvek

A story about a dangerously curious young undergraduate whose rebelliousness leads her to discover a shocking secret involving an exclusive circle of students . . . and the dark truth beneath her school’s promise of prestige.

You are in the house and the house is in the woods.

You are in the house and the house is in you . . .

Catherine House is a school of higher learning like no other. Hidden deep in the woods of rural Pennsylvania, this crucible of reformist liberal arts study with its experimental curriculum, wildly selective admissions policy, and formidable endowment, has produced some of the world’s best minds: prize-winning authors, artists, inventors, Supreme Court justices, presidents. For those lucky few selected, tuition, room, and board are free. But acceptance comes with a price. Students are required to give the House three years—summers included—completely removed from the outside world. Family, friends, television, music, even their clothing must be left behind. In return, the school promises its graduates a future of sublime power and prestige, and that they can become anything or anyone they desire.

Among this year’s incoming class is Ines, who expects to trade blurry nights of parties, pills, cruel friends, and dangerous men for rigorous intellectual discipline—only to discover an environment of sanctioned revelry. The school’s enigmatic director, Viktória, encourages the students to explore, to expand their minds, to find themselves and their place within the formidable black iron gates of Catherine.


A Dark Academia és a felnőttek

Nyilvánvalóan nincs kőbe vésve az sem, hogy van-e felső korhatár, mely ehhez az esztétikumhoz kötődik. Úgy gondolom, hogy rengeteg felnőtt szereti például a young adult regényeket, így hiába a felsőoktatás és a tanulás az egyik fontos pillére a Dark Academia esztétikumnak, én felnőtt fejjel a Dark Academia könyvek hangulata miatt érdeklődöm eme irányzat iránt. És pontosan a helyszín, illetve az egyetemista életkor miatt úgy néztem, hogy többségben vannak a young- és new adult regények ebben a zsánerben.

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy alapvetően egy pozitív divatról van szó, hiszen a tanulás és a tudásvágy éltetése kerül a középpontba. Nyilván vannak, akik kiemelik a negatívumokat is, hogy egy jó adag kávéval átvirrasztott éjszaka nem egészséges, vagy hogy kevesebb fókusz van a tényleges tanuláson, mint egy-egy szép kép elkészítésén. Így vagy úgy, én azért örülök a Dark Academia könyvek és esztétikum hódításának.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!