Gwendy ​és a varázsdoboz címmel jelent meg Stephen King legújabb írása, ráadásul az Európa Kiadó új, Kapszula Könyvtár sorozatában. Regénynek nagy túlzással sem nevezhető az írás, sokkal inkább egy novellasorozat első része. Sőt, tulajdonéppen horrornak sem nevezhető ez a kis könyvecske, ifjúsági borzongatónak annál inkább – avagy íme egy King (társszerzővel), amit a tizenéves korosztály kezébe is jó szívvel adhatunk.

Így, a bejegyzés legelején lelövöm a poént, azaz kellemes olvasmány volt, de semmi extra ezen kívül. Megéri egyszer kézbe venni és egyszer olvasás közben eltöprengeni, hogy vajon mi mit tennénk Gwendy helyében. Mindemellett a tinédzser korosztálynak is érdekes olvasmény lehet, akik Kinget nem tudják még, hogy érdemes-e olvasni. Persze, vannak horrorelemek itt is, de félelmetesnek egyáltalán nem mondanám a novellát, ami az idei Könyvhétre jelent meg magyarul. Legalábbis a regényeihez mérten nem érzem félelmetesnek.

Gwendy ​és a varázsdoboz

Gwendy Peterson egy átlagos amerikai kiskamasz, aki némi túlsúllyal küzd, ám ezen próbál változtatni még a középiskola előtti nyáron. Egy magas lépcsősorra fut fel minden nap. A változás már látható, ám még csúfolják, azonban egy nap egy különös idegennel találkozik. A fura szerzet pedig egy dobozt ad neki, amin gombok vannak, melyeket Gwendy lelkére köti, hogy sohasem fogja megnyomni, mert katasztrófát okoz. Továbbá az egyik kar varázscsokikat ad, ami kiegyensúlyozza a lány éhségérzetét, nem fog többet enni, repetázni. A másik kar pedig néha nagy értékű érméket dobál.

Ez talán még nem hangzik annyira érdekesen, de ha visszagondolok a Sorvadj el! című regényre, akkor talán pont annak az ellentéte. Gwendy kivirágzik, hamarosan eltűnik róla a túlsúly, ráadásul bármibe fog, ő lesz a legjobb. Ó, és a suliban a legszebb lány is. Ám míg a Sorvadj el! az életbe való kapaszkodásról szól, addig a Gwendy ​és a varázsdoboz sokkal inkább a felnőtté válás, a jó és a rossz, illetve a kísértés dilemmája.

Morális kérdések borzongatás helyett

Talán ez az első újabb King-írás, ahol nem sajnáltam a lightosabb vonalat, mert azok a morális kérdések, amiket feszeget, sokkal érdekesebbek voltak. A tinédzserkor szerintem mindenkinek nehéz, de mit tehet Gwendy, akinek gyakorlatilag az ölébe hullik mindaz, amiről más csak álmodik? Nyilván tizenévesen nehéz összeközni a pontokat, de a lány mégis többé-kevésbé megteszi, és tisztában van a doboz erejével, még ha tudatosan próbál is eltávolodni tőle.

Ott vannak a ombok is, amiket nem akar megnyomni, de mégis hajtja a kíváncsiság, hogy vajon tényleg olyan erővel és pusztítással bírnak-e? Az egész helyzet egy teszt, leginkább önmaga számára. Ami nekem nagyon tetszett, hogy olvasás közben véig azon gondolkodtam, hogy vajon én mit tennék a helyében. Vagy hogy ha nem kapja meg a dobozt, vajon hogyan alakult volna az élete?

Persze, napi egy szem csoki, és mintha semmi gondod nem lenne az életedben, de vajon így a jobb, vagy a tapasztalás útján megszerzett erő és siker? Ha neked is felkínálnák a varázsdobozt, mit tennél?

Kiknek ajánlom?

A Gwendy ​és a varázsdoboz mindenképpen egy ifjúsági novella, ennek a korosztálynak szuper gondolatébresztő lehet. A hardcore fanok nyitottságától függ szerintem, hogy ők hogyan fogadják, mert Kingnél azért mindannyiunknak vannak már elvárásaink. Én próbáltam nyitott lenni, talán ezért tetszett. Aki esetleg tart a szerzőtől, annak is bátran ajánlom, sőt, még éjszaka is nyugodtan olvasható.

Stephen King & Richard Chizmar: Gwendy ​és a varázsdoboz (A varázsdoboz 1.)

Stephen King a világirodalom és a populáris kultúra egyik legmeghatározóbb alkotója. Több mint ötven nagy sikerű regény, valamint számos népszerű novella és kisregény szerzője, filmadaptációk ihletője. Életművéért Nemzeti Könyvdíjat kapott, emellett többszörös World Fantasy- és Bram Stoker-díjazott. Társa, Richard Chizmar elsősorban novellistaként alkot, díjnyertes életműve hamarosan magyarul is élvezhető. Rendszeres vendégelőadó a leghíresebb kreatív írószemináriumokon.

Első közös könyvükben, a Gwendy és a varázsdoboz-ban a tizenkét éves Gwendy Peterson sorsát követjük, aki egy nap egy különleges dobozt kap egy idegentől. A kislány élete végleg megváltozik, és hiába próbálja a doboz rejtélyét megfejteni, a világ sorsáról végül egyedül kell döntenie. A Gwendy…-ben nemcsak újra visszatérhet az olvasó Castle Rock városába, de egyre otthonosabban is mozog majd, ahogy a fantasztikum fokozatosan átveszi az irányítást a valóság felett. King szerzőtársával karöltve ezúttal az ifjúsági történetek világát borította fel, a végeredmény pedig egy fordulatos és szokatlan mese lett a felnőtté válásról és a felelősségvállalásról.