Úgy gondoltam, hogy érdemes lehet körbenézni a görög mitológia újramesélés könyvek között, melyek egyre inkább hódítanak. Szerencsére. Bevallom, az általam eddig olvasott ilyen témájú regények engem eléggé lenyűgöztek, így nem is kérdés, hogy nem állok meg az olvasásukban. Ebben a bejegyzésben magyarul és angolul elérhető köteteket gyűjtöttem össze a témában, vegyesen.

Görög mitológia újramesélés könyvek

Tavaly ősszel olvastam az Akhilleusz dalát, aztán idén tavasszal jött a Kirké és az Ezer hajó, most pedig úgy érzem, hogy ide a többi görög mitológia újramesélés könyvek pakkját is! Ezek a regények nemcsak remek kikapcsolódást nyújthatnak, de az iskolában sokszor szárazan és unalmasan bemutatott történelmi világot is érdekesebbé tehetik.

A lista elkészítéséhez most is a Goodreads és a Moly szolgált segítségül. A görög mitológia újramesélés könyvek lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, és a legnépszerűbb regényeket igyekeztem beválogatni.

Madeline Miller: Akhilleusz dala

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Madeline Miller: Akhilleusz ​dala

Gyönyörű történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög.

Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől… Az eredeti kiadás 10. évfordulójára, a szerző új előszavával.

Madeline Miller: Kirké

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Madeline Miller: Kirké

Az Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét. A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet. Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.

Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között. Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

Natalie Haynes: Ezer hajó

→ a könyvről írt ajánlóm itt olvashatod.

Natalie Haynes: Ezer hajó

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.

Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?

Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?

Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.

Margaret Atwood: Pénelopeia

Margaret Atwood: Pénelopeia

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő kanadai írónő (A vak vérgyilkos, A szolgálólány meséje) egyedi hangulatú műve a legújabb kötete a Palatinus Kiadó Mítosz-sorozatának, mely korunk legkiválóbb szerzőinek írásait gyűjti csokorba, akik modern és maradandó irodalmi formában alkotnak újjá egy-egy mítoszt. A többszörösen jelölt és szinte minden évben a Nobel-díjra esélyesek között emlegetett szerző ebben a kötetében Odüsszeusz és Pénelopé mítoszát újítja meg izgalmasan eredeti formában. Az alaptörténetet mindenki ismeri: a trójai háborúban harcoló leleményes görög hűséges asszonya minden erejével azon van, hogy egyben tartsa a távol lévő Odüsszeusz ithakai királyságát, és eközben serdülő és egyre harcosabb fiával, Télemakhosszal is boldogulnia kell, valamint kordában kell tartania a kezére pályázó kérők hadát.

Atwood mítosz-regényében az asszony lesz az elbeszélő, férje kalandjai csupán hátteréül szolgálnak az izgalmas, játékos és szenvedélyes történetnek. A mű egyszerre hordozza egy filozofikusan bölcs görög dráma és egy ravasz modern regény vonásait.

Rick Riordan: A villámtolvaj

Rick Riordan: A villámtolvaj

A regény alapja a legrégebben futó, legnépszerűbb, legelevenebb szappanopera, a görög mitológia. Mindez vagánysággal, egy “problémás” fiú küldetésével fűszerezve. A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?

Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minotaurusz be nem kergeti a nyári táborba. Hirtelen mítikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított. Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Botrányos pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

Az első kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 1-25. fejezeteit tartalmazza.

C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Felnőtteknek ​szóló regény C.S. Lewis angol írónak, Tolkien barátjának, a világhírű Narnia-sorozat szerzőjének tollából. Kortalan mítosz két hercegnőről, a szépségről és a csúfságról, a szent és a profán szeretet küzdelméről, a látható és a láthatatlan valóságról. A magával ragadó, lebilincselő regény igényes kivitelben, kemény kötésben igazi ajándékkönyv!

C. S. Lewis szépirodalmi munkásságának egyik legnagyszerűbb művéhez az író egy klasszikus mítoszt használt forrásként. Ámor és Psziché történetét Lucius Apuleius írta le először „Az aranyszamár”-ként ismert regényében. A történetet Oruál hercegnő meséli el, a világszép Psziché megkeseredett és visszataszító külsejű nővére, aki húgát féltő szeretettel birtokolja. Oruál legnagyobb keserűsége, hogy Pszichébe maga Ámor szeret bele.

A szent és a profán szeretet tusájának, a látható és a láthatatlan világ harcának Glóm királysága, egy barbár világ ad helyet. Oruál küzdelme addig tart, amíg rá nem ébred: az égiek akaratát mindaddig nem érthetjük meg, „míg arcunk nem lesz”, s míg őszinteség nem lakozik szívünkben és lelkünkben.

Jen Calonita: Bírnod ​kell a célig

Jen Calonita: Bírnod ​kell a célig

Miután Herkules bebizonyítja, hogy igazi hős, és újra istenné válik, úgy tűnik, végre helyreáll a világ rendje. Egészen addig, amíg Zeusz ki nem jelenti, hogy Meg nem lehet együtt a fiával, mert – ha tetszik, ha nem – halandó. Héra azonban szerencsére felajánl egy lehetséges megoldást: esélyt ad Megnek, hogy bebizonyítsa, igenis van helye az Olümposzon – istennőként. Ráadásul ehhez csupán egy titokzatos küldetést kell teljesítenie.

Hogy mi is ez a küldetés? Csupán annyi, hogy Megnek ki kell szabadítania volt szerelme kedvesének a lelkét az Alvilágból. Igen, arról az exéről van szó, aki miatt eladta a lelkét Hadésznak, és aki azonnal beleszeretett egy másik nőbe, miután Meg eltűnt. Vajon képes lesz Meg maga mögött hagyni a múltját, és gyors észjárásának segítségével legyőzni a szörnyetegeket és gonosz isteneket, az alattomos Hadészt is beleértve? Sikerül rátalálnia igazi otthonára, és felfedezni, hogy mi minden lakozik benne? Vagy az elköteleződéstől való félelme miatt lemond az örökké tartó istenlétről a Csodafickóval?

Görög mitológia újramesélés könyvek – angol nyelven

Jennifer Saint: Ariadne

Jennifer Saint: Ariadne

Ariadne, Princess of Crete, grows up greeting the dawn from her beautiful dancing floor and listening to her nursemaid’s stories of gods and heroes. But beneath her golden palace echo the ever-present hoofbeats of her brother, the Minotaur, a monster who demands blood sacrifice.

When Theseus, the Prince of Athens, arrives to vanquish the beast, Ariadne sees in his green eyes not a threat but an escape. Defying the gods, betraying her family and country, and risking everything for love, Ariadne helps Theseus kill the Minotaur. But will Ariadne’s decision ensure her happy ending? And what of Phaedra, the beloved younger sister she leaves behind?

Hypnotic, propulsive, and utterly transporting, Jennifer Saint’s Ariadne forges a new epic, one that puts the forgotten women of Greek mythology back at the heart of the story, as they strive for a better world.

Jennifer Saint: Elektra

Jennifer Saint: Elektra

The House of Atreus is cursed. A bloodline tainted by a generational cycle of violence and vengeance. This is the story of three women, their fates inextricably tied to this curse, and the fickle nature of men and gods.

Clytemnestra

The sister of Helen, wife of Agamemnon – her hopes of averting the curse are dashed when her sister is taken to Troy by the feckless Paris. Her husband raises a great army against them, and determines to win, whatever the cost.

Cassandra

Princess of Troy, and cursed by Apollo to see the future but never to be believed when she speaks of it. She is powerless in her knowledge that the city will fall.

Elektra

The youngest daughter of Clytemnestra and Agamemnon, Elektra is horrified by the bloodletting of her kin. But, can she escape the curse, or is her own destiny also bound by violence?

Pat Barker: The Silence of the Girls

Pat Barker: The Silence of the Girls - Görög mitológia újramesélés könyvek

The ancient city of Troy has withstood a decade under siege of the powerful Greek army, which continues to wage bloody war over a stolen woman: Helen. In the Greek camp, another woman watches and waits for the war’s outcome: Briseis. She was queen of one of Troy’s neighboring kingdoms until Achilles, Greece’s greatest warrior, sacked her city and murdered her husband and brothers. Briseis becomes Achilles’s concubine, a prize of battle, and must adjust quickly in order to survive a radically different life, as one of the many conquered women who serve the Greek army.

When Agamemnon, the brutal political leader of the Greek forces, demands Briseis for himself, she finds herself caught between the two most powerful of the Greeks. Achilles refuses to fight in protest, and the Greeks begin to lose ground to their Trojan opponents. Keenly observant and coolly unflinching about the daily horrors of war, Briseis finds herself in an unprecedented position to observe the two men driving the Greek forces in what will become their final confrontation, deciding the fate, not only of Briseis’s people, but also of the ancient world at large.

Briseis is just one among thousands of women living behind the scenes in this war–the slaves and prostitutes, the nurses, the women who lay out the dead–all of them erased by history. With breathtaking historical detail and luminous prose, Pat Barker brings the teeming world of the Greek camp to vivid life. She offers nuanced, complex portraits of characters and stories familiar from mythology, which, seen from Briseis’s perspective, are rife with newfound revelations. Barker’s latest builds on her decades-long study of war and its impact on individual lives–and it is nothing short of magnificent.

Natalie Haynes: Pandora’s Jar: Women in the Greek Myths

Natalie Haynes: Pandora's Jar: Women in the Greek Myths - Görög mitológia újramesélés könyvek

The tellers of Greek myths–historically men–have routinely sidelined the female characters. When they do take a larger role, women are often portrayed as monstrous, vengeful or just plain evil–like Pandora, the woman of eternal scorn and damnation whose curiosity is tasked with causing all the world’s suffering and wickedness when she opened that forbidden box. But, as Natalie Haynes reveals, in ancient Greek myths there was no box. It was a jar . . . which is far more likely to tip over.

In Pandora’s Jar, the broadcaster, writer, stand-up comedian, and passionate classicist turns the tables, putting the women of the Greek myths on an equal footing with the men. With wit, humor, and savvy, Haynes revolutionizes our understanding of epic poems, stories, and plays, resurrecting them from a woman’s perspective and tracing the origins of their mythic female characters. She looks at women such as Jocasta, Oedipus’ mother-turned-lover-and-wife (turned Freudian sticking point), at once the cleverest person in the story and yet often unnoticed.

She considers Helen of Troy, whose marriage to Paris “caused” the Trojan war–a somewhat uneven response to her decision to leave her husband for another man. She demonstrates how the vilified Medea was like an ancient Beyonce–getting her revenge on the man who hurt and betrayed her, if by extreme measures. And she turns her eye to Medusa, the original monstered woman, whose stare turned men to stone, but who wasn’t always a monster, and had her hair turned to snakes as punishment for being raped.

Alexandra Bracken: Lore 

Alexandra Bracken: Lore  - Görög mitológia újramesélés könyvek

Every seven years, the Agon begins. As punishment for a past rebellion, nine Greek gods are forced to walk the earth as mortals, hunted by the descendants of ancient bloodlines, all eager to kill a god and seize their divine power and immortality.

Long ago, Lore Perseous fled that brutal world in the wake of her family’s sadistic murder by a rival line, turning her back on the hunt’s promises of eternal glory. For years she’s pushed away any thought of revenge against the man–now a god–responsible for their deaths.

Yet as the next hunt dawns over New York City, two participants seek out her help: Castor, a childhood friend of Lore believed long dead, and a gravely wounded Athena, among the last of the original gods.

The goddess offers an alliance against their mutual enemy and, at last, a way for Lore to leave the Agon behind forever. But Lore’s decision to bind her fate to Athena’s and rejoin the hunt will come at a deadly cost–and still may not be enough to stop the rise of a new god with the power to bring humanity to its knees.

Claire Heywood: Daughters of Sparta

Claire Heywood: Daughters of Sparta - Görög mitológia újramesélés könyvek

For millennia, men have told the legend of the woman whose face launched a thousand ships–but now it’s time to hear her side of the story. Daughters of Sparta is a tale of secrets, love, and tragedy from the women behind mythology’s most devastating war, the infamous Helen and her sister Klytemnestra.

As princesses of Sparta, Helen and Klytemnestra have known nothing but luxury and plenty. With their high birth and unrivaled beauty, they are the envy of all of Greece. But such privilege comes at a cost. While still only girls, the sisters are separated and married to foreign kings of their father’s choosing–the powerful Agamemnon, and his brother Menelaos. Yet even as Queens, each is only expected to do two things: birth an heir and embody the meek, demure nature that is expected of women.

But when the weight of their husbands’ neglect, cruelty, and ambition becomes too heavy to bear, Helen and Klytemnestra must push against the constraints of their society to carve new lives for themselves, and in doing so, make waves that will ripple throughout the next three thousand years.

Daughters of Sparta is a vivid and illuminating reimagining of the Siege of Troy, told through the perspectives of two women whose voices have been ignored for far too long.

Scarlett St. Clair: A Touch of Darkness 

Scarlett St. Clair: A Touch of Darkness - Görög mitológia újramesélés könyvek

A Modern Hades and Persephone Retelling.

Persephone is the Goddess of Spring by title only. The truth is, since she was a little girl, flowers have shriveled at her touch. After moving to New Athens, she hopes to lead an unassuming life disguised as a mortal journalist.

Hades, God of the Dead, has built a gambling empire in the mortal world and his favorite bets are rumored to be impossible.

After a chance encounter with Hades, Persephone finds herself in a contract with the God of the Dead and the terms are impossible: Persephone must create life in the Underworld or lose her freedom forever.

The bet does more than expose Persephone’s failure as a goddess, however. As she struggles to sow the seeds of her freedom, love for the God of the Dead grows—and it’s forbidden.

Margaret George: Helen of Troy

Margaret George: Helen of Troy - Görög mitológia újramesélés könyvek

A lush, seductive novel of the legendary beauty whose face launched a thousand ships

Daughter of a god, wife of a king, prize of antiquity’s bloodiest war, Helen of Troy has inspired artists for millennia. Now, Margaret George, the highly acclaimed bestselling historical novelist, has turned her intelligent, perceptive eye to the myth that is Helen of Troy.

Margaret George breathes new life into the great Homeric tale by having Helen narrate her own story. Through her eyes and in her voice, we experience the young Helen’s discovery of her divine origin and her terrifying beauty. While hardly more than a girl, Helen married the remote Spartan king Menelaus and bore him a daughter. By the age of twenty, the world’s most beautiful woman was resigned to a passionless marriage until she encountered the handsome Trojan prince Paris. And once the lovers flee to Troy, war, murder, and tragedy become inevitable. In Helen of Troy, Margaret George has captured a timeless legend in a mesmerizing tale of a woman whose life was destined to create strife and destroy civilizations.

Claire M. Andrews: Daughter of Sparta

Claire M. Andrews: Daughter of Sparta - Görög mitológia újramesélés könyvek

Sparta forged her into a deadly weapon. Now the gods need her to save the world!

Seventeen-year-old Daphne has spent her entire life honing her body and mind into that of a warrior, hoping to be accepted by the unyielding people of ancient Sparta. But an unexpected encounter with the goddess Artemis—who holds Daphne’s brother’s fate in her hands—upends the life she’s worked so hard to build. Nine mysterious items have been stolen from Mount Olympus, and if Daphne cannot find them, the gods’ waning powers will fade away, the mortal world will descend into chaos, and her brother’s life will be forfeit.

Guided by Artemis’s twin—the handsome and entirely-too-self-assured god Apollo—Daphne’s journey will take her from the labyrinth of the Minotaur to the riddle-spinning Sphinx of Thebes, team her up with mythological legends such as Theseus and Hippolyta of the Amazons, and pit her against the gods themselves.

A reinterpretation of the classic Greek myth of Daphne and Apollo, Daughter of Sparta, by debut author Claire M. Andrews turns the traditionally male-dominated mythology we know into a heart-pounding and empowering female-led adventure.


Neked van kedvenced a görög mitológia újramesélés könyvek között? Írd meg kommentben!

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!