A remény könyve – Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára címmel jelent meg Jane Goodall és Douglas Abrams beszélgetőkönyve. Ebben a kötetben Jane Goodall – ahogyan a cím is mutatja – a reményről beszél, illetve annak fontosságáról mind a saját életünk, mind a Föld és annak élővilága kapcsán. Hiába rövidke a szöveg, időt követel az olvasótól, mert súlya van Goodall mondanivalójának.

[…] nekünk szükségünk van a természetre, ellenben a természetnek nincs szüksége ránk.

A remény könyve – Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára

Jane Goodall neve talán nincs, akinek ne lenne ismerős. Az elkötelezett környezetvédő A remény könyve című beszélgetőkötetben Douglas Abramsnak mesél, osztja meg a gondolatait. Bevallom, én nem követtem annyira a munkásságát, a történetét, azonban ez a könyv ezért is nagyszerű, mert Jane fiatal éveiről, zoológussá válásáról is beszél. Ez pedig azt hiszem, mindannyiunknak érdekes lehet, még azoknak is, akik aktívan figyelemmel követik Goodall munkásságát.

A remény könyve, ahogyan a cím is mutatja, a reményt helyezi középpontba. David Attenborough hasonló kötete, az Egy élet a bolygónkon jutott eszembe erről még olvasás előtt, azonban Goodall nem csak és kizárólag a természetről beszél. Kihangsúlyozza, hogy a remény egy esszenciális dolog ahhoz, hogy akár egyénileg is el tudjuk érni a céljainkat. És természetesen erősen szükséges ahhoz is, hogy megmentsük a Földet.

Sokan tudják, hogy milyen szörnyű állapotban van a bolygónk, de nem cselekszenek, mert tehetetlennek, reményvesztettnek érzik magukat. Ezért fontos ez a könyvem, mivel reményeim (!) szerint segít megértetni az emberekkel, hogy a tetteik, bármilyen csekélynek tűnnek is, igazi fordulatot idézhetnek elő. Különben minek törné magát az ember, ha igazából nem reméli, hogy ez számít?

Klímaszorongás helyett reménykeltő üzenet

Attenborough könyve után nagyon erős negatív érzések voltak bennem, mert feketén-fehéren leírta, hogy az, ahogyan és amit most csinálunk, csupán évtizedek alatt fogja kinyírni a bolygónkat. Jane Goodall ezzel szemben inkább arra fókuszál, hogy még ha most pocsék is a helyzet, változhat. Természetesen ehhez tettekre van szükség.

Jane Goodall minden lehetséges aspektusból körbejárja, hogy mit jelent a remény, ami bevallom, nekem helyenként már picit sok is volt. Mert persze, van az a mondás, hogy a remény hal meg utoljára, viszont a jelenlegi helyzetünkben önmagában ez már kevés. És természetesen Jane sem azt mondja, hogy csak és kizárólag reménykedjünk, félreértés ne essék.

A remény könyve számomra leginkább Jane Goodall történetei miatt volt nagyszerű élmény. Nemcsak a fiatalkoráról mesél, hanem az utazásairól is. A természeti népek szokásairól, hiedelemvilágáról. És természetesen az állatok, leginkább az emberszabásúak viselkedéséről, illetve arról, hogy mennyire hasonlítanak ránk.

Összegzés

A remény könyve nem egy klasszikus kötet, ugyanis Jane Goodall Douglas Abramsszal beszélget. A középpontban ‒ ahogyan a cím is mutatja ‒ a remény áll, azonban maga a könyv inkább egy komplex áttekintés, hogy mi is történt a természettel az elmúlt időszakban, és mi várhat rá a jövőben. A nagyszerűségét pedig maga Jane Goodall történetei adják meg, aki mesél a fiatalkoráról, hogy hogyan vált természetvédővé, és hogy milyen kalandokban volt része.

Természetesen A remény könyve fő témája mégis az egyre súlyosabbá váló helyzet. Jane Goodall viszont mint egy jóságos idős hölgy megnyugtat, hogy mindig van remény, hiszen ez viszi előre a világot. A kötet számomra másik nagyszerűsége pedig pont ebben állt: nem kelt az olvasóban klímaszorongást, de mégis tettekre sarkallja.

Kiknek ajánlom?

Ha kedveled Jane Goodall-t, és/vagy követed a munkásságát, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod A remény könyvét. Amennyiben hallomásból ismered, de például David Attenborough könyveit szeretted, akkor is jó választás lehet. És természetesen akkor is ajánlom, ha érdekel a természetvédelem témaköre.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


@teklakonyvei Replying to @angelvad1 Jane Goodall & Douglas Abrams: A remény könyve – Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára könyvajánló 📚 #booktokhungary #booktok #könyvajánló #janegoodall #természetvédelem ♬ original sound – Tekla • 📚 & 👑
Jane Goodall & Douglas Abrams: A remény könyve – Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára

Egy legendás környezetvédő. Egy életen át tartó küzdelem a természetért. Egy létfontosságú üzenet a reményről.

Jane Goodall világhírű természettudós több mint fél évszázada emeli fel szavát bolygónkért. A fiatal korában Gombe erdeiben csimpánzokkal együtt élve tett úttörő felfedezéseivel és a kilencvenedik életévéhez közeledve is fáradhatatlan környezetvédő munkájával Jane egy szebb, reménytelibb világ mellett elkötelezett nemzedék felnevelésében vállal tevékeny szerepet.

A remény könyvében a természetnek szentelt életútján szerzett tapasztalatait osztja meg velünk, és beavat minket abba is, hogy miért rendületlen a természet világába és az emberiségbe vetett hite. A könyv társszerzőjével, Douglas Abramsszel folytatott beszélgetései felelevenítik utazásai és aktivista tevékenysége megannyi epizódját, új megvilágításba helyezve korunk nagy krízisét, az éghajlatváltozást.

A világunknak sosem volt még ekkora szüksége a reményre. Korunk egyik legszeretettebb emberének a könyve megmutatja, hogy hatalmas problémáink ellenére is reményt meríthetünk az emberi természetből és magából a természetből.

“Egy nő, aki a feje tetejére állította a zoológia világát.”Sir David Attenborough

“Bolygónk egyik legnagyobb hatású, legjelentősebb vezető egyénisége. Jane szinte minden napját az optimizmus terjesztésének és a tudatos életre való felhívásnak szenteli. Világszerte hirdeti minden élőlény veleszületett jogait, és küzdelemre buzdít a környezeti veszélyek legnagyobbika, a klímaváltozás ellen, reményt adva ezzel az eljövendő nemzedékeknek.” – Leonardo DiCaprio

“Egy igazi hős.” – Greta Thunberg