A Kilimandzsáró felett az ég címmel jelent meg Anne Jacobs Afrika-Sagájának első része. A Villa-sorozat szerzőjétől nekem ez volt az első olvasmányom, és nem hogy nem csalódtam, hanem kellemes meglepetés is ért. Ugyanis a könnyed chick lit regény közel sem annyira kiszámítható, mint megannyi társa.

A Kilimandzsáró felett az ég

A Kilimandzsáró felett az ég azért is vonzott, mert egyrészt egy könnyed női olvasmányra számítottam, másrészt pedig Afrikáról egészen ritkán olvasok. Tényleg valami olyasmi volt a fejemben, hogy egy faék egyszerűségű történetről van szó – ami nem rossz, mert viszonylag sokszor pont ez az, amire vágyok. Anne Jacobs viszont meglepett, nem is kicsit!

Ugyanis a regény eleje rögtön nyőgvenyelősen indult. A főszereplő Charlotte-ot kislányként ismerhetjük meg, és miután egy balesetben elveszíti a szüleit, a rokonok fogadják be. Ott pedig olyan 19. század végi félig-meddig Hamupipőke-sztori kerekedik, ami bevallom, megülte a gyomrom, és csak tologattam a történetet (ami nem a regény hibája) gyakorlatilag nyártól őszig. Az érzelmi gyomros után még mindig bennem volt valahol, hogy jó, hát ez az egészséges gyerekkorral rendelkező olvasónak talán kevésbé volt brutális, innentől pedig akkor szépen elhömpölygünk a sztorin a végkifejletig.

Ismét tévedtem. Mert maga a történet amellett, hogy tényleg lebilincselő volt – és később sem szűkölködött az érzelmi hullámvasútban –, szinte folyamatosan olyan események történtek, amikre nem számítottam. Amik egy chick lit női regényben igen ritkák.

Ez az élet? Beilleszkedni és a legtöbbet kihozni a helyzetből? Hűségesen teljesíteni a kötelességeinket ott, ahová Isten letett minket?

Mese a nőről, aki egy olyan korban emelkedett fel, amikor nem szabadott volna neki

Charlotte a hányattatott gyerekkora után férjhez megy – igaz, elég szerencsétlenül. A férje gyakorlatilag kolonc a nyakán, és hiába a férfi hordja a nadrágot a kor normái szerint, ha meg akarnak élni, Charlotte-ra vannak utalva. A pár Afrikában próbál szerencsét, ami igen kalandosnak ígérkezik.

Afrikában pedig Charlotte nemcsak nő, hanem fehér is, így még nagyobb hátrányból indul. Olyan ez a könyv, mint az élet: amikor azt hiszed már sínen vagy, akkor jön egy olyan esemény, ami alapjaiban rengeti meg a hited. Charlotte pedig állja az elé gördített akadályokat, és részben emiatt is éreztem azt, hogy A Kilimandzsáró felett az ég egy nagyszerű olvasmány. Nemcsak erős, hanem szupererős női főszereplőt alkotott Jacobs, aki bárkinek a fiktív példaképe lehet.

Boldogság… meg kell ragadni, ha felbukkan. De ez nehéz ügy. Olyan, mint a Kilimandzsáró hava. Ha sikerül egy maroknyit megkaparintani és lehozni a völgybe, vízzé olvad.

Összegzés

A Kilimandzsáró felett az ég nem egy tipikus könnyed női olvasmány, vagy legalábbis nem abban a műfajban mozog, amire én először asszociáltam. Sokkal inkább egy 19. századi kalandregény egy hihetetlenül erős női karakterrel, akinek az a szuperereje, hogy a férfiak uralta világban is képes kiharcolni a saját függetlenségét.

Charlotte kalandjai mellett pedig számomra igazán izgalmas volt a korabeli afrikai gyarmatokon zajló élet puritánsága, illetve a kihívások, amikkel a főhősünknek szembe kellett néznie. Gyakorlatilag egy nagy meglepetés volt számomra ez a regény, mert sokkal többet adott, mint aminek olvasatlanul bekategorizáltam. Anne Jacobstól mindenképpen szeretnék még emiatt olvasni a jövőben.

A földek a városon túl titokzatos zöldbe burkolóztak, keskeny vízerek szőtték át, mocsarak és tavak tarkították őket, amelyekben rózsaszín felhőkre hasonlító flamingók álldogáltak. Felettük pelikánok repültek. Afrika örök dallam volt, vad és szép, élettől duzzadó, egyszerre édes és keserű, vonzó és mély, tehetetlen gyásszal teli. Ezt a dallamot soha nem fogja elfelejteni, mert benne élt.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti azokat a regényeket, amik kicsit hasonlítanak az életre, ám mellette kellő adag fikció is van benne. Ha szereted az erős női karaktereket, akkor mindenképpen ajánlom A Kilimandzsáró felett az ég című regényt. Amennyiben Afrika varázslatos tájairól szeretsz olvasni, akkor is bátran vedd a kezedbe. Nem utolsó sorban ha vonz a múlt – ebben az esetben a 19. század vége – akkor is remek választás lehet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Anne Jacobs: A Kilimandzsáró felett az ég (Afrika-Saga 1.)

Charlotte a nagyszülei házában nő fel, ahol pap nagyapjától és szigorú nagyanyjától kifogástalan nevelést kap: derék háziasszonyt faragnak belőle, megtanítják illendően viselkedni és társalogni. Ő azonban nem tartja sokra az efféle dolgokat, sokkal jobban szeret zongorázni, titokban szerelmes regényeket olvasni és messzi tájakról álmodozni. A kelet-frízföldi kisvárost, ahol egyetlen bizalmasa mozgássérült unokahúga, Klara, szürkének és unalmasnak találja.

Nem számíthat azonban sok hozományra, ezért amikor a helyi gyarmatáru-kereskedés ifjú tulajdonosa, Christian Ohlsen megkéri a kezét, igent mond. Vesztére. Christian csapnivaló üzletembernek és megbízhatatlan férjnek bizonyul. Amikor a tönk szélére kerülnek, Charlotte rájön, hogy csak egy módon kezdhetnek új életet: ha álmai földjére, a varázslatos Afrikába szöknek. Nem is sejti, hogy ezzel kezdetét veszi élete nagy kalandja, amelynek során talán a titkos vágyai is beteljesülnek.

A villa szerzőjének új romantikus kalandregénye a 19. és 20. század fordulójára repíti az olvasót, aki képzeletben bebarangolhatja Afrika távoli tájait a fenséges Kilimandzsáró hófödte csúcsaitól Zanzibár káprázatos szigetéig.