Minden ​testek sorsa címmel jelent meg az Ambrose Parry írói név alatt alkotó skót szerzőpáros első magyar nyelvű regénye. A kötet Edinburgh-ba, 1847-be kalauzolja el az olvasót, amikor az orvosok még csak kísérleteznek a betegek altatásával, miközben egy gyilkos szedi az áldozatait a skót nagyvárosban. Remekül megkomponált történelmi krimi, ráadásul egyenesen Skóciából.

Egy rendes történetnek nem volna szabad egy halott prostituálttal kezdődnie, és elnézést kérünk miatta, hiszen tudjuk, hogy tiszteletre méltó ember nem szeret ilyesmin gondolkodni.

Minden ​testek sorsa

A történet középpontjában egy fiatal orvostanhallgató, Will Raven áll, aki a köztiszteletben álló dr. Simpson mellé szegődik el tanoncnak, ezzel együtt pedig megkapja a szolgálólány-orvosasszisztens Sarah Fisher folyamatosan vizslató tekintetét is. Raven azonban nem tud a teljes figyelmével a tanulásra koncentrálni, mert adóssága van, az uzsorások pedig folyamatosan a nyomában járnak. Sarah-nak pedig feltűnnek a furcsaságok, és kiderül, hogy Will Ravennek köze volt az első áldozathoz. Noha Raven csak kölcsönadott a nőnek, így, hogy halott, neki kell visszafizetni az összeget. És egyre inkább érzi, hogy a többi áldozat is kapcsolódik a rejtélyhez.

A 19. század sötét és piszkos mindennapjaiba vezet el a skót szerzőpáros, akik nemcsak a hangulat megteremtésében remekeltek a Minden ​testek sorsában, hanem a krimi szálban is. Bevallom, eleinte nemigen tudtam hová tenni a koncepciót, azonban úgy a regény harmadánál gyakorlatilag behúzott a történet, utána pedig csak faltam az oldalakat.

Mindemellett érdekes volt arról is olvasni, hogy az 1800-as évek derekán mikkel és hogyan kísérleteztek egyes orvosok az anesztézia ügyében, de ez már tényleg csak amolyan történelmi csemege volt. Mert a főszerep bizony a városban garázdálkodó sorozatgyilkosé, aki úgy tűnik, hogy a nincstelen szolgálólányokra vadászik.

A modern orvostudományban szerencsére nincs helye ilyen butaságoknak. Az egészség és a betegség nem egyszerű dolog. Olybá tűnik, hogy minél többet tudunk, annál többet kell tanulnunk. Mindig vigyázz azokkal, akik azt állítják, egyszerű válaszaik vannak bonyolult problémákra.

Furcsa nyomozópáros, remek írói kivitelezés

Tapasztalataim szerint ha egy szerző(páros) mer egy kicsit elrugaszkodni az átlagostól, az vagy nagyon jól tud elsülni, vagy csúfos bukással is végződhet. Parryék szegény orvostanhallgatója, és az embernél is kevesebbet érő szobalánya pedig remek megvalósítást kapott, már csak azért is, mert Sarah nemcsak okos, hanem igencsak felvágták a nyelvét. Számomra pedig pont ez vitte a hátán a történetet, a két, hirtelen nyomozóvá avanzsálódott fiatal, valamint a rejtély, ami rajtuk kívül mintha senkit nem érdekelne.

A főszereplők személyisége mellett pedig csak úgy, mint Az ismeretlen kedvesben, itt is imádtam a kütyümentes krimi koncepcióját – valószínűleg ez nálam valamiféle biztos pont, amire teljesen ellágyul a szívem olvasás közben.

Természetesen spoilermentesen szoktam könyvajánlót írni, így itt sem akarom “lelőni a poént”, ám a Minden ​testek sorsa végével kapcsolatosan ismét csak szeretném megjegyezni, hogy Sarah Fisher borotvaéles esze igencsak szívmelengető volt. Noha a Minden ​testek sorsa központi konfliktusa – vagy inkább kérdése – megoldódik a kötet végén, szerencsére a folytatás már olvasható magyarul.

Összegzés

Olvasás előtt már egy ideje nézegettem a Minden ​testek sorsát, de valahogy nem tudtam hová tenni, viszont a végszót a borítón szereplő Edinburgh adta meg. Történelmi krimi, ami Skóciában játszódik, ráadásul teli van szerethető karakterekkel, így nem csoda, hogy az első néhány fejezet után alig tudtam letenni a könyvet. Ha a történelmi hűséget nézzük, akkor mindenképpen kissé furcsák a főszereplők, de talán pont emiatt tud a történet egy alternatív valóságot mutatni, amiben a hatóságok számára legérdektelenebb társadalmi rétegnek is sikerül igazságot szolgáltatni.

A Minden ​testek sorsa nem akarja megváltani a világot, de a történelem- és krimirajongóknak remek olvasmányélményt kínál.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a történelmi krimiket, valamint az sincs ellenére, ha olykor a történelmi hűség kevésbé kerül középpontba. Parry karakterei rátermettek és szerethetőek, ami számomra nagyon sokat dobott a regényen.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Ambrose Parry: Minden ​testek sorsa (Raven, Fisher és Simpson 1.)

A Régi Városban halott fiatal nőkre bukkannak, akik mind hasonlóan hátborzongató véget értek. Will Raven, az orvostanhallgató, az Új Városban hamarosan a zseniális és híres dr. Simpson tanonca lesz. Simpson mindenkit fogad a megosztott város leggazdagabbjától a legszegényebbjéig. A háza senkiéhez sem hasonlít, tömve van az odalátogató tudósokkal és merész kísérletekkel az érzéstelenítés új gyakorlatában. Raven itt ismerkedik meg Sarah Fisherrel, aki felismeri a fiút kísérő veszélyt, és azonnal ellenszenvesnek találja Ravent. A lány ugyanolyan intelligens, mint ő, de nem rendelkezik előjogokkal, amelyekből különösen az orvosi képzés lenne számára fontos.

Miután mindkettejüknek megvan rá az oka, hogy közelebbről is vizsgálni kezdjék a titokzatos haláleseteket, Raven és Sarah beleveti magát Edinburgh alvilágának legsötétebb árnyai közé, ahol, ha életben akarnak maradni, túl kell lépniük különbségeiken.