Minden elmúlt nyár címmel jelent meg Carley Fortune kanadai írónő első regénye, amely tavaly, a magyar megjelenés után a hazai olvasóközönség szívét is meghódította. Idén pedig engem is levett a lábamról.

Minden elmúlt nyár

Persephone “Percy” Fraser és Sam Florek szerelmének története a Minden elmúlt nyár, amely két idősíkon meséli el a fiatalok történetét. A múltbéli szál a 17-től 12 évvel ezelőttig tartó időszakot öleli fel – egy-egy évet minden fejezetben –, valamint a jelenkori történetek váltakoznak. Percy és Sam 17 évvel ezelőtt ismerkedtek meg, amikor a lány szülei megvették a bungalót a tónál, az érkezésük másnapján pedig Charlie a lányra sózza az esetlen kisöccsét, hogy ő maga szabadon bulizhasson és csajozhasson. A kezdeti haverkodás pedig barátsággá, majd valami többé mélyül.

A regény szinte teljes egészében ott van az a baljós felhang, hogy 12 évvel azelőtt valami rossz dolog történt, ami miatt Percy eltűnt Sam életéből. A jelenben Percy Sam édesanyja, Sue temetésére tér vissza, és eltökéli, hogy helyrehozza a hibát, amelyet annó elkövetett. Ám az, hogy pontosan mi is történt, ami miatt megszakadt Percy és Sam barátsága, csak a könyv utolsó fejezeteiben derül ki.

Romantika és dráma a tóparton

A Minden elmúlt nyár úgy gondolom, hogy egyrészt az egyik legtökéletesebb nyári olvasmány, másrészt pedig az egyik legcsodálatosabb romantikus regény, amelyet mostanában olvastam. Noha sem a formátum, sem a történet nem új, de számomra a könyv hangulata volt az, amiért alig tudtam letenni olvasás közben, amikor erre rákényszerültem az egyéb teendőim és kötelességeim miatt.

Nagyon tetszett, ahogyan a múlt és a jelen kiegészítették egymást. Ott volt az esetlen kamaszkor, ahol egy olyan bagatell dolog is, mint a frufruvágás is világrengető lehet. És ott volt a felnőttkor, amikor rengeteg mozzanat szinte eltörpül az élet pofonai mellett. Ugyanakkor azt éreztem, hogy nagyon erősen áthatja az oldalakat annak a varázsa, amikor kiskamaszként melléd sodorja az élet a lelki társad – még ha erre a jelenben, sok-sok elvesztegetett év után is jössz rá, hogy mennyire nem becsülted azt a kincset, amely nem mindenkinek adatik meg.

Maga a regény viszont általánosságban nézve nem ennyire drámai, sőt, sokkal inkább reményteliként tudnám leírni. A múltbéli fejezeteknél titkon azért reménykedtem abban, hogy az a bizonyos törés mégsem történik meg. A jelenkori szálnál pedig végig azt éreztem, hogy a kötet végén ennek a feszültségnek a feloldása lesz A katarzis. Nyilván egy romantikus regény felépítése nem rakétatudomány, de Percy és Sam kapcsolata mégis annyira szépen, és annyira sok érzéssel van megírva, mintha bármelyik pillanatban kiléphetnének a könyvből.

És azt hiszem, hogy erre volt szükségem. Mert szeretem a romantikus regényeket, és sokszor egyébként az sem zavar, ha kliséhalmaz az egész, de néha kellenek a Minden elmúlt nyárhoz hasonló olvasmányok, amik tényleg sokáig veled maradnak. És amiket ha meglátsz valahol, akkor addig fogsz róla áradozni, amíg a gyanútlan partnered a könyvesboltban nem tud ellenállni neki, és kénytelen megvenni.

Összegzés

A Minden elmúlt nyár Carley Fortune első regénye, amely romantikus vonalon elég erősre sikerült, úgy meg főképp, hogy debütáló kötetről van szó. A történet nemcsak tökéletes nyári olvasmány, hanem egy olyan barátságot mutat be, amely után nagyon sok ember csak epekedhet, amolyan egy a millióhoz eséllyel valósul meg. Mindezt pedig érzékenyen és sok-sok érzelemmel ábrázolja a szerző, hogy szerintem nincs olyan olvasó, aki ne szeretne bele azonnal Sambe és Percybe.

Számomra egy igazi léleksimogató olvasmány volt a Minden elmúlt nyár. Az a fajta, amelynél ha létezne ilyesmi, akkor azonnal kérném, hogy ismét először olvashassam.

Kiknek ajánlom?

Ha tetszett Emily Henrytől a Strandkönyv, akkor a Minden elmúlt nyárnak is érdemes egy esélyt adni. Előbbi regény inkább humorosabb, ám a felépítésben és a központi konfliktusban egészen hasonlóak. Amennyiben egy remek nyári olvasmányt keresel, úgy szintén meleg szívvel ajánlom a Minden elmúlt nyarat. Csak úgy, ha egy rövid, de érzelmileg annál erősebb történetre vágysz.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Minden elmúlt nyár | a könyv adatai

Carley Fortune: Minden elmúlt nyár