Minél véresebb (angolul If It Bleeds) címmel jelent meg a Mester, azaz Stephen King legújabb kötete, melynek a címadó novellája nem hogy nem különálló történet, de erősen spoileres a Mr. Mercedes-sorozatra és A kívülállóra, szóval csak óvatosan, ha azt nem olvastátok még esetleg.

Igen, én sajnos olvasatlanul futottam bele a Minél véresebbe, ami egyébként a könyv gerincét adja a legterjedelmesebb oldalszámmal. Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy vajon mi a frászkarikáért nem toldotta meg még egy kicsit, és mehetett volna önálló regénybe az egész. Mert elvonatkoztatva a spoilertől és attól, hogy semmilyen figyelmeztetés nem szerepelt erről, tulajdonképpen nem volt rossz. Egy viszonylag pörgős krimi, ahol végig csepegtette a feszültséget a nagy fináléig.

Minél véresebb

A különálló elbeszélésekre pedig ismét csak azt tudom mondani sajnos, hogy ujjgyakorlatok: nekem nem okozott olyan eufóriát, mint egy-egy régebbi regénye, vagy akár novelláskötete. Semmi eget rengető a Minél véresebb, semmi formabontó, semmi hatalmas csattanó. Ennek ellenére mégis tetszettek, ha kedvencet kellene mondanom, akkor az első novella, a Mr. Harrigan telefonjára esne a választásom. Hogy miért? Leginkább az emocionális töltete miatt, mert főleg a mostani világban valahol szívszorító és ugyanakkor szívmelengető is egy olyan történet, ahol egy szerettünk a síron túlról is segíthet rajtunk.

Összességében azt tudom mondani, hogy elment egynek. Az írások nem rosszak, de nem is hozzák azt a szintet, amivel beleszerettem Stephen Kingbe – talán ez az érzelmi töltet, ami miatt képtelen vagyok bármikor azt mondani, hogy valamelyik kötete rossz lenne.

Kiknek ajánlom?

Aki még ismerkedik Kinggel, nos, határozottan nem ajánlom kezdő könyvnek a Minél véresebbet, részben a már említett spoileres elbeszélés, részben pedig a részemről jelen lévő semmi extra-érzés miatt. Akik már ismerik és szeretik a Mestert, nos, csalódni nem hiszem hogy fogtok, de nagy meglepetés lenne, ha bárkinek katartikus érzései lennének az ebben a kötetben szereplő írások olvasása után, főleg ha mondjuk egy Carrie-n vagy Állattemetőn szocializálódtál korábban. Ezért mondom sokszor, hogy érdemes a régebbi regényeivel kezdeni a vele való ismerkedést.

Ti mit gondoltok a Minél véresebről? Írd meg kommentben a véleményed!

Még több könyvajánlóért csekkoljátok a blogon a Könyvajánló kategóriát

Stephen King
Minél ​véresebb, novelláskötet, a horror királya, könyvajánló, könyves kedvcsináló, György Tekla könyves blog,

Stephen King legújabb kötetében ezúttal négy lenyűgöző kisregény kapott helyet. A Mr. Harrigan telefonja a fiatal Craig és a magának való, idős Mr. Harrigan barátságát meséli el. Miután a fiú elveszti és eltemeti öreg mentorát, különös üzenetek érkeznek a telefonjára, amelyek végérvényesen megváltoztatják az élét. A Chuck életé-ben a világ összeomlani látszik, az internet leáll, az emberek kétségbeesetten próbálnak túlélni, csak egy bizonyos Chuckot éltetnek a városban mindenfelé. A kötet legformabontóbb és legmeglepőbb írásából megismerhetjük a titokzatos idegen életét.

A Minél véresebb kisregényében gyanús körülmények között bomba robban egy iskolában. A híradásokat figyelve Holly Gibney gyanús nyomokat vesz észre és a tettes nyomába ered, miközben fény derül az évek óta lappangó, félelmetes titokra. King ebben az írásában a Mr. Mercedes és A kívülálló világába tér vissza, a folytatásból pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a magánnyomozó további élete.

A patkány hőse a kiváló novellista, Drew Larson, aki egy váratlan ihlet hatására családja erdei házába vonul, hogy megírja élete első regényét. A munka azonban lassan halad, ráadásul a férfi lázas betegen a hegyen reked egy viharban. Az ítéletidőben végül megment egy patkányt, és a váratlan látogatóval töltött éjszaka után hihetetlen erőre kapva befejezi élete fő művét. A sikernek azonban ára van, és Drew kénytelen szembenézni a következményeivel.

A népszerű és legendás szerző csodálatos karrierje során újra és újra visszatér a rövidebb lélegzetvételű művekhez, és bizonyítja, hogy mind a mai napig képes különleges alkotásokkal meglepni olvasóját