Az ördög is csak ember címmel jelent meg a Kell egy pszichológus, mondta Isten című regény folytatása. Dr. Jakob Jakobi ezúttal is lehetetlen helyzetbe kerül, azonban Isten lelki válsága helyett az ördöggel kell egyezségre jutnia, aki mindenképpen meg akarja vásárolni Jakobi lelkét. Hans Rath és a karakterei ezúttal is sziporkáznak, a humor talán jobban is jelen van, mint az előző kötetben.

Az ördög is csak ember

Jakob Jakobi élete rendeződni látszik, végre nem hanyatlik a pszichológusi praxisa, ugyan egy nem túl ideális, se veled, se nélküled kapcsolatot ápol egy Valerie nevű nővel, de összességében nem panaszkodik. Az exneje, Ellen persze még mindig úgy érzi, hogy előjogot formálhat a volt férje lelki tanácsaira, melyekért cserébe kioktathatja, de Jakobi tényleg elégedettnek látszik. Egészen addig, míg fel nem tűnik egy Anton Auerbach nevű fazon, aki azt állítja, hogy ő az ördög. Auerbachnak nincs szüksége tanácsra, mindössze egy aláírásra Jakobitól, melyben eladja neki a lelkét. A lehetetlen helyzetek sokasága pedig itt kezdődik Az ördög is csak ember című regényben.

Az előző részt azért szerettem nagyon, mert a végtelen humor mellett egészen sok morális dilemmát is felvonultatott Hans Rath, mégpedig emészthető formában. Ebben a kötetben is van ilyen szép számmal, azonban így újraolvasás után olyan érzésem van, hogy kicsit mintha kevésbé nyűgözött volna le a sztori, mint a Kell egy pszichológus, mondta Isten esetében.

Minden csak nézőpont kérdése

A történet gerincét tulajdonképpen ez adja, hogy az ördög Jakobit hajkurássza a lélekszerződéssel, melyet nyilvánvaló okokból nem akar aláírni, még százmillió euró fejében sem. Mindeközben a mellékszereplők kevésbé veszik annyira komolyan a lelkük áruba bocsátását. Talán itt ütközik ki a regény egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyit ér a lelkünk, vagy akár mi magunk? Szerintem ez azért egy sokrétűbb probléma, mint amennyire a könyv foglalkozik vele, nem utolsó sorban pedig nagyon tetszett az a felvetés is, hogy tulajdonképpen szerződés ide vagy oda, de tényleg eladható az ember lelke?

Abel Baumann, azaz Isten ebben a kötetben nem szerepel (na jó, nem ezen a néven), viszont a mennyei úr egy földi helytartója, Roberto atya fontos szerepet kap a történetben. Mivel én nem vagyok vallásos, és alapvetően egészen lazán közelítek a kérdéshez, felmerült bennem, hogy azért lesznek, akiknél kicsapja a biztosítékot, hogy a pap szeretőt tart, és még gyereket is akarnak. De ha már minden nézőpont kérdése, vajon nem lehetséges-e úgy is szolgálni Istent, ha közben egy másik embert is boldoggá teszünk vele?

Összegzés

Az ördög is csak ember nagyszerűsége, hogy olyan élményt ad, amilyen szemmel nézzük. Lehet egy végtelenül humoros, könnyed olvasmány, és lehet egy szarkasztikus beszólásokkal teletűzdelt morális és teológiai kérdéssor is. A történet erőssége az abszurditása, melyet most is zseniálisan adagol a szerző. Gyakorlatilag mindegyik karakter egy-egy nézőpontot testesít meg, emiatt pedig számomra még érdekesebbek voltak a köztük lévő kapcsolatok.

A regény olvasása után azon is elgondolkodtam, hogy Hans Rath mennyire egyszerűen fogalmazza meg, hogy mennyi mindenre – sokszor teljesen feleslegesen – rágörcsölünk. Végül, de nem utolsó sorban pont a második részt éreztem fricskának a vallási kérdésekben, ugyanis Istent marhára nem érdekli ebben a történetben a legtöbb dolog, amit például nagyon sokan vérmesen bele akarnak magyarázni a tanításaiba. Isten segíti, tanítja, elgondolkodtatja Jakobit, noha egy férjes asszony mellett kötött ki a főhősünk, ami egyébként bűnnek számítana.

Kiknek ajánlom?

Ha olvastad az első részt, akkor valószínűleg Az ördög is csak ember is elnyeri a tetszésed. A humoros, de mégis komoly könyvek kedvelőinek mindenképp remek választás lehet, illetve azoknak is, akik egy viszonylag rövidebb történetet keresnek. Az első rész nélkül is olvasható, azonban sorban haladva nagyobb élményt adnak a történetek.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Hans Rath: Az ördög is csak ember (Dr. Jakob Jakobi 2.)

Jakob Jakobi pszichoterapeutát találkozóra hívja egy Anton Auerbach nevű ismeretlen, és rendkívül érdekes ajánlatot tesz neki: meg szeretné vásárolni a lelkét. Azóta ugyanis, hogy Jakob három évvel ezelőtt találkozott Istennel, a lelke különösen értékes. Hogy kinek? Természetesen az ördögnek, akinek a megbízásából felkereste. Jakob határozottan ideges lesz. Miért folyton őt találják meg a menny és a pokol küldöttei? Vagy legalábbis az olyan emberek, akik ezeknek képzelik magukat.

Természetesen nem veszi komolyan az ajánlatot, az állítólagos ördögnek azonban van néhány trükk a tarsolyában. Módszeresen igyekszik pokollá tenni Jakob életét, aki lassan rászorulna némi isteni segítségre…