Közeleg a Valentin-nap, azaz íme azok a romantikus könyvek, amiket ajánlok abban az esetben, ha egy jó regény társaságában ünnepelnél. Vagy ha nem február 14.-én olvasod ezt a bejegyzést, hanem bármikor máskor, de egy szuper romantikus kötetet keresel. Ebben a listában olyan romantikus könyvek szerepelnek, melyek mondjuk úgy sztenderd romantikusok, tehát nem a nyálban tocsogó kategóriáról van szó. Olyan könyvek, melyeket olvastam és szerettem ebből a műfajból. Romantikus könyvek, melyek nemcsak a két fél egymásra találásáról szólnak, hanem egy picit több van bennük.

Romantikus könyvek: nem tipikus romantikus könyvajánló

Eme könyves lista összeállításánál számomra szempont volt, hogy olyan könyveket helyezzek a listára, melyeket már olvastam, és szerettem. Egy kivétel van, a Szólíts a neveden!, melyet annyian szeretnek – és amit a lista összeállításakor olvasok –, hogy nem tudtam kihagyni. Továbbá fontosnak tartottam azt is, hogy LMBTQ könyvek is szerepeljenek, nemcsak azért, mert én kedvelem ezeket a köteteket, hanem azért is, mert így teljes egy ilyen lista.

Javarészt magyarul olvasok, azonban a Heartstopper például nem jelent még meg magyarul sajnos. Egy graphic novelről van szó, nem nehéz nyelvezettel, és nem sok szöveggel, tehát aki pötyög valamennyire angolul és érdekli, bátran ajánlom.

Talán a cikk címébe beleszőhettem volna, hogy modern romantikus könyvajánlóról van szó, ugyanis a nagy klasszikusokat direkt hagytam ki a listából. És direkt válogattam maximum néhány éves megjelenéseket. Na de lássuk a listát!

Romantikus könyvek némi extrával

Colleen Hoover: It ​Ends with Us – Velünk véget ér

Talán a legszebb Colleen Hoover-történetről van szó véleményem szerint. Nem könnyű olvasmány lelkileg, azonban mindenképpen megéri kézbe venni nemcsak a szépsége, hanem a morális kérdések miatt is, melyeket feszeget.

→ Colleen Hoover teljes írói életművét itt találod a blogon.

Colleen Hoover: It ​Ends with Us – Velünk véget ér - Romantikus könyvek: könyvajánló nem csak Valentin-napra

Néha az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret.

Lilynek nem ment mindig könnyen a sora, de annál keményebben dolgozott, hogy olyan életet élhessen, amilyenre vágyik. Elhagyta a Maine állambeli kisvárost, ahol felnőtt; egyetemet végzett, és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett. Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen.

Ryle magabiztos, makacs, kicsit talán arrogáns is, de emellett érzékeny, okos, és Lily a gyengéje – bár a kapcsolatoktól való viszolygása aggodalomra ad okot.

Lilyt mégsem csak az új kapcsolata foglalkoztatja. Rengeteget gondol Atlas Corriganre is – az első szerelmére, aki a hátrahagyott múltjához köti. A fiú, aki lelki társa és védelmezője volt, most újra feltűnik a színen, veszélyeztetve ezzel mindent, amit Lily és Ryle együtt felépített.

Ebben a merész és mélyen személyes regényben Colleen Hoover szívszorongató történetet tár elénk, ami új, izgalmas utakra vezeti őt magát mint írót is. A Velünk véget ér felejthetetlen mese a szerelemről, amiért nagy árat kell fizetni.

K. A. Tucker: The ​Simple Wild – Az egyszerű vadon

Nem klasszikus romantikus történetről van szó. Az egyszerű vadonban a főhős a halálos beteg édesapját látogatja meg, eközben találkozik Jonah-val, a mogorva pilótával. Kettejük története valamennyire családtörténet is, viszont imádtam a romantikus szálat.

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

K. A. Tucker: The ​Simple Wild – Az egyszerű vadon - Romantikus könyvek: könyvajánló nem csak Valentin-napra

A sors ismétli önmagát?

Calla Fletcher kétéves volt, amikor az édesanyja vele együtt elmenekült az alaszkai vadon és az elszigetelt vidéki életmód kihívásai elől, és elhagyta Calla apját, Wren Fletchert. Calla sosem nézett vissza, és huszonhat évesen a mozgalmas torontói életen kívül nem ismer mást.

Amikor azonban az apja felveszi vele a kapcsolatot, és tudatja, hogy súlyos beteg, a lány tudja, hogy ideje megtennie a hosszú utat a határ menti elhagyatott kisvárosba, ahol született. Calla szembenéz a mászkáló vadakkal, a különös nappali órákkal, az elképesztő bolti árakkal és időnként még – szent ég! – a kinti pottyantós vécével is, cserébe, hogy megismerhesse az apját: a férfit, akivel a rengeteg hibája ellenére is újra törődni kezd.

Ám miközben nagy küzdelmek árán igyekszik hozzászokni a sarkközeli éghajlathoz és az otthonitól teljesen eltérő életritmushoz, Jonah – egy csendes, cinikus és büszke alaszkai pilóta, aki Calla apjának repülős vállalatát, a Vadont működteti – alig várja az elkényeztetett városi lány bukását. Meggyőződése ugyanis, hogy Calla túlságosan kényes ahhoz, hogy megbirkózzon a vadonnal.

Jonah-nak feltehetőleg igaza van, de Calla eltökéli, hogy bebizonyítja a tévedését. Aztán váratlanul azon kapja magát, hogy elmélyül a kapcsolata a robusztus pilótával. Ahogy a férfi rejtett megvetése egyre halványul, barátság veszi át a helyét – vagy talán valami mélyebb is?

Alice Oseman: Heartstopper

Angolul ritkán olvasok, azonban a Heartstopper-sorozat (négy része jelent meg) szinte azonnal belopta magát a szívembe. Képregényről (?) van szó, sok képpel, és viszonylag kevesebb szöveggel, mely nyelvtanilag és lexikailag sem annyira bonyolult, így bátran ajánlom mindenkinek, aki valamennyire ért angolul. A romantikus könyvek közül lehet, hogy kilóg picit, azonban Charlie és Nick szerelmén túl nagyon sok más, főleg a tiniket érintő problémáról is szót ejt.

Alice Oseman: Heartstopper - Romantikus könyvek: könyvajánló nem csak Valentin-napra

Charlie, a highly-strung, openly gay over-thinker, and Nick, a cheerful, soft-hearted rugby player, meet at a British all-boys grammar school. Friendship blooms quickly, but could there be something more…?

Charlie Spring is in Year 10 at Truham Grammar School for Boys. The past year hasn’t been too great, but at least he’s not being bullied anymore. Nick Nelson is in Year 11 and on the school rugby team. He’s heard a little about Charlie – the kid who was outed last year and bullied for a few months – but he’s never had the opportunity to talk to him.

They quickly become friends, and soon Charlie is falling hard for Nick, even though he doesn’t think he has a chance. But love works in surprising ways, and sometimes good things are waiting just around the corner…

André Aciman: Szólíts ​a neveden

A romantikus könyvek ajánlójában eme regény a kakukktojás, mert nem olvastam még. Viszont pont a széleskörű rajongás miatt vettem a kezembe néhány napja. Bővebben külön bejegyzés is kerül majd fel a bloga.

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

André Aciman: Szólíts ​a neveden - Romantikus könyvek: könyvajánló nem csak Valentin-napra

André ​Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.

A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált.

A regény alapján készült film Luca Guadagnino rendezésében, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, a háromszoros Oscar-jelölt James Ivory forgatókönyvéből február 8-tól látható a magyar mozikban.

Julia Quinn: A ​herceg és én (Bridgerton család-sorozat)

A romantikus könyvek-ajánlóból nem hiányozhat a Bridgerton család-sorozat sem, mely a Netflixen, sorozat formátumban is hódít. Julia Quinn könyvei középpontjában a Bridgerton testvérek kiházasítása áll az 19. század elején, melynek szerintem nagyszerűsége, hogy a történelmet és a modern kort zseniálisan ötvözi a szerző.

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Julia Quinn: A ​herceg és én (Bridgerton család-sorozat)

Létezik-e nagyobb kihívás a londoni előkelő társaság ambiciózus anyái számára, mint egy nőtlen herceg, akihez lányukat örömest feleségül adnák?

Minden jel arra mutat, hogy Simon Basset meg fogja kérni legjobb barátja húga, a bájos és okos Daphne Bridgerton kezét. Ami csak kettejük titka: házasságról szó sincs, csak így kívánják Simontól távol tartani a lányaikat férjhez adni kívánó, igen aktív társasági hölgyeket. Daphne pedig, mivel hercegi udvarló találta kívánatosnak, később alkalmas kérőket kaphat.

Ám miközben Daphne sorra keringőzi Simonnal a bálokat, igen nehéz arra gondolnia, hogy az egész csak színlelés. A férfi ravaszkás mosolya talán, de tekintete felragyogása bizonyosan azt a hatást éri el, hogy Daphne beleszeret a szép hercegbe. Ez már egyáltalán nem színlelés. A lány a lehetetlennel próbálkozik: megpróbálja meggyőzni a gyönyörű szoknyavadászt, hogy okos kis tervüket…

Billy O’Callaghan: Szerelmem, ​Coney Island

A Szerelmem, Coney Island nem egy tipikus szerelmi regény. Michael és Caitlin története az elválásról szól, mely 25 év házasságtörés után következik be a kapcsolatukban. Líraian szép írás, és hiába egy viszony történetét meséli el, szerintem nem hiányozhat a romantikus könyvek ajánlóból.

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Billy O'Callaghan: Szerelmem, ​Coney Island

Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából.

Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal.

A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

Madeline Miller: Akhilleusz ​dala

Az Akhilleusz dala nem véletlen lett annyira népszerű TikTokon, hogy évekkel a megjelenése után újra meghódította a világot. Partoklosz és Akhilleusz története az ókori Görögországban játszódik, istenek, istennők, és nimfák között, a trójai háború korában. Ha LMBTQ romantikus könyv, akkor eddig számomra az Akhilleusz dala a kedvenc.

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Madeline Miller: Akhilleusz ​dala

Gyönyörű történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…

Amy Harmon: Csak ​a szél tudja

A Csak a szél tudja csodaszép történet, melyben a romantika, az időutazás, és a történelem keveredik. Anne egy véletlen folytán az ír forradalomban találja magát, még Mick Collinsszal is megismerkedik. A regényben van egy csavar is, amit személy szerint imádtam. Mindentől függetlenül az egyik legszebb regény, amit valaha olvastam.

Amy Harmon: Csak ​a szél tudja

Anne Gallagher fájdalmas kötelességének tesz eleget. Írországba tart, hogy imádott nagyapja hamvait ott helyezze végső nyugalomra. Anne-t kislányként elbűvölték a nagypapa történetei az óhazáról, ahol most szinte beszippantják az emlékek, és visszarepítik az időben.

1921-ben Írország véres testvérháború felé sodródik. Amikor Anne feleszmél, sérült, zavart, és nem tudja, hol van, mégis biztonságban érzi magát dr. Thomas Smith védőszárnyai alatt, aki egy furcsamód ismerős fiú gyámja. Összetévesztik a fiú rég eltűnt anyjával, és Anne elfogadja új személyiségét, mert meggyőződése, hogy az asszony eltűnése összefügg vele. Ahogy egyre nő az országban a feszültség, Thomas csatlakozik a függetlenségért vívott harchoz, és Anne-t is magával sodorja a történelem vihara. Válaszút előtt áll: lemondjon-e korábbi életéről a szerelemért, amelyről nem hitte, hogy valaha is rátalál?

Amy Harmon regényében az ír történelem tragikus történelmi korszaka és egy különleges szerelem története elevenedik meg magával ragadó módon. A kötetet 2019-ben a Goodreads olvasói a legjobb történelmi regények közé szavazták.

Emily Henry: Strandkönyv

Először nem is gondoltam a Strandkönyvet beletenni a romantikus könyvek ajánlóba, azonban ha kicsit messzebbről nézem a történetet, mégis tökéletesen passzol a listába. A mostanában oly népszerű enemies to lovers, azaz ellenségekből szeretők felállást mutatja be. A címével ellentétben pedig nem egy tipikus nyári olvasmány. A szerző Magyarországon kevésbé ismert, azonban nemzetközileg több könyve is bestseller, továbbá Instagramon kezdtem el őt követni, és elég jó arcnak tűnik.

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Emily Henry: Strandkönyv

January reménytelenül romantikus lélek, aki úgy beszéli el a saját életét, mintha egy sikerfilm hősnője lenne. Gus komoly íróember, aki szerint a szerelem csak mese. January történeteiben mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Gus kinyírja az egész szereplőgárdát.

Egymás szöges ellentétei tehát. Mégis, több a közös vonásuk, mint gondolnánk: Két szomszédos tóparti víkendházban töltik a nyarat.

Bénító alkotói válsággal küzdenek. Le vannak égve. És három hónap alatt kell megírniuk egy-egy bestsellert. Az eredmény? Egy fogadás! Műfajt cserélnek, és az nyer, akinek a könyvét előbb adják ki. A rizikó? Így, hogy egymás sztoriját mesélik, könnyen a feje tetejére állhat a világ…

Emily Henry regénye immár egy éve uralja a nemzetközi sikerlistákat. A Strandkönyv a perzselő nyárban játszódó, szellemes szerelmi történet, amelyen az olvasó nagyokat nevethet, meg sírdogálhat is egy kicsit. A tökéletes kikapcsolódás, napsütés mellé vagy helyett


Romantikus könyvek, amiket megéri elolvasni

Sokáig úgy gondoltam, hogy tőlem kifejezetten távol állnak a romantikus könyvek. Mostanában úgy gondolom, hogy kedvelem őket, azonban szükségem van egy kis pluszra is az ilyen műfajú regényekben. A fenti felsorolásban pedig mindegyiknél megkaptam ezt a pluszt. Legyen az kultúra, történelem, vagy morális dilemmák.

Neked van kedvenc romantikus könyved? Írd meg kommentben!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!