Jó kislányok, rossz viszonyok címmel jelenik meg a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz várva-várt folytatása, avagy Pip Fitz-Amobi ismét nyomoz! Noha Pip első esete sokat kivett belőle, és be is jelentette, hogy nem folytatja, volna itt egy ügy számára, mellyel a rendőrség nem akar foglalkozni. Pip sem, de egy barátja bátyja nyomtalanul eltűnik, így már csak a lány lelkiismerete sem hagyhatja, hogy ne mondjon igent. Egy ártatlannak tűnő eltűnés pedig egy több évtizedes rejtély megoldásához is elvezeti a középiskolás lányt.

Jó kislányok, rossz viszonyok

A Jó kislányok, rossz viszonyok első lapjain kiderül, hogy Pipet közel hatszázezren követik, és az Andie Bell-gyilkosságról szóló true crime podcastje rekordokat döntöget, ám el kell keserítenie a közönségét, ugyanis a már kikerült hat rész lesz slussz-passz. Ekkor jelentkezik Connor, hogy a bátyja, Jamie eltűnt. Noha a srác volt már, hogy nem reagált, és néhány nappal később került elő, azonban most Connor és az édesanyja is érzik, hogy valami nincs rendben. Mindeközben Pip a lelkiismeretére hallgat, hiszen ennyi követővel talán nagyobb az esély, hogy előkerül a fiú.

Elindul a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz podcast második évada. Pip pedig eleinte bujkál a szülei elől, majd pedig teljes erővel beleveti magát a nyomozásba. A lány karaktere ebben a kötetben is fenomenális: a tökös csaj, aki furfanggal, csavaros kérdésekkel, és extrém kitartással jut el a megoldásig.

A tini, aki többre jut a rendőrségnél

Már az első rész kapcsán is írtam, hogy kissé talán abszurdnak hangozhat, hogy egy tizenéves lány olyan ügyeket oldjon meg, mely még a rendőrségnek sem sikerült. Tulajdonképpen könnyítő tényező, hogy az Andie Bell-ügy döglött akta volt, Jamie eltűnését pedig nem veszik komolyan. Így pedig számomra most sem volt furcsa érzés Pip nyomozása, hiszen a hivatalos szervek hozzá se szagoltak a történethez. Talán az egyetlen megmosolyogtató részlet, hogy egy álmos angliai kisvárosban, Little Kiltonban mennyi bűntény történik.

Ettől függetlenül a Jó kislányok, rossz viszonyok abszolút hozza az első rész élvezeti szintjét, sőt! Egyszerűen lehetetlen letenni, ebben pedig ismét az interaktív oldalak adnak extra löketet. Ugyanis az interjúk, jegyzetek, és egyéb, a nyomozáshoz kapcsolódó információk máshogyan vannak megjelenítve. Viszont ha ezek nem lennének, kétségtelen, hogy Holly Jackson akkor is képes lett volna a történethez láncolni, míg nem végzek a könyvvel.

A Jó kislányok, rossz viszonyok kapcsán eszembe jutott egy másik regény is, egy nagy kedvencem, mégpedig Stieg Larssontól A tetovált lány. Lehetséges, hogy easter egg van Jackson történetében? Ugyanis egy ponton egészen élesen van kihegyezve a nyomozás arra, hogy Jamie valakire néz, aki viszont nincs rajta a képben, viszont fontos lenne, hogy kiderítsék ki az. Csak úgy, mint Harriet Vanger A tetovált lányban.

De ha már Larsson és Jackson, azt hiszem utóbbi a young adult krimi műfajában hasonlóan nagyot alkotott, mint Stieg Larsson a skandinávoknál, klasszikus krimiben.

Összegzés

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása, a Jó kislányok, rossz viszonyok gyakorlatilag ugyan azt kínálja az olvasónak, mint az első rész. Csavaros bűntény, talpraesett és tökös, erős lány főszereplő, na és rengeteg logika és furfang. Amint Pip Fitz-Amobi elvállalja Jamie eltűnésének ügyét, az események egészen egyszerűen bepörögnek, a kihívást pedig tökéletesen teljesíti a lány. Persze azért nem megy minden flottul, de ezek adják a regény pikantériáját.

Holly Jackson boszorkányos ügyességgel adagolja a feszültséget és az izgalmakat, no és természetesen az információmorzsákat, melyekkel mind Pip, mind az olvasó közelebb jut a végső megoldáshoz. A Jó kislányok, rossz viszonyokban egy több évtizedes, egész Angliát lázban tartó rejtélyről is lehull a lepel a nyomozás kapcsán.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz-sorozat az elmúlt évek talán legkiemelkedőbb young adult regényei számomra, mert megvan bennük minden, amit young adult vonalon keresek, illetve ami miatt egy felnőtteknek szánt regény is elnyeri a tetszésem. A könyeket körüllengő hype pedig abszolút jogos!

Kiknek ajánlom?

Ha olvastad a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághozt, akkor valószínűleg nem is kérdés, hogy a Jó kislányok, rossz viszonyokat is kézbe akarod venni. Ha nem olvastad még az első részt, akkor mindenképp csak az után ajánlom a folytatást, ugyanis így lesz teljes és kerek a történet. Amennyiben egy csavaros, izgalmas, kissé szarkasztikus young adult krimire vágysz, akkor Holly Jackson történetei tökéletes választások lesznek számodra.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 2.)

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz szerzőjének legújabb sikerkönyve.

Valaki eltűnt. Senki sem beszél. De MINDENKI figyel…

Pip Fitz-Amobi felhagyott a nyomozással. A tavaly megoldott gyilkossági ügyet feldolgozó bűnügyi podcast óriási népszerűségre tett szert. Pip mégis váltig állítja, hogy nyomozó napjainak vége.

Amikor azonban eltűnik egy közeli barátja, a rendőrség a kisujját se mozdítja, így kénytelen újra akcióba lendülni. Ha a zsaruk nem nyomoznak, megteszi Pip; ám a kisváros minden sötét titka újabb kérdéseket vet fel. Vajon Pip megtalálja a válaszokat, mielőtt kifut az időből?

Holly Jackson már fiatalon elkezdett történeteket írni, első (elég gyatra) regénykísérlete tizenöt évesen született. Angol szakon diplomázott (MA) a nottinghami egyetemen, ahol irodalmi lingvisztikát és kreatív írást is tanult. Londonban él. Az olvasás és az írás mellett szeret videójátékokkal játszani, és szívesen néz megtörtént bűnesetekről szóló dokumentumfilmeket, mert ilyenkor azt képzeli, hogy ő a nyomozó. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz az első regénye. Hollyt a Twitteren és az Instagramon is követheted: @HoJay92