A királynő címmel jelent meg a BBC History bookazine-ja, melynek középpontjában II. Erzsébet királynő áll. Az uralkodó halála óta megnövekedett az élete és hagyatéka iránti érdeklődés, és ez a kiadvány pont ezért tökéletes. Igyekszik a lehető legtöbb aspektusból megvizsgálni a 70 éves uralkodása jelentőségét és hatásait. A formátum rövidsége kapcsán pedig bárki könnyen és gyorsan egy viszonylag átfogó képet kaphat II. Erzsébetről és a monarchiáról.

A királynő

A BBC History Magazine szerkesztői munkája A királynő, mely egy úgynevezett bookazine formátumban jelent meg magyarul, azaz a könyv és az újság között helyezkedik el, valahol félúton. A mérete nagy, újság-szerű, míg a borítója flexi, azaz keményebb, mint egy újság címlapja, azonban mégsem “rendes” könyvborító. Innen a bookazine (book + magazine) név is.

Ami számomra elsőre igen szembeötlő volt, a nagyon erőteljes új könyv-illat, szóval gyakorlatilag olvasás közben folyamatosan szaglásztam a kiadványt. De ha már első pillantás: fényes papírra nyomták, és rengeteg képet tartalmaz a szöveg mellett, nem csak II. Erzsébetről.

A királynő mindössze 136 oldalas, és véleményem szerint a célja tényleg az, hogy bárki, aki érdeklődik kapjon egy gyors összefoglalót arról, hogy miért is olyan fontos az ő élete, uralkodása, és a népért végzett munkája.

II. Erzsébet, mint divatikon

A tényeken túl pedig egy mondjuk úgy, divatmelléklet is helyet kapott a bookazine-ban. Ugyanis a királynőt leginkább élénk, feltűnő ruhákban lehetett látni, ennek pedig oka is van. Az uralkodónak mindig látszania kell, ki kell tűnnie a tömegből. Erre pedig korlátozott lehetőségei vannak, így II. Erzsébet leginkább a színekkel, és mintákkal játszott ezzel kapcsolatosan.

Természetesen a királynő nem maga válogatta a ruháit, saját szabók és tervezők álltak rendelkezésére, akik akár a “mindennapi”, akár az olyan alkalmi viseleteit is megtervezték, mint az esküvői- vagy a koronázási ruhája.

Család, munka, magánélet

Noha fentebb írtam, hogy maga a szöveg nem annyira részletes – és nem is akar annak látszani, hiszen ez nem az a formátum –, mégis vannak benne olyan részek, melyek az általam eddig olvasottakból kimaradtak. A királynő bookazine végigveszi a királyi család és a királynő rezidenciáinak egy részét, továbbá 14 miniszterelnökét is. Mivel A királynő II. Erzsébet halála előtt, de 2022-ben jelent meg, így az utolsó miniszterelnöke, Liz Truss, illetve a halála nem szerepel a bookazine-ban.

De ha már listák, akkor vannak itt híres királynők és királynék, vagy akár II. Erzsébet élete, vagy annak bizonyos részletei a képernyőn. Sőt, A Korona című sorozat kritikáját is beletették a bookazine végére.

Összegzés

A királynő című bookazine egy remek összefoglaló II. Erzsébet királynőről, minden aspektusban. Ugyanis egészen kisgyermekkorától, a királynő utókorra gyakorolt hatásáig igyekszik minél sokrétűbben bemutatni mind Erzsébetet, mind a királyi családot. A szövegek újságcikkek, melyek zöme már megjelent korábban, ám erre az alkalomra úgy szerkesztették meg ezeket, hogy remekül illeszkedjenek egymáshoz.

A kiadvány gazdagon illusztrált, fényes papírra nyomott oldalakból áll, tehát ha az ember először nem is feltétlen olvasná, vagy nem könyvszerűen, úgy is remek lehetőséget kínál.

A tényeken túl pedig sok érdekesség is helyet kapott A királynő című kiadványban, így igazán érdekes olvasmányt kínál bárkinek, aki kevésbé van képben II. Erzsébet királynő személyével, hatásaival, továbbá a monarchiával.

Kiknek ajánlom?

Mivel a formátum inkább egy gyors összefoglaló, ezért bárkinek, akit érdekel a királynő személye és élete, de nem feltétlen tudja, hogy mely köteteket lenne érdemes kézbe fogni. Azoknak is remek választás lehet, akik az internetes cikkek böngészése helyett inkább offline olvasnának róla cikkszerűen. Nem utolsó sorban ajánlom azoknak is, akik kíváncsiak, de esetleg kevesebb idejük van – a kiadvány 136 oldal, sok képpel, így egy délután alatt olvasható.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

@teklakonyvei Replying to @siskaanita80 Mi történik Erzsébet királynő halála után a kutyáival? Mi lesz a corgikkal? 🇬🇧👑 #royals #erzsébetkirálynő #királyicsalád #iielizabeth #royalfamily #iierzsébet #ripelizabeth #deathofthequeen #queensdogs #queenscorgi ♬ original sound – Tekla • 📚 & 👑

Rob Attar & Rhiannon Davies (szerk.): A királynő

II. Erzsébet 1926 áprilisában született, amikor Nagy-Britanniában már csak két hét volt hátra az ország legnagyobb sztrájkjáig, a társadalom még nem heverte ki az első világháború borzalmát, és a Birodalom még az egész földet behálózta. A következő évtizedben a világot és a nemzetet is hatalmas megrázkódtatások érték, de egyetlen sarokköve mindig változatlan maradt: a királynő.

A BBC History ebben a különleges, fotókkal gazdagon illusztrált összeállításban sok írását gyűjtötte össze, és frissítette fel. Ezeknek a történészek és más szakértők által írt cikkeknek némelyike megjelent már a BBC History Magazine-ban vagy a lap különkiadásaiban.

Kiadványunkban olvasóink megismerhetik a királynő életútját: a korai éveket, amikor hercegnőként még nem nehezedtek rá a korona viselésével járó terhek; a háborúban végzett munkáját; házasságát a néhai Fülöp herceggel; a családi élet örömeit és nehézségeit; hosszú uralkodásának számos fordulópontját és eredményét. Olvashatunk néhány nagy változásról, amelyek során az ország és a világ egésze is átalakult, és arról, milyen szerepe volt ezekben a királynőnek – nem utolsó sorban a Nemzetközösség fejlődésében.