Miért nem a kalóriák számítanak címmel jelent meg Giles Yeo kötete, aki elhízáskutatóként tevékenykedik, így ha valaki, hát ő biztosan nagy rálátással rendelkezik a témára. Számomra érdekes gondolatmenetnek tűnt, azonban a kivitelezés sajnos egyáltalán nem teljesítette az elvárásaimat.
Miért nem a kalóriák számítanak – Hogyan futott tévútra a fogyás tudománya?
Az életmódváltás és diéta világában üdítő gondolat lehet a könyv címe, azaz hogy Miért nem a kalóriák számítanak, ugyanakkor néhány, a témába vágó kötet elolvasása után azért van már némi fogalmam a válaszról. Ettől függetlenül nagy reményekkel kezdtem el olvasni, mondván hogy sokkal mélyebb megértést adhat majd ehhez az útvesztőhöz.
A téma remek, a kivitelezés viszont nincs mit szépíteni, pocsék. Elhiszem és elismerem, hogy Giles Yeo megbecsült tudós, aki hatalmas ismerettel rendelkezik a kutatási területén, azonban ha valaki a tudományos körökből könyvírásra adja a fejét, akkor véleményem szerint illene odafigyelni arra, hogy mindezt érthető formában tegye meg. A könyv közel kétharmada ugyanis kőkemény biokémiai leírás, amit egy ideig próbáltam követni, aztán lehetetlennek éreztem. Megértem, hogy ezek tudományos folyamatok és összefüggések, de én, mint laikus olvasó, nem tudom ezeket értelmezni ilyen formában. Úgy gondolom, hogy számos példa van arra, hogy tudósok, kutatók képesek leegyszerűsíteni ezeket a dolgokat úgy, hogy az átlagember is megértse, így nem gondolom, hogy Yeo felé ez nagy elvárás lett volna.
A könyv utolsó, nagyjából egyharmada talán egy kissé közérthetőbb volt, de sokszor tovább lapoztam, mert annyira elvesztettem a türelmem, hogy mikor jön ismét egy olyan magyarázat, ami akár kínai is lehetne, és így gyakorlatilag időpocsékolás az egész. Az a kevés tényleg közérthető rész viszont reményt adott abban, hogy tulajdonképpen nem maradtam le semmiről, a többi általam olvasott könyv a témában már elmagyarázta, hogy miért nem a kalóriák számítanak – vagy legalábbis önmagukban nem csak a kalóriák számítanak.
Kiknek ajánlom?
Azoknak ajánlom, akik inkább reál beállítottságúak, vagy nem okoz nekik gondot a tudományos szövegek értelmezése. Mindenki másnak pedig gyakorlatilag bármely más könyv több, és érthetőbb információval szolgál, amelyekről például én is írtam a táplálkozás témájában.
Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Egy cambridge-i elhízáskutató mindent megkérdőjelez, amit a kalóriákról és a kalóriák számlálásáról tudni véltünk.
A kalóriákkal mindenütt találkozunk. Az élelmiszerek csomagolásán, az éttermek étlapjain és az internetes ételrecepteken hiteles számokat tüntetnek fel, amelyek elárulják, hány kalóriát fogyasztunk. Ezeket a számokat szentírásnak vesszük – számolgatjuk, és az étkezésünkkel próbáljuk lefaragni a mennyiségüket, sőt ha hiszünk néhány „szakértőnek”, varázslatos módon el is tüntetjük őket. Mindannyian tudjuk, és a kormányzatok is ezt sulykolják, hogy akkor fogyunk, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. Ám ez valójában tévedés.
Miért nem a kalóriák számítanak című művében Dr. Giles Yeo cambridge-i elhízáskutató megkérdőjelezi a hagyományos modellt, és bebizonyítja, hogy nem minden kalória egyenlő. Elmagyarázza, miért látszanak sikeresnek a népszerű fogyókúrás étrendek – legalábbis rövidtávon -, miért bizonyulnak végül mégis hibásnak, és megtudjuk, mi köze van környezetünknek a testméretünkhöz.
Amint megértjük, miért nem számítanak a kalóriák, más döntéseket hozunk az ételek kiválasztásáról, és rájövünk, hogy mit kell számolgatnunk kalóriák helyett. Ez a gyakorlatias, tudományos alapokon nyugvó, tanulságos történetekkel teli kötet a létező legszórakoztatóbb diétás útmutató.