Villa Abbázia címmel jelent meg Huszti Gergely történelmi fikciója, amely bevallom, hogy az évem egyik legkedvesebb olvasmányává vált. Erőss Ada története 1911-be röpíti vissza az olvasót, ahol a fő konfliktusforrás az, hogy a lány ragaszkodik a saját akaratához és vágyához. Lebilincselő olvasmány a történelem rajongóinak, akik nem feltétlenül ragaszkodnak a tényekhez, ám imádják a korabeli hangulatot.

Villa Abbázia

1911-ben fiatal lányként Erőss Ada nem dönthette el, hogy milyen szakmát válasszon, vagy kihez menjen férjhez. Napjainkban ez nőként már szerencsére nem akadály, azonban a Villa Abbázia cselekménye innen indul. Vagyis ezek a fő forrásai annak, hogy Adát hisztériásnak nyilvánítják, és Abbáziába küldik szanatóriumba. Itt azonban a korabeli normákat figyelembe véve nem várt fordulatot vesz a történet, és a lány a legizgalmasabb nyarával néz szembe.

A könyvet olvasva olyan érzésem volt, mintha két részre lehetett volna osztani. Az elsőben a könnyednek tűnő, ám mégis komolyabb korabeli kérdések kerültek elő – no és némi humor, izgalom azzal kapcsolatban, hogy vajon hogyan alakul Ada sorsa. A második fele pedig inkább a krimiszál köré épült, ami azért kriminek viszonylag gyenge volt, azonban 180 fokos fordulatot vett a sztori.

Ettől eltekintve azonban összességében mégis azt tudom mondani, hogy igazán szerettem olvasni a Villa Abbáziát. Az 1910-es évek korrajza és problémái kerültek bele egy olyan cselekménybe, amely nyomokban Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei-sorozatára emlékeztettek, noha a két sorozat azért komoly eltéréseket mutat.

Összegzés

A Villa Abbázia az 1910-es évek problémáinak krónikája női szemszögből, azonban mindezt egy olvasmányos és szerethető köntösbe csomagolta Huszti Gergely. Számomra igazi felüdülés volt ez a regény, amelyben a történelem és a cserfes, talpraesett fiatal női főszereplő is helyet kapott. Az viszont érezhető a regényen, hogy kicsit sok konfliktus zsúfolódott bele – főleg a krimiszállal –, azonban számomra így is az évem egyik legkedvesebb olvasmányává vált. Alig várom a sorozat további részeit, mert úgy gondolom, az Úrilányok az Adrián tökéletesen hozza azt a stílust, amit személy szerint nagyon kedvelek.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretted Böszörményi Gyula Leányrablás Budapestenjét – és a sorozat többi kötetét –, akkor a Villa Abbázia is tetszeni fog, ha a kort és a hangulatot vesszük alapul. Tulajdonképpen azoknak tudom ajánlani, akik kedvelik a könnyedebb történelmi fikciókat, és a talpraesett női főszereplőket az olvasmányaikban.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Huszti Gergely: Villa Abbázia

1911, Budapest. Erőss Ada kisírt szemmel lép az oltárhoz, hogy hűségesküt tegyen a nála harminc évvel idősebb lókereskedőnek, akit egyetlen porcikája sem kíván. A nagypolgári család a tönk szélére került, és ha Ada apja nem kapja meg a neki ígért kölcsönt a kérőtől, végleg elszegényednek. Adának azonban minden vágya, hogy orvosnak tanulhasson, és szándékától sem apja zsarnoki szigora, sem a férfiak uralta világ nem képes eltántorítani. A díszes menyegző kínos botrányba fullad, mivel a lány nem hajlandó apja akaratának engedelmeskedni. A családot a sajtó meghurcolja, és a lánynak el kell hagynia otthonát.

Adát hisztériásnak nyilvánítják, és egy abbáziai szanatóriumba száműzik, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy ott tehetős férjet fogjon magának, mert örökségre immár nem számíthat. Az Adria tengermelléke fénykorát éli. Az üdülőhely luxusszállodáit fejedelmek és előkelőségek, híres művészek és hamiskártyás bohémek látogatják, sétányainak babérillatú ligetei szerelmek és szakítások állandó színtere. A szanatórium szűk szobáiból nézve mindez csupán álom, a katonás napirend megtörni látszik a különc természetű lányt, ám feltűnik két újdonsült barátnő és két nem mindennapi udvarló is, így Ada kénytelen szembesülni az elhazudott múlttal, hiszen addig senki mellett nincs maradása, amíg le nem vetkőzi a családi titkok és nemzedéki örökségek béklyóját.