Dharma címmel jelent meg Szűcs Péter első regénye, melynek középpontjában egy család három generációja áll. Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig – áll az alcímben, a szereplők pedig tényleg messze sodródnak Biharnagybajomtól, ahonnan a cselekmény indul.

Személy szerint nagyon szeretem a családregényeket, majdnem minden formában. Úgy gondolom, hogy érdekes és izgalmas olvasni emberi sorsokról, még ha csak fikció is. Szűcs Péter a könyv ismertetője alapján Biharnagybajomból származik, így nem meglepő az apró falucska említése, nem mellesleg pedig utazó blogger, tehát szereplőinek a nagyvilágba tett látogatása sem légből kapott. Az pedig külön tetszett, hogy a hitelesség érdekében külön utánajárt bizonyos dolgoknak.

Dharma

A regény három részre oszlik, három karakterpárral és idősíkkal. Istvánnal és Maríával indul, akik egy véletlen folytán ismerkednek meg, nem mellesleg pedig István az 1956-os események nyomán disszidál Amerikába, hogy új életet kezdjen. Tamás és Andrea a rendszerváltás előtt szeretnek egymásba, a könyv lapjain pedig nem csak a szerelmük, hanem annak válsága is megelevenedik. A harmadik részben Léna napjainkban csináltat egy DNS tesztet, melynek kapcsán sokkoló információhoz jut a származását illetőleg, ezért összecsomagol, hogy utánajárjon a történetének.

Maga a könyv viszonylag rövid – 324 oldal –, ezért a harom történet is viszonylag rövidke, amikről viszont nem tudtam eldönteni, hogy pozitív vagy negatív élmény. István és María, illetve Léna történetét nagyon szívesen olvastam volna még tovább is, viszont Tamás és Andrea szála nem igazán tetszett annyira, hogy akár egy teljes regényben folytassam. Nagyon tetszett ahogyan kiderül, hogy ki kinek és hogyan a rokona, vagy azok a mondhatni véletlenek is, melyek kapcsán teljesen más irányba indult el az életük.

Hiszek abban, hogy egy-egy “véletlenen” nagyon sok múlhat, a Dharma pedig részben erről is szól. Hogy ha a szereplők máshogy döntenek, az egész család sorsa másképp alakul. Nem csak a leszármazottaiké, hanem az ottmaradottaké, gondolok itt Sára mamára például.

Összességében tetszett, a történet és a tagolás is, még ha tényleg szívesen olvastam volna még tovább is. Remélem a szerzőtől lesz még lehetőségünk olvasni, mert gördülékeny és élvezhető a stílusa. A karaktereknek van mélységük, szerethetőek, a cselekményszál pedig lendületes, egyszóval minden megvan a regényben a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Kiknek ajánlom?

A családregények kedvelőinek remek olvasmány lehet a Dharma. Azok is élvezni fogják, akik szeretnek a magyar és idegen kultúrák közötti kapcsolatokról olvasni. No és természetesen ha szereted a szövevényes élettörténeteket. Vagy akár szeretsz arról ábrándozni, hogy vajon mi lett volna, ha egy-egy felmenőd máshogy alakítja az életét. Ezzel pedig a te sorsod is máshogy alakult volna.

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a Könyvajánló kategóriát

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Szűcs Péter: Dharma  - Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig könyvajánló, könyvkritika, könyves kedvcsináló György Tekla könyves blogján

Szűcs Péter sodró regényfolyamának forrásvidéke a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. Az ötvenes évek közepén itt kapja meg katonai behívóját Kamuti István, akit a messzi fővárosba vezényelnek. Az egyszerű paraszti sorból indult fiú kalandos utazásának azonban csak első állomása Budapest: a sors hamarosan egészen az óceánon túlra repíti, hogy az otthoniakat maga mögött hagyva New Yorkban, majd pedig Rio de Janeiróban keresse a boldogulást és a szerelmet.

Tamás és Andrea általános iskolásként a szocialista Magyarország utolsó óráiban szeretnek egymásba, hogy aztán együtt éljék meg a rendszerváltozás első évtizedeit, annak minden kihívásával és kudarcával. Tamás hiába menő reklámszakember, élete és Andreával való kapcsolata mégis válságba kerül, amivel Párizsban szembesülnek. Ezután Tamás Marokkóból indulva Iránon át szinte az egész világot beutazza, hogy választ találjon a kérdéseire.

Léna önfeledten éli az y generációs fiatalok látszólag gondtalan életét, és elismert táncművészként dolgozik. Egy születésnapi ajándék kapcsán azonban minden, amit önmagáról tudni vélt, megkérdőjeleződik számára.

Léteznek véletlenek? Valóban olyan kiszámíthatatlan a sors, mint gondolnánk? És vajon milyen misztikus kapcsok fonják össze István, Tamás és Léna életét? A válaszokért egészen Indiáig, pontosabban a világ legszentebb folyójának, a Gangesznek a partjáig kell utaznunk.

A Dharma érzelmekben gazdag, magával ragadó regény, amelyben olyan, valóban megtörtént személyes drámák és történetek elevenednek meg, amelyeket a szerző utazásai során vagy saját személyes családi örökségeként ismert meg.