Szexoktatás: ​Útmutató az élethez – a bullsh*tmentes szexoktatás, amelyre mindig is vágytál címmel jelent meg Jordan Paramor könyve, melyen a Sex Education szereplői kalauzolnak végig. A tévésorozat rajongójaként számomra meglepetés volt, hogy ez a kötet sokkal inkább szexuális felvilágosítás, mint rajongói kézikönyv, ám annál inkább örülök neki. Mert hiánypótló könyvről van szó a magyar piacon, aminek minden (kis)kamasz polcán ott a helye.

Szexoktatás – ​Útmutató az élethez

Bevallom, nagyon szeretem a netflixes Sex Education, avagy magyarul Szexoktatás című sorozatot. Tinédzserekről és szexualitásról szól, és csomó más dologról is, ami az élethez tartozik. Olyan témákat dolgoz fel, amikből bármely korosztály tanulhat – hiszen nem csak és kizárólag tizenéves szereplők jelennek meg benne. A tavaly ősszel megjelent harmadik évadot két nap alatt daráltam le, pedig mostanában tényleg nem szoktam ennyi időt sorozatnézéssel tölteni. Viszont képtelen voltam elszakadni tőle.

A Szexoktatás: ​Útmutató az élethez pedig a sorozat sikereit lovagolja meg. Általánosságban azt mondanám, hogy ügyes marketingfogás, azonban sokkal inkább mondom azt, hogy a kellemest a hasznossal. Mert nem egy képeskönyvről van szó néhány idézettel a szereplők képe mellett, hanem valódi, edukatív tartalomról. Valami olyasmiről, mint az Úgy, ahogy vagy, melyet Maeve ajánlj a harmadik évad elején Aimee-nek. Azonban míg Emily Nagoski könyve inkább a felnőtt olvasókat célozza, addig Jordan Paramor kötete a fiatalabb korosztálynak lehet hatalmas segítség.

A jelenleg hatályos törvények alapján ez a kötet szigorúan 18+-os, mert olyan megbotránkoztató témák is helyet kapnak benne, mint a szexualitás minden formája. Legyen szó homoszexualitásról, aszexualitásról, vagy az átlagtól eltérő vonzalmaktól (lásd Lily és az űrlények). És természetesen embertársaink elfogadásáról úgy, ahogyan vannak.

A bullsh*tmentes szexoktatás, amelyre mindig is vágytál

Persze, az internet korában felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van egy ilyen könyvre. Mert gyakorlatilag életkortól függetlenül bárki hozzájuthat bármilyen információhoz pillanatok alatt. Nos, a Szexoktatás: Útmutató az élethez nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy nemcsak részletes, hanem hiteles is. Ráadásul korhű, hiszen ami 20 évvel ezelőtt megállta a helyét, az az információ mára már lehet, hogy elavulttá vált.

A könyv tehát elég részletes útmutatóul szolgál a szexualitás és az érzelmek megértéséhez, főleg abban a korban, amikor a hormonok elkezdenek bulizni, és a kamasz hirtelen azt sem tudja, hogy mi történik a testével vagy az érzelmeivel. A jó öreg biológia, fogamzásgátlás, és nemi betegségeken is túlmutat a könyv, mert noha ezek megkerülhetetlen alapok, mégsem áll meg ennyiben a téma. A szerző hihetetlen érzékenységgel és részletességgel vesézi ki azokat az aspektusait is a tinikornak, melyeket általában nem látunk egy szexuális felvilágosítás során. Hogy teljesen normális két ember szerelme, teljesen mindegy, hogy milyen neműek, hogy teljesen normális, ha az ember össze van zavarodva saját magával kapcsolatban.

Összegzés

A kötetnek pedig ez a nagyszerűsége. Hogy az érzelmekre legalább akkora figyelmet fordít, mint a fizikai dolgokra. Legyen szó nemi identitásról, mentális egészségről, vagy akár a barátok közti társas viszonyról. Arról, hogy jogod van jól lenni, és ez nem kiváltság kérdése, sőt, jogod van információhoz jutni. A Szexoktatás: Útmutató az élethez pedig gyakorlatilag minden információt igyekszik megadni, amire csak az olvasónak szüksége lehet a szexualitás, szerelem, identitáskeresés témájában fiatalon.

Úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek minden fiatal polcán ott a helye. Hogy az erőltetett, kínos, sokszor elavult információkkal szolgáló tanórai felvilágosításokat sok esetben kiválthatná ez a könyv, aminek nem ciki elmondani az egyébként alapvető információkat. Az egyetlen hátránya, hogy sajnos kérdezni nem lehet tőle, de talán ez bocsánatos bűn annak tudatában, hogy az esetek nagy részében a pedagógus és a szülő sem szívesen mond túl sokat. Legtöbbször egyébként pont azért, mert nem tudja hogyan.

Kiknek ajánlom?

Elsősorban fiataloknak, akik az első szerelem és/vagy szex előtt állnak. Akik valószínűleg nem mernek senkit megkérdezni, pedig feltehetőleg rengeteg kérdésük lenne. Továbbá olyan fiataloknak is kötelező olvasmány, akik saját magukkal, az érzéseikkel, a világban elfoglalt helyükkel nem igazán vannak tisztában. A célközönség szerintem ez a korosztály, azonban olyan pedagógusoknak vagy szülőknek is remek segítség lehet ez a kötet, akiknek beszélniük kell a témáról, de fogalmuk sincs, hogy hogyan tegyék modern szellemben. Vagy ha esetleg a könnyebb utat választanák, és inkább egy könyvet nyomnának a csemete kezébe.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Jordan Paramor: Szexoktatás – ​Útmutató az élethez

A Netflix saját gyártású sorozata alapján.

A szexről és a párkapcsolatokról szóló információk jó része elavult, ködös, vagy csak nem tükrözi az emberi tapasztalatok széles spektrumát, és a Moordale diákjai első kézből tudják, ez mennyire rossz. Ez a gyakorlatias útmutató az élethez és a szerelemhez tele van átfogó, széles körű információval, mert olyan nincs, hogy mindenkire minden illik.

Kérdéseid vannak a testedről? Nem vagy biztos az érzéseidben? Vagy aggódsz, hogy az normális-e?

Nos, ezzel nem vagy egyedül! Otis, Maeve és a barátaik tudják, hogy rengeteget kell tanulniuk a modern szerelem MINDEN oldaláról.

Az eredmény? Ez az egyenes, közérthető és informatív útmutató az élethez. Tudj meg mindent a testedről, légy magabiztos a külsődben, ásd bele magad a beleegyezés, a szexualitás és a gender témáiba! Itt minden kérdésedre választ kapsz, amelyet eddig féltél feltenni!

Úgyhogy csapd fel a könyvet, kezdj beszélgetni, kiabálni, sőt akár ordítani a SZ-E-X-ről!