Finlay Donovan mindent visz címmel jelent meg Elle Cosimano regénye, mely a Finlay Donovan ölni tudna folytatása. A kétgyerekes egyedülálló anyuka ezúttal is épp csak ellavíroz a regényének írása, a gyerekek ellátása, és az éppen beeső maffiaügyletek között, mindezt pedig végtelen humorral teszi.

Finlay Donovan mindent visz

Az első rész függővéggel ért véget, mely alapján valaki Steven, Finlay exférjének nevét írta ki a női fórumnak álcázott bérgyilkoskereső chatre. Noha Finlay orra alá szokott borsot törni az ex, azért a gyerekek mégsem nőhetnek fel apa nélkül, szóval kénytelen lesz megvédeni Stevent. Miközben valaki aktívan vadászik rá.

Eközben Vero, a bébiszitter, akivel elintézték a nyakukba szakadó bérgyilkosságot egyre nagyobb szerepet kap mind Finlay életében, mind Elle Cosimano regényében. Aminek eléggé örültem, ugyanis Vero stabilan az a karakter, aki a higgadt(nak érződő) szarkazmusával képes megnevettetni.

A Finlay Donovan mindent visz körülbelül egyharmadánál éreztem, hogy mintha egy regényre lett volna elegendő az újdonság varázsa, és mintha a folytatásban már Vero húzná a történetet a hátán. Egy ideig meg is rekedtem a sztoriban olyan 130 oldalnál, aztán újra felvettem a fonalat.

S noha a Finlay Donovan mindent visz nem váltja meg a világot – de még a Finlay Donovan ölni tudna sikerét sem –, ettől függetlenül még egy kellemes kikapcsolódást tartogat. Mert ha kicsit elengedem az aggályaimat (ahogyan tettem olvasás közben), akkor tulajdonképpen itt is lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzetek jönnek szembe, amikből a főszereplők egészen humorosan másznak ki.

Összegzés

A Finlay Donovan mindent visz számomra nem tudta megugrani az első rész magasságát, viszont miután sikerült ettől aktívan elvonatkoztatni olvasás közben, mégis belopta magát a szívembe. A folytatásban szerettem, hogy Vero nagyobb teret kap. Továbbá Cosimano történetének erőssége itt is a végtelen szarkazmus, illetve a lehetetlen helyzetek adta humor volt.

Összességében nem rossz könyv, sőt! A sorozat alaptörténete frissítő újdonság számomra, a szerző stílusát pedig nagyon megkedveltem. Ha nem akarom az első részhez hasonlítgatni, önmagában remekül megállja a helyét a folytatás is, csak ugye a szerző elég magasra tette a lécet az előző sztorival.

Viszont sajnos nem vagyok maradéktalanul elégedett, még akkor is, ha egyébként tetszett is. Elszórakoztatott, kikapcsolt, megnevettetett, de nem adta meg azt a katartikus olvasmányélményt, amire számítottam. Ettől függetlenül nagyon várom a folytatást.

Kiknek ajánlom?

Csak azoknak, akik olvasták az első részt. Ugyanis egybefüggő sorozatról van szó, és a Finlay Donovan ölni tudna nélkül kevésbé élvezetes a könyv. Ha esetleg hezitálsz, hogy megéri-e folytatni, akkor azt mondom, hogy igen. Mégpedig azért is, mert mostanában jelenik meg a harmadik rész is. Nem utolsó sorban pedig nekem sokszor van olyan érzésem, hogy a második részek valamiért gyengébbek egy kicsit a nyitóköteteknél.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz (Finlay Donovan 2.)

Finlay olykor legszívesebben holtan látná a volt férjét. De sosem gondolja komolyan.

Finlay Donovan a következő regényét írja nagy küzdelmesen, közben pedig igyekszik a felszínen maradni a két gyerekével egyedülálló anyukaként. A jó hír: továbbra is számíthat Veróra, aki egy személyben a bébiszittere és bizalmasa is, ráadásul a lánya frissen kimúlt aranyhalát leszámítva már jó ideje nem kellett megszabadulnia egyetlen hullától sem.

Ami már nem annyira jó hír: a volt férje, Steven valakinek csúnyán a tyúkszemére lépett, aki ezért szeretne végleg megszabadulni tőle. Bár Stevennek akad rossz tulajdonsága bőven, a gyerekeknek jó apukája, ezért Finlay nem hagyhatja, hogy baja essen. Ezzel azonban buzgó anyukáknak álcázott bérgyilkosok haragját vonja magára, és az orosz maffiával is kényelmetlenül közeli kapcsolatba kerül.

Ráadásul eközben Nick Anthony nyomozó is mindent megtesz, hogy újra Finlay életének része legyen. Aki bár zsarunak nagyon dögös, azonban Finlay néha kénytelen a törvény rosszabbik oldalára átkirándulni, ha nem szeretné, hogy a családja az aranyhaluk sorsára jusson.

Finlay feje felett összecsapnak a hullámok: a regényének leadási határideje vészesen közeleg, és közben az exét is életben kell tartania valahogyan.