A boszorkány szíve címmel jelent meg Genevieve Gornichec regénye, mely az északi mitológiából merít. Alapvetően Angurboda történetét állítja középpontba a szerző, azonban noha összességében nem rossz könyv, engem mégsem tudott levenni a lábamról.

A boszorkány szíve

Mostanában nem meglepő módon nagyon pörögnek a mitológiai újremesélés-történetek, főleg a görögök, Genevieve Gornichec azonban az északi mitológia történeteit fogta, és gyúrta össze egy regénnyé. Alapvetően egyébként maga a történet nem rossz, tulajdonképpen az Akhilleusz dala és a Kirké is hasonló alapokra épülnek, azonban míg nekem előbbiek igencsak bejöttek, A boszorkány szíve valahogy nem tudott megfogni.

A regény, a karakterek, és a cselekmény is nagyon szépen ki vannak dolgozva, ha az olvasó nulla északi mitológia ismerettel veszi a kezébe a könyvet, akkor is abszolút követhető a karakterek fejlődése, és persze a motivációik. Mert ha a görögök szövevényesek, akkor az északiak erre bizony nem keveset tudtak rákontrázni, legalábbis szerintem.

A boszorkány szíve azonban erősen keserédes történet, a boldogság és a szivárvány ritka vendégek Angurboda és családja életében. A regény a küzdelemről, a veszteségekről, és az anyai szeretetről szól, na és nem utolsó sorban az ujjászületésről.

A kvalitásai tehát előttem vannak, értem is ezeket, viszont engem mégsem tudott lenyűgözni ez a történet. Mintha elbeszéltünk volna egymás mellett, pedig bőven adtam én neki időt is, hogy na majd pár hét, vagy pár hónap múlva esetleg igazán egymásra tudunk találni. Nem jött össze sajnos, van ez így néha.

Összegzés

A boszorkány szíve az északi mitológia alapjaira épít, Genevieve Gornichec főhőse Angurboda, az ujjászületett boszorkány, aki tulajdonképpen csak békében szeretne élni. Attól függetlenül, hogy A boszorkány szíve sajnos nem talált utat a szívemhez, nagyon sokszor mégis beugrott Az ember, akit Ovénak hívnak, ami noha teljesen más térben és időben játszódik, mégis valamiért Ovéra asszociáltam Angurboda történetét olvasva.

Kiknek ajánlom?

Ha kedveled a mitológiai újramesélés történeteket, és közel áll a szívedhez a skandináv mitológia is, akkor valószínűleg A boszorkány szíve is tetszeni fog. Ha felkeltette a figyelmed a regény, adj neki egy esélyt. Nézegettem véleményeket, és alapvetően sokak imádták a könyvet, szóval szerintem ez most csak egy egyedi anomália, hogy engem nem tudott igazán megfogni.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Genevieve Gornichec: A boszorkány szíve

Egy száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.

Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.

Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.

Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.