Népszerű könyvek TikTokon, avagy regények, amik ott lettek népszerűek, regények, amik a reneszánszukat élik, és regények, amikre érdemes odafigyelni mindentől függetlenül is. Mostanában én is beszálltam a TikTok-játékba (ha gondoljátok, akkor teklakonyvei néven találtok). Ahogyan YouTube-on booktube, Instagramon bookstagram, úgy TikTokon booktok annak a szegmensnek a neve, ahol a felhasználók könyvajánlással, és mindenféle, könyvekhez kötődő tevékenységgel foglalkoznak, azokat népszerűsítik. De lássuk a könyveket, amik a booktoknak hála érnek el mostanában nagy sikereket, vagy legalábbis folyamatosan szembejönnek.

Szerintem érdekes látni, hogy viszonylag régi (több éves) megjelenésű könyveknek hatalmas népszerűséget, vagy legalábbis ismét növekvő eladási statisztikákat hozott az applikáció. Itt van például A hazudósok, ami 2014-ben jelent meg, akkoriban is tarolt, de 7 évvel később újra az eladási listák élén áll. Nekem, olvasóként nyilvánvalóan ez a kevésbé érdekes része a dolognak, amit viszont imádok, hogy olyan regényekre figyeltem fel, amiket egyébként nem biztos, hogy elolvastam volna.

Népszerű könyvek TikTokon, amiket nem olvastam még

Casey McQuiston: Red, ​White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék
Frank Herbert: A ​Dűne
Leigh Bardugo: Six ​of Crows – Hat varjú
Victoria Aveyard: Vörös ​királynő
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Matt Haig: Éjfél Könyvtár
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle ​és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Persze, javarészt young adult könyvek pörögnek, vagy azok, amikből már van film vagy sorozat, vagy hamarosan érkezik, de a fenti listában is vannak érdekességek. A Vörös királynő például évek óta a polcomon van, nem olvastam még, de a szerző is aktívan használja az oldalt, szóval szerintem ez is közrejátszhat az ismételt sikerben. Könyvmolyként pedig őszintén szólva csak megmelengeti a szívem a jelenség, hogy a könyvajánlás is ennyire nagy figyelmet kapott. Vagy akár úgy általánosságban a könyvek.

Népszerű könyvek TikTokon, amiket már olvastam

E. Lockhart: A ​hazudósok
Colleen Hoover: It ​Ends with Us – Velünk véget ér
V. E. Schwab: Addie ​LaRue láthatatlan élete
Leigh Bardugo: Shadow ​and Bone – Árnyék és csont
Emily Henry: Strandkönyv
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

A már említett A hazudósokat annó, a magyar megjelenés idején olvastam, de most ismét szeretném majd kézbe venni. Akkor nagyon tetszett, kíváncsi vagyok, hogy ismerve a végén lévő csavart, mennyiben lenne más az élmény. Vagy például Colleen Hoover könyvei verhetetlenek, akit én is nagyon szeretek. De a Strandkönyvet például a booktoknak hála olvastam el, mert annyiszor jött velem szembe.

Népszerű könyvek TikTokon, amik még nem jelentek meg magyarul

Alice Oseman: Heartstopper
Adam Silvera: They Both Die at the End
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Arra nagyon kíváncsi lennék olvasóként, hogy a magyar kiadók döntését mennyiben befolyásolja a TikTok, szóval egy-egy ott népszerű címre vajon lecsapnak-e (hamarabb), vagy a külföldi népszerűség miatt döntenek-e a kiadás mellett, ha egyébként nem keltette volna fel a figyelmüket.

Úgy gondolom egyébként, hogy azért is érdemes figelemmel követni a booktokos könyveket, mert olyan címek is szembejöhetnek, amiket egyébként én személy szerint nem igazán terveztem volna elolvasni a közeljövőben. Másfelől amikor olyan könyveket ajánlanak, amiket már olvastam és szerettem, az mindig megmelengeti a szívem.

György Tekla teklakonyvei a TikTokon, booktok felhasználó
Ha érdekelnek a könyves tartalmak TikTokon, csatlakozz te is a közösséghez!

A TikTok mit platform pedig sokkal szabadabb, és szinte egyáltalán nem a tökéletességre megy rá. Sőt, az eddigi tapasztalataim szerint minél életszagúbb egy videó, annál szerethetőbb. Például én is sok videóban smink nélkül szerepelek, amit ez előtt elképzelhetetlennek tartottam. Felhasználóként és tartalomgyártóként is azt érzem jelenleg, hogy tök jó ott lenni, és (még) nem érzek semmiféle nyomást vagy megfelelési kényszert.

Vannak olyan népszerű könyvek a TikTokon, amik nem szerepelnek a listában? Írd meg komentben, és frissítem a bejegyzést!