Kirké címmel jelent meg Madeline Miller második regénye. A szerző neve sokaknak nem ismeretlen, főleg ha azt mondom, hogy ő írta a méltán népszerű booktokos regényt, az Akhilleusz dalát is. No de egy ennyire sokak által szeretett regény után van-e élet? Abszolút! Ha röviden kellene jellemeznem a Kirkét, akkor azt mondanám, hogy sok ponton hasonló, mégis merőben más, mint az Akhilleusz dala, azonban ugyan annyira zseniális a maga nemében. A bejegyzés nagyon gyors összefoglalása: igen, megéri elolvasni a Kirkét!

Kirké

A Napistennek, Héliosznak lánya születik. A különös kislány a Kirké nevet kapja, gyermekkora pedig az istenek és nimfák intrikái közt telik. Inkább megtűrt, mint szeretett személy, azonban egy nap furcsa képességre bukkan: Kirké ért a varázsláshoz. A lány teljesen össze van zavarodva, míg kiderül, hogy családi tehetségről van szó. Míg bátyjai csendben űzik a varázslás tudományát, addig Kirké hatalmas hibát követ el az első próbálkozásra: a férfi, akinek a kegyeiért küzd istenséggé válik, míg a nimfa, akit Kirké helyett választott szörnnyé válik.

Ezt természetesen Zeusz sem nézheti tétlenül. Kirkét száműzik. Azonban az átok fordítva sül el, hiszen Kirké menedéket talál a szigetén, megerősödik mind testileg, mind lelkileg, mind pedig a varázslata. Miközben a halandók világában háború dúl, az istenek és a nimfák a különös intrikáik viharaiban játszadoznak, Kirké kiteljesedik.

Az abszolút erős női karakter

Ha szereted az erős női karaktereket, akkor a Kirké a te regényed lesz. A görög mitológia, és annak szereplőinek világában, Miller olyan karaktert alkotott, akit röviden úgy tudnék jellemezni 21. századi szavakkal élve, hogy csendben bemutat mindenkinek. Kitaszítottatok, meghurcoltatok, bolondnak tituláltatok? Hát kapjátok be, mert a büntetésem által boldogabb és teljesebb lettem! Nemcsak méltósággal viseli a száműzetését, hanem bevallom, nekem aiaié-i élete kifejezetten vonzónak is tűnt. A szigeten álló házból otthont varázsolt, a vadállatok pedig védelmezői, és barátai lettek.

Ha egyszerűen kellene leírnom, hogy miről szól a regény, akkor erről. Kirké életéről a száműzetésben, mindezt viszont mégis annyira érdekesen és szerethetően tálalja a szerző, hogy képtelenség letenni a könyvet olvasás közben. Több, a görög mitológiából már jól ismert karakter is tiszteletét teszi a varázslónő szigetén, nimfákat küldenek hozzá büntetésként, és természetesen a szerelem sem maradhat ki a repertoárból, tehát nem tökéletes elszigeteltségben él.

Eleinte visszatérő alakok azok a hajósok/matrózok, akik a segítségét kérik, azonban amikor rájönnek, hogy nőként egyedül él a szigeten, máris a prédát látják benne. Kirké viszont kihasználva a tehetségét, disznóvá változtatja ezeket a férfiakat, amint rá akarnak támadni. Nem tehetek róla, de ezeken a részeken jókat kuncogtam, szerintem zseniális minden tekintetben. Akár ha azt nézem, hogy itt egy nő, aki a rendelkezésére álló erőforrásokból védi meg magát, akár ha csak a disznó és a férfiak jelképét nézem ennek.

És még egy ilyen jelképes jelenet, amikor szülés közben nem kap segítséget, fogja magát, és kivágja magából a gyereket. Olvasás közben kissé morbidnak gondoltam, így utólag viszont azt érzem, hogy ez is egy fricska, hogy bármi is történjék, képes megoldást találni, megmenteni magát és a gyermekét is.

Akhilleusz dala és görög mitológia

Az Akhilleusz daláról írt ajánlómban már említettem, azonban számomra a görög mitológia, és a benne szereplő nevek még mindig újak. Természetesen tanultam én is a görögökről, azonban ennél behatóbban sosem foglalkoztam velük, így számomra a karakterek, a világ, a cselekmény mind újak. És talán ezt, az újdonság varázsát is pozitívumként tudom említeni, hiszen noha van egy lista a kötet végén, hogy ki kicsoda, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz, mégis azt éreztem, hogy kezdtem felvenni a fonalat. Akiknek ez a világ otthonos, azoknak pedig talán pont emiatt lesz komfortos a Kirké, mint olvasmány.

Olvasás közben szemet szúrt, hogy egy ponton elspoilerezi az Akhilleusz dalát, és noha ott nem feltétlen gondolom, hogy a cselekmény lenne a legfontosabb a két fiú történetével szemben, nekem mégis nagy meglepetés volt az Akhilleusz dala vége. Szóval ha tervezitek olvasni a könyveket, érdemes a Kirkét olvasni másodjára.

Összegzés

Nagyon nagyon szerettem olvasni a Kirkét. A varázslat, és a mítoszok világa mostanában egyébként is eléggé vonz, azonban Madeline Miller olyan atmoszférát teremtett most is, amit lehetetlen nem szeretni, sőt, imádni. Nagyon tetszettek a karakterek, a cselekmény, és így, utólag visszagondolva a regényre ha kicsit távolabbról nézem úgy összességében az üzenete.

Mert meglátásom szerint a Kirké egy remek történet, azonban messzebbről nézve csodálatos üzenet arról, hogy nőként igenis túl lehet élni egyedül. Hogy fittyet hányva minden negatívumra és nehézségre, mégis lehetséges szépen, apránként előrébb lépni, megteremteni a saját boldogságod, amihez nemcsak férfiak, de más emberek sem szükségesek. Nagyon tetszett, hogy noha az idő múlása nem volt egzakt ábrázolva, azonban erősen érezhető volt, hogy Kirké nem halandó, és a regény előrehaladtával egyre bölcsebb lesz, máshogy gondolkodik az egész világról. És természetesen a száműzetés nem csak játék és mese, hiszen a magányt és az elszigeteltséget ő is érzi a bőrén.

A történet vége is nagyon tetszett, amiről nem szeretnék spoilerezni. 😉 Úgy gondolom, hogy a Kirké abszolút egy olyan könyv, amit megéri többször is elolvasni, és minden alkalommal kicsit másképp szemlélni. Első olvasáskor nálam mindig a cselekmény kerül középpontba, hiszen képtelen vagyok eltekinteni a kíváncsiságomtól. A fent írtak fényében viszont muszáj lesz egyszer újraolvasnom, mert annyira sokrétű, annyira sok tekintetben fontos olvasmány.

Kiknek ajánlom?

Ha szeretted az Akhilleusz dalát, bátran vedd kézbe a Kirkét is. Amennyiben szeretsz erős női karakterekről olvasni, akkor a Kirké kötelező olvasmány. Ha vonz a görögök világa, akkor is tetszeni fog. Nem utolsó sorban pedig úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes elolvasnia, aki egy kis lelki fröccsre vágyik, hogy igen, képes vagy előrébb jutni az életedben.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


@teklakonyvei Ha szeretted az Akhilleusz dalát, akkor a Kirkét se hagyd ki #madelinemiller #akhilleuszdala #kirké #booktok #booktokhungary #olvass #reading @generalpresskiado ♬ Howl’s Moving Castle – Merry-Go-Round of Life – Vitamin String Quartet

Madeline Miller: Kirké

Az Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét. A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.

Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is. Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között. Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.