A Davenport család történetén keresztül Krystal Marquis az 1910-es Chicagoba kalauzolja el az olvasót, ahol egy, a magát rabszolgaságból felküzdő család életébe nyerhetünk bepillantást. A négy főszereplő lány gondolatait váltott szemszögből ismerheti meg az olvasó, s noha a múlt század elején játszódik a regény, mégis egészen aktuálisnak hatnak a benne lévő problémák manapság is.

Davenport család – Bátraké a szerencse

A könyvet a Bridgerton sorozattal harangozza be a fülszöveg, mely ugyan ad neki egy alap elképzelést, ám míg előbbi a régenskorban játszódik, a Davenport család mindennapjai az 1910-es években kapnak teret. Alapvetően nem kedvelem a hasonlítgatásokat, viszont itt kifejezetten gondolatébresztő volt számomra.

Krystal Marquis regénye egy rabszolgasorból felemelkedett, és sikeres kocsigyártó vállalatot létrehozott édesapa két lánya, Olivia és Helen, az egyik szolgálójuk, Amy-Rose, és barátnőjük, Ruby nézőpontjából mutatja be az eseményeket. A főszereplők mind feketék, akiknek siker és pénz ide vagy oda, ugyan úgy meg kell küzdeniük a rasszizmussal. Azonban nem ezen van a fő fókusz.

A fiatal lányok, nos, fiatal lányok, tehát a szép ruhák és ékszerek mellett ha esetleg nem gondolnak a házasságra, a szüleik megteszik helyettük. Ha pedig nem gondolnak a szép ruhákra és az ékszerekre, hanem helyette a műhelyben szeretnek bütykölni, akkor Davenporték ezt a hibát is kijavítják.

Egy kicsit realisztikusabb történelmi fikció

A négy lány különböző egyéniség, különböző céljaik vannak, azonban a történetben mindannyiukra rátalál a szerelem. És nem feltétlenül tündérmesébe illő módon. Sőt, ebben a regényben a happy end sem garantált. Ebben a kavalkádban a könnyed, romantikus történelmi mese mellett igazán fontos társadalmi problémák is előtérbe kerülnek, azonban a nagyszerűsége mégis az, hogy ezt könnyed, és emészthető formában tálalja a szerző.

De ha realisztikusabb a köntös, akkor hogyan lehet az, hogy feketék magas társadalmi körben mozognak az 1910-es évek Amerikájában? Hát úgy, hogy a szerzői jegyzetben Krystal Marquis leírja, hogy valós események és emberek alapján írta meg a könyvét, még ha módosított is a történelmi színen úgy, hogy a történet gördülékenyebbé váljon.

Összegzés

Szerettem olvasni a Davenport családot, mégpedig azért, mert a fülszövegben is említett Bridgerton-érzés egy kicsit realisztikusabb formában van jelen. A karakterek pedig noha itt sem a fenekükön ücsörgő úrilányok, azonban a négy főszereplő erősen feszegeti a kosztümös érzetű young adult regények határait, és nem csak a magánéletükben.

Krystal Marquis regénye a rabszolgaságból a legmagasabb társadalmi körökbe felemelkedett fekete Davenport család, illetve a legszűkebb társaságának mindennapjait követi. A négy lány, a négy nézőpont pedig polgárjogi aktivizmus, autószerelés, saját vállalkozás indítása, és az elszegényedés elleni küzdelem problémáit cipelik a hátukon.

Nekem külön tetszett, hogy valós történelmi személyek ihlették a történetet, és hogy alapvetően tényleg picit több van benne, mint egy átlagos és könnyed YA könyvben. Kíváncsian várom a folytatást.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a young adult regényeket, akkor valószínűleg tetszeni fog. Amennyiben szeretted a Bridgertont, és nyitott vagy egy ahhoz hasonló, ám picit több konfliktussal operáló történelmi regényre, akkor mindenképp ajánlom a Davenport családot is. Alapvetően a YA műfajra jellemzően gördülékenyen olvasható stílus keveredik azzal a lehetőséggel, hogy ha szeretnél, akkor meg-megállva elgondolkodhatsz a feketék helyzetével kapcsolatosan is.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Krystal Marquis: Davenport család – Bátraké a szerencse (Davenport család 1.)

Romantikus történelmi fikció a Bridgerton és az Emily Párizsban rajongóinak!

A Davenport család lány tagjai, szolgálójuk és legjobb barátnőjük egy forrongó időszakban próbálják megtalálni az útjukat az életben és a szerelemben. 1910-ben járunk, Chicagóban. A vagyonos és tekintélyes Davenport család rangját William Davenport, az egykori rabszolga harcolta ki. Fényűző körülmények között élnek, szolgákkal, ezüst étkészlettel és ragyogó partikkal, a szerelmet keresve – még ott is, ahol nem kellene.

A gyönyörű Olivia az alkalmas férjjelöltet keresi, míg meg nem ismerkedik a karizmatikus emberi jogi harcos Washington DeWhight-tal, és fel nem szikrázik köztük a levegő. A fiatalabb lányt, Helent sokkal inkább az automobilok érdeklik, mint a szerelem – csakhogy rövidesen nővére udvarlójához kezd vonzódni. Amy-Rose, a szolgálójuk saját üzletről álmodozik, és egy olyan férfiról, aki sosem lehet az övé: Olivia és Helen bátyjáról, Johnról. A férfira Olivia legjobb barátnője, Ruby is szemet vetett, bár úgy tűnik, kevés sikerrel, míg családja nyomására flörtbe nem kezd, egy másik férfi érdeklődését felkeltve.

A Davenport család-sorozat első kötete az amerikai történelem és a fekete polgárjogi harcok egy kevéssé ismert korszakába vezet el, C. R. Patterson és családjának igaz történetére alapozva. A fordulatos, magával sodró könyvben négy elszánt fiatal nő küzd azért, hogy a saját útját járhassa és a szerelemre is rátaláljon.