Elolvastam a Szikrázó Malibut, amelyre nagyon kíváncsi voltam Taylor Jenkins Reid korábbi kötetei, az Evelyn hét férje és a Daisy Jones & The Six után. Röviden és tömören ezúttal sem csalódtam a szerzőben, sőt, egyre kíváncsibb vagyok a többi könyvére is.

Szikrázó Malibu

A Szikrázó Malibu két idősíkon, 1983-ban és 1957-től meséli el a Riva család történetét. 1983-ban Nina Riva épp az éves partijára készül, a múltban pedig June, az édesanyja ismerkedik meg Mick Rivával, akinek nagyratörő vágyai vannak. A jelenben a négy Riva-gyerek alig ismeri az apjukat, aki elhagyta őket, és mindannyian a saját démonjaikkal küzdenek. A regény idősíkjai egy ponton egybeolvadnak, amellyel nagyon szép ívet adnak a történetnek.

A kötet borítója kissé talán félrevezető lehet, ugyanis ez nem egy habos-babos lányregény, hanem sokkal inkább egy kőkemény családregény. A cselekmény szempontjából mind a múltban, mind pedig a jelenben kemény döntésekkel kell szembesülniük a karaktereknek, és nagyon szépen kirajzolódik, hogy nincs jó vagy rossz döntés. Sokkal inkább irányok vannak, és bármelyiket is válasszák, az élet bizony nem habos torta.

Számomra nagyon szépen bemutatta a Szikrázó Malibu, hogy a látszat sokszor csal. Hogy azok az emberek, akiknek az életét rengetegen irigylik, valószínűleg ők is rejtegetnek olyan dolgokat, aminek tudatában teljesen más lenne a kép. Itt pedig érdekes párhuzamot lehetne húzni szerintem a 2020-as évekkel, amikor nem a csillogó magazincímlapok, hanem a közösségi média hiteti el ezt velünk.

Összegzés

Taylor Jenkins Reid kicsit komolyabbra vette a figurát a Szikrázó Malibu kapcsán, amely egy kőkemény családregény, ahol a látszat bizony majdnem minden esetben csal. A Riva család krónikáján keresztül nemcsak a szülőkkel, June-nal és Mickkel ismerkedhet meg az olvasó, hanem a gyermekeikkel is, akik szupersztár édesapja ide, elképzelhetetlen jelenkori gazdagság oda, a gyermekkoruk bizony minden volt, csak könnyű nem.

A családtörténet pedig a regény jelenében rendezett partin csúcsosodik ki, ahol gyakorlatilag elszabadul a pokol, ami úgy ad Riváéknak tiszta lapot, ahogyan a Malibun hamarosan tomboló tűz a természetnek. Nem könnyű olvasmány ez, de talán pont ettől volt annyira magával ragadó. A számomra fő üzenete, mégpedig hogy nem minden arany, ami fénylik nemcsak a ’80-as, hanem a 2020-as években is helyt áll.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted Taylor Jenkins Reid regényeit, akkor valószínűleg nem kérdés, hogy el kell olvasnod a Szikrázó Malibut (ha még nem tetted). Ha pedig még nem olvastál a szerzőtől, akkor is érdemes adni neki egy esélyt, amennyiben kedveled a komolyabb regényeket, ugyanis itt a borító is hasonló, mint a kötet üzenete. Vagyis egy könnyed, nyári lányregény helyett egy sor kemény témát felvonultató történetet rejt a borító alatti sztori.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!Taylor Jenkins Reid: Szikrázó Malibu