A pénz királynői címmel jelent meg Davinia Tomlinson kötete, amelyben elsősorban tinédzser lányoknak igyekszik segítséget nyújtani a pénz és a pénzügyek útvesztőjében. Ettől függetlenül viszont bárkinek, bármilyen életkorban nagyon hasznos lehet ez a gazdagon illusztrált könyvecske, aki a pénzügyi tudatosság útjára akar lépni.

A pénz királynői

Gyakorlatilag folyamatosan visszatérő téma, hogy az iskolában igenis kellene olyasmivel is foglalkozni, mint például a pénzügyek és a pénzügyi tudatosság. Vannak országok, ahol ezt beépítették a középiskolai tantervbe, és vannak olyan országok, ahol az embereket nulla gyakorlati tudással lökik ki az életbe ezen a téren. Davinia Tomlinson kötete, A pénz királynői a legalapvetőbb fogalmakat és tudnivalókat magyarázza el mindazoknak, akiket jobban érdekel a téma – de nem annyira, hogy gazdasági felsőfokú tanulmányokat folytassanak. Vagy nem voltak olyan szerencsések, hogy a közoktatás kereteiben megkapják ezt.

Másfelől pedig azért is igen hasznos ez a mindössze 160 oldalas könyvecske, mert teljes mértékben gyakorlati irányból közelít a szerző a téma felé. Ez pedig többek között azt is jelenti, hogy a végletekig leegyszerűsítve, a mindennapi szituációkra szabott példákkal magyaráz. A pénz királynői elsősorban tinédzser lányoknak szól, de szerintem nemtől és kortól függetlenül bárki bátran kézbe veheti. A tippek és a tanácsok ugyanis eléggé univerzálisak, a hangnem és az illusztráció pedig már csak ízlés dolga.

Nyilvánvalóan egy rövid és tömör összefoglaló elolvasása után az ember nem lesz pénzügyi zseni, de abban rengeteget segíthet, hogy nagyon nagyon alapvető hibákra felhívja a figyelmét az olvasónak. Nem utolsó sorban egy egészen érdekes megközelítést is hoz a szerző, mégpedig a pénzügyi szemléletmód fontosságát. Ez kicsit holisztikusan hangozhat, de jobban belegondolva minden mindennel összefügg. Így pedig egy olyan végtelenül materiális téma, mint a pénzügyek is kapcsolódhatnak az okos hozzáálláshoz.

Összegzés

A pénz királynői egy elsősorban tinédzser lányoknak szóló gyorstalpaló a pénzügyi tudatosságról, azonban a kötet nagyszerűsége, hogy a benne lévő ismeretanyag teljes mértékben univerzális, azaz bárki, aki kézbe veszi a könyvet, tudja hasznosítani. Természetesen a hangnem és az illusztrációk elsősorban az említett célcsoportot célozzák, azonban nekem felnőttként is nagy segítség volt, hogy ezáltal struktúráltabbá vált a tartalom.

Az pedig hab a tortán, hogy Davinia Tomlinson közérthetően és érdekesen tolmácsolja azokat a fogalmakat és folyamatokat, amelyeket nem feltétlen értene meg mindenki egy szakkönyvből kiragadva. Ezáltal pedig nemcsak a fiatal lányoknak, hanem bárkinek hasznos lehet ez a könyv, aki az alapoktól érdeklődik a téma iránt.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek. Tényleg. Ha érdekel a téma, és nem te vagy a célcsoport, akkor is érdemes esélyt adni a könyvnek. Tinilányoknak – akár ajándékba adva is – tökéletes választás lehet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Davinia Tomlinson: A pénz királynői