Strandkönyv címmel jelent meg az egyik legnépszerűbb booktok, avagy TikTok-regény magyarul, a Beach Read, ami ahogy néztem, Magyarországon kevésbé tartolt. Eddig. Vagy legalábbis remélem, hogy csak most kezd majd felfutni. A cím ne riasszon el senkit, nem tipikus nyári olvasmány, szimplán csak nyáron játszódik. Remek kikapcsolódás, a szerző pedig nálam mindenképp felkerült a radarra.

Strandkönyv

Gus és January somszédok lesznek, igaz, nem is tudnak róla eleinte. January és Gus ki nem állhatják egymást, vagy legalábbis January mindenképp neheztel Gusra. Mindketten írók, és mindketten azért vannak a tóparti kisvárosban, hogy megírják a következő bestseller regényüket. Viszont alkut kötnek, Gus romantikus, happy enddel záruló regényt ír, January pedig olyan könyvön dolgozik, amiben nem lehet happy end.

A regényük írásának folyamatába pedig befurakszik az élet is: kezdik megkedvelni egymást. Mi több, nem csak megkedvelik egymást, de kibogozzák azt a félreértést, ami miatt azt hitték, utálták egymást. A mostanában népszerű enemies to lovers, azaz ellenségekből szerelmesek elbeszélés pedig szerintem igencsak remekül sikerült Emily Henrynek. A Strandkönyv véleményem szerint több, mint egy bugyuta romantikus regény, mert a két főszereplő konfliktusa mellett komolyabb témákat is feldob. Szerintem pedig pont ez a nagyszerű, és pont ezzel emelkedik ki a Strandkönyv a hasonló zsánerből származó társai közül.

Családi konfliktusok romantikába csomagolva

January azért költözik le a tóparti házba, mert az édesapjáé volt, aki elhunyt. A csavar ebben az, hogy a szeretőjével élt ott, miközben a lány anyja még mindig a felesége volt, és próbálták fenntartani a látszatot. January ezekkel az érzésekkel küzd, sőt mi több a szerető a kisvárosban lakik, és folyton egymásba botlanak. Vagy January tart tőle, hogy ez meg fog történni, akárhányszor elhagyja a lakást. Szerintem ez már egy olyan téma, amiről érdemes beszélni, de ha ettől picit elvonatkoztatok, akkor számomra rettentően szimpatikus, hogy a szerző a lélek mélyére ás, és nem merül ki annyiban a cselekmény, hogy a fiú és a lány egymáséi lesznek.

Ennél is tovább lépve nekem az volt a legszimpatikusabb ebben a történetvezetésben, hogy persze, adott két ember, akik olyanok, amilyenek, de az olvasó elé tárulnak a miértek, és annak a folyamata is, ahogyan a családi zűröket igyekeznek megoldani. Nekem személy szerint fontos egy regényben, hogy ne csak a felszínt karcolgassák a szereplők, hanem jussanak valamilyen megoldásra – a Strandkönyv ebből a szempontból is jelesre vizsgázott nálam.

Persze ettől függetlenül nem egy mélylélektani olvasmány, sokkal inkább egy kellemes kikapcsolódás, de határozottan van mondanivalója.

Kiknek ajánlom?

Akik szeretik a romantikus regényeket, azoknak valószínűleg tetszeni fog. Akik – hozzám hasonlóan – nem kedvelik a nagyon tocsogós romantikát, de mértékkel azért szeretik, azoknak is kellemes olvasmány lehet, mert többről van szó, mint hogy a lány beleesik a fiúba, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ha olyan könyvet keresel, amiben megoldódnak a háttérben húzódó konfliktusok, azoknak is bátran ajánlom.

No és nem mennék el szó nélkül a zseniális mellékszereplők mellett sem, hiszen a komolyabb részek között volt ebben a könyvben nem kevés humor is, amit ők szolgáltattak. Gus nagynénje ráadásul a feleségével él együtt, és egy igazi szeretetbomba karakter, őt szerintem nem lehet nem kedvelni. A Strandkönyv pedig olvasási válság ellen is remek olvasmány lehet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Emily Henry: Strandkönyv

January reménytelenül romantikus lélek, aki úgy beszéli el a saját életét, mintha egy sikerfilm hősnője lenne. Gus komoly íróember, aki szerint a szerelem csak mese.

January történeteiben mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Gus kinyírja az egész szereplőgárdát. Egymás szöges ellentétei tehát. Mégis, több a közös vonásuk, mint gondolnánk:

Két szomszédos tóparti víkendházban töltik a nyarat. Bénító alkotói válsággal küzdenek. Le vannak égve. És három hónap alatt kell megírniuk egy-egy bestsellert.

Az eredmény? Egy fogadás! Műfajt cserélnek, és az nyer, akinek a könyvét előbb adják ki. A rizikó? Így, hogy egymás sztoriját mesélik, könnyen a feje tetejére állhat a világ…

Emily Henry regénye immár egy éve uralja a nemzetközi sikerlistákat. A Strandkönyv a perzselő nyárban játszódó, szellemes szerelmi történet, amelyen az olvasó nagyokat nevethet, meg sírdogálhat is egy kicsit. A tökéletes kikapcsolódás, napsütés mellé vagy helyett!