Guillaume Musso a Park Kiadónál legutóbb megjelent kötetében, az Ott leszel?-ben az időutazás gondolatát feszegeti. No és annak a lehetséges hatásait a jelenre nézve. Nem utolsó sorban pedig természetesen az egész felfordulás egy szeretett nő miatt történik, akit a regény főhőse harminc éve vesztett el, de azóta sem tudott túllépni a hiányán. Te mit mondanál a múltbéli énednek? Merthogy Elliott a harminc évvel korábbi önmagával, és annak forrófejűségével is szembe kell nézzen.

Olykor egy semmiségen múlik az élet. Súrol egy tekintet. Szempilla rebben. Karhoz ér egy vállpánt…

Ott leszel?

Guillaume Musso nem először ír az időutazásról, és a párhuzamos időkről, azonban az Ott leszel? mégsem érződik ismétlésnek. A Most! című regényében a főszereplő az időutazás során esik szerelembe, míg az Ott leszel? lapjain alapvetően a régmúlt szerelem miatti vágyódás miatt ugrik bele az ismeretlenbe az elismert orvos.

Musso regényeit (az írói életművét itt találod) alapvetően nagyon kedvelem. Ahogyan korábban is írtam, számomra ő komfort szerző, és volt már, hogy az olvasási álságból is kihúztak a történetei. És számomra ez a szeretet az, ami miatt képtelen vagyok szőrszálhasogatni a történeteivel kapcsolatosan. Természetesen az Ott leszel?-ben is lehetne hibát találni, azonban nekem tetszett a történet. Azt kaptam tőle, amire számítottam, azaz kikapcsolt, lekötött, szórakoztatott.

Az Ott leszel? nem egy akciódús történet, sokkal inkább a filozófiai kérdésekre koncentrál, melyekbe az olvasó is kénytelen belegondolni. Vajon te mit tennél, ha kapnál egy olyan lehetőséget, hogy egy rég elhunyt szeretteddel találkozhatsz a múltban? Megváltoztatnád az eseményeket? Akár annak az árán is, hogy az a jelenre nézve szörnyű következményeket tartogathat? Vagy akár olyan alku részeként, hogy nem hal meg idejekorán a szeretett személy, ám így sem lehet része a további életednek?

A szabad akarat, a képesség, hogy magunk alakítjuk a sorsunkat, illúzió csupán. Létünk előre elrendeltetett, s ez ellen felesleges küzdeni. Bizonyos események kivédhetetlenek és megmásíthatatlanok, mint például a halál órája. A jövő nem fokozatosan rajzolódik ki. A lényeget illetően a fő csapásirány már ki van jelölve, és nincs más választás, követni kell. A múlt, a jelen, a jövő egy egységes egészet alkot, amely arra a szörnyű névre hallgat, hogy végzet.

Összegzés

Az Ott leszel? zsenialitása a stílusa, no és Musso tagadhatatlan tehetsége, már ami a mesélést illeti. Személy szerint szeretem az időutazós történeteket, talán amiatt, amiért a fantasy műfjajt is: nem a logika a lényege, hanem az író látásmódja és stílusa, hogy képes legyen elhitetni velem, hogy az a nem létező alapfeltevés a cselekményben nagyon is valóságos. Guillaume Musso pedig számomra ennek a mestere, még ha egyébként könnyedebb hangvételű regényekről is van szó.

Az Ott leszel? egy keserédes történet, melyben a romantika és a morális dilemmák nagyjából egyenlő arányban vannak jelen – utóbbi természetesen abszolút emészthető formában. Könnyed olvasmány, amiben azért van némi mélység is.

Tudod, ha valaki egyszer belopja magát a szívedbe, az örökre ottmarad.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti Guillaume Musso könyveit. Ha most ismerkedsz vele, és felkeltette az érdeklődésed, akkor is vedd kézbe bátran. Alapvetően olyan olvasóknak ajánlom akár az Ott leszel?, akár más Musso-könyvet, akik fordulatokban gazdag történetet keresnek, képesek túllendülni a kisebb logikai bukfenceken, és csak élvezni az olvasást.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Guillaume Musso: Ott leszel?

A boldogsággal az a bökkenő, hogy hamar hozzászokik az ember.

Az időutazás lehetetlen. S ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jövő turistái még nem leptek el bennünket csapatostul. – Stephen Hawking

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. Ilenát baleset érte, Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy apró, aranysárga pirulával teli fiolát és egy mágikus ígéretet, hogy ha beszedi őket, viszontlátja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba, és találkozhat szerelmével, sőt egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Mit változtatnánk az életünkön, ha véletlen szerencse folytán visszamehetnénk a múltba? Milyen tévedéseket próbálnánk helyrehozni? Milyen fájdalmat, lelkifurdalást, megbánást törölnénk el szívesen? Lenne-e merszünk új értelmet adni a létünknek? Mivé válnánk? Merre tartanánk? És kivel?