Tisztességes ajánlat címmel jelent meg a Bridgerton család-sorozat harmadik része. A herceg és én, illetve A vikomt, aki engem szeretett méltó folytatása Benedict története. A Tisztességes ajánlat egy amolyan modern Hamupipőke-történet, melyben Sophie Beckett álmában sem gondolta volna, hogy a szezon legígéretesebb agglegénye, Benedict Bridgerton kezd el érdeklődni iránta, főleg nem úgy, hogy ő csak egy kellemes estét szeretett volna eltölteni az egyik összejövetelen.

Tisztességes ​ajánlat

Történelmi-modern Hamupipőke átirat a Tisztességes ajánlat. Sophie Beckett mostohaanyjával és két mostohatestvérével él gróf apja halála után. Természetesen a lánynak szigorúan tilos kényelmesen, vagy egyenesen jól éreznie magát, hiszen az csak a ház asszonyának és annak lányainak kiváltsága. Azonban amikor a három hárpia kiteszi a lábát otthonról, Sophie-nak a többi szolgáló segít, hogy eljuthasson az aznap este tartandó bálba.

Ebben a bálban – Hamupipőkéhez hasonlóan – semmi sem fedi fel a lány kilétét. A szolgasorsba kényszerített Sophie-nak fogalma sincs, hogy ki az az úriember, akivel beszélgetésbe elegyedett, és oly jól érezte magát a társaságában. A bál után azonban az úriember a fejébe veszi, hogy kideríti, hogy ki volt az a titokzatos hölgy, akinek sem a nevét, sem az arcát nem ismeri. Az úriember minden befolyását latba veti a keresés sikerességéért, ehhez pedig nem igazán kell erőlködni, hiszen Benedict Bridgerton elé nem sok akadály gördülhet ebből a szempontból. Vagy mégis?

Ugyan Julia Quinn regényéhez nem sok köze van egy másik Hamupipőke átiratnak, ami olvasás, és most a bejegyzés írásakor is eszembe jutott, azonban mégis visszarepített a tinikoromba. Ez a Los Angeles-i tündérmese, Hilary Duff és Chad Michael Murray közös filmje, amit körülbelül ezerszer láttam VHS kazettán (igen, kazettán, az őskorban 😀).

Kevesebb humor, több dráma

Míg A vikomt, aki engem szeretett a humorával nyerte meg a szívem, addig a Tisztességes ajánlaton szinte egyáltalán nem nevettem az alaptörténet drámaisága miatt. Ettől sem jobb, sem rosszabb nem lett számomra a regény, csupán csak azt érzem, hogy ha az alapok hasonlóak is, szerencsére mégsem egykaptafára épül az egész sorozat. Ez a része pedig szimpatikus, hogy a szerző mer változtatni a jól bevált recepten, még akkor is, ha az alapeset adott: kiházasítani az adott Bridgerton testvért.

A Tisztességes ajánlatban gyakorlatilag az utolsó oldalakig izgultam Sophie sorsa miatt. A mostohája természetesen nem hagyta szó nélkül a lány törekvéseit, és gyakorlatilag ez tette ki az egész regényt. Ezek a fordulatok viszont legalább annyira tetszettek, mint a humor, habár ebből a szempontból tényleg nem érdemes a sorozat köteteit összehasonlítani az eddigi meglátásaim szerint.

Összegzés

A Bridgerton család-sorozat iránt a Tisztességes ajánlat után is töretlen a rajongásom, sőt! A történelmi fikció vegyítése a modern korral itt is zseniális, a karaktereket is egyre jobban megkedvelem. Ugyan itt Benedict és Sophie került középpontba, de szerencsére egy-egy utalás vagy néhány oldalnyi megjelenés erejéig visszaköszönnek a “régi” ismerősök.

Továbbra sincs a regényekben nyálas romantika, aminek őszintén örülök, viszont olvasmányos és letehetetlen a történet. Még akkor is, ha már a legelső oldalon tudja az olvasó, hogy mi lesz a könyv vége. Nagyon szerettem olvasni a Tisztességes ajánlatot, noha az eddigi kedvencem mégis A vikomt, aki engem szeretett. Lady Whistledown pletykalapja itt is fontos társasági információforrás, azonban az ő kiléte körül is kezd szorulni a hurok (viszont itt még nem derül ki, hogy pontosan kicsoda).

A Bridgerton család kötetei, sorrendben:
  1. A herceg és én
  2. A vikomt, aki engem szeretett
  3. Tisztességes ajánlat
  4. Mr. Bridgerton csábítása
  5. Sir Phillipnek szeretettel
  6. Julia Quinn: Rossz kor
  7. Csókja megmondja
  8. Esküvő lesz
  9. És boldogan éltek
Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki látta a netflixes sorozatot, és szerette. Viszont érdemes sorrendben olvasni a sorozat köteteit a spoilerek miatt. Ha pedig nem láttad a netflixes sorozatot, viszont egy könnyedebb romantikus történetet keresel, akkor remek választás lehet. Nem utolsó sorban pedig a Hamupipőke átiratok rajongóinak is ajánlom, szerintem Julia Quinn remekül abszolválta a mese átültetését a Bridgerton korszakba.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Julia Quinn: Tisztességes ​ajánlat (Bridgerton család 3.) vélemény, könyvajánló, könyvkritika György Tekla könyves blogján.

Vajon a hölgy elfogadja, mielőtt éjfélt üt az óra? Sophie Beckett nem is álmodta volna, hogy bejuthat Lady Bridgerton álarcosbáljára, és ott a mesebeli herceg várja! Bár gróf leánya, Sophie-t gonosz nevelőanyja szolgálósorba kényszerítette. De ezen a bálon a fess és elképesztően szép Benedict Bridgerton ölelésében keringőzve hercegnőnek érzi magát. Sajnos azonban a varázslatnak éjfélkor véget kell érnie.

Ki ez a páratlan hölgy? A varázslatos báli éjszaka óta Benedict Bridgerton másra sem tud gondolni, mint a ragyogó jelenségre, aki ezüstszín ruhában jelent meg a bálon, és aki miatt vakká vált más nők szépsége iránt… talán csak egy szép, és furcsán ismerős szobalány iránt érez vonzalmat, akit a legkínosabb helyzetből szabadít ki. Megfogadta, hogy megkeresi a titokzatos ezüstruhás hölgyet, de a szép és kedves szobalány közelségében ez a fogadalma gyengének bizonyult. Ha neki adja szívét, vajon eljátssza-e esélyét a mesébe illő szerelemre?

A vikomt, aki engem szeretett folytatása!