Az ​ismeretlen kedves nem az első könyv, amit Amy Harmontól olvasok, így sejtettem, hogy remek olvasmányélményben lesz részem. Azt viszont nem gondoltam, hogy az idei évem legjobbjai közé is bekerül majd az 1938-ban játszódó detektívtörténet, melyben a lánynak különleges képességei vannak, a férfi pedig a 20. század első felének kemény kötésű nyomozója, aki semmi pénzért nem akarna elgyengülni holmi szerelemnek – főleg nem az után, hogy ez egyszer már tragédiába torkollt.

Az ​ismeretlen kedves

1938-at írunk az amerikai Clevelandben, ahol egy Mészárosnak nevezett gyilkos szedi az áldozatait, és az Al Caponét lecsukni segítő Michael Malone-t állítják rá az ügyre, hogy szimatoljon egy kicsit körbe, és kapja el. Malone azonban amikor megérkezik a szállására, rájön, hogy a Kos család legfiatalabb tagját, Dani Flanagant ismeri egy korábbi ügye kapcsán, emiatt pedig a lány két idős rokonával, Zuzanával és Lenkával is meg kell vívnia a csatáit.

Dani Flanagan ha megérint egy tárgyat, akkor látja a múltját. Ez leginkább textíliákkal működik, ami viszont azért is nehéz, mert varrónőként dolgozik a családi vállalkozásban, ami épp hogy eltartja őket. Ennek kiegészítésére döntenek úgy, hogy kiadják a földszinti szobát, némi plusz pénz reményében.

Malone és Dani azonban korábbról már ismerik egymást. A lány szüleinek gyilkossága után Malone-t bízták meg azzal, hogy kísérje el a lányt a rokonaihoz… A jelenben a történetet árnyalja, hogy Dani egyrészt intelligens, másrészt különleges képessége van, amivel nemcsak a férfi elfojtott érzelmei felfedezében okoz bosszúságot, hanem magának a gyilkosnak is.

Egy valószerűtlen szerelmi szál a detektívtörténetbe szőve

Így kell tökéletes könyvet írni. Mármint azoknak, akik módjával kedvelik a romantikus regényeket, ám a krimiket annál jobban élvezik, nem utolsó sorban rajonganak a történelmi regényekért. Ugyanis Az ​ismeretlen kedves remekül ötvözi ezeket a műfajokat, meghintve némi misztikummal / paranormális szállal is.

Gyakorlatilag egyetlen pillanatra sem eresztett el a történet, és nem feltétlenül csak az izgalmak miatt. A cselekmény és a stílus is remek, valamint a Malone és Dani közötti kémia is tökéletesen érződik a lapokon keresztül, ami sokkal realisztikusabbnak hat így, mintha ez került volna a fő fókuszba. Az pedig számomra hatalmas plusz volt, hogy a Harmontól korábban olvasott Csak a szél tudja ír szálát amolyan easter egg-ként szőtte bele a szerző Az ​ismeretlen kedvesbe, amin minden alkalommal úgy vigyorogtam, mint a vadalma.

Összegzés

Az ​ismeretlen kedves 1938-ban játszódik, és amolyan régi vágású detektívtörténet a kilátástalanságba burkolózó Clevelandben, ahol Michael Malone és Dani Flanagan között az elfojtott érzelmek is utat törnek maguknak. Nagyon szerettem olvasni Amy Harmon regényét, ami tökéletesen ötvözi a kütyümentes krimit és a nyálmentes romantikus történetet egy olyan helyen, ahol nemcsak egy őrült sorozatgyilkos vadászik az utcákon, hanem Amerika egyébként is az egyik legkilátástalanabb városa. A nyomor és a szürkeség között azonban ott van a remény is – még ha csak gyengén pislákolva is –, a történet pedig a maga morbid módján mégis csodálatosan szép.

Úgy érzem, hogy Az ​ismeretlen kedves pont azzal a sor tökéletlenséggel – karakterek, helyszín, alapfelállás – volt képes lenyűgözni, ami a legtöbb szerző könyvében nincs meg. A sok tökéletesség után talán ezért éreztem ezt ebben a formában üdítő változatosságnak.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik hozzám hasonlóan inkább a kevésbé nyálas romantikus regényeket kedvelik, de szeretnek krimit és történelmi történeteket is olvasni. És természetesen azt sem bánják, ha felbukkan egy kis természetfeletti a sztoriban. Nem utolsó sorban Amy Harmon rajongóinak kötelező olvasmány Az ​ismeretlen kedves.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Amy Harmon: Az ​ismeretlen kedves

1938 – Néhány évvel vagyunk a szesztilalom és a nagy gazdasági világválság után. Az amerikai nagyvárosokban, így Clevelandben is emberek százezrei szegényedtek el. A nincstelenek között ráadásul brutális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A város biztonságáért felelős Eliot Ness egykori szövetségi ügynök nem jut előrébb a nyomozással, így megkeresi régi barátját, Michael Malone-t, hogy segítsen kézre keríteni a tettest. Néhány évvel azelőtt Al Caponét is sikerült rács mögé juttatniuk, így bízik benne, hogy ezúttal is elkapják a tettest.

Malone szobát bérel Clevelandben, és beleveti magát a munkába, ám az adatgyűjtés és a jelentések elemzése nem sok eredménnyel kecsegtetnek. A kilátástalan helyzetben azonban nem várt helyről érkezik segítség: Malone rájön, hogy a fiatal varrónőnek, akitől a szobát bérli, különleges képessége van. Dani Flanagan egyfajta hatodik érzék, különleges intuíció birtokosa: a ruhadarabok, amelyeket megérint, “beszélnek” hozzá, fontos információkat mesélnek számára egykori viselőjükről.

Vajon ez segíthet a gyilkossági ügy megoldásában? Dani és Malone sötét titkokkal szembesülnek, és versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a Kingsbury Run őrült Mészárosát, mielőtt ők lesznek a következő áldozatok…

Amy Harmon kötete egyszerre izgalmas detektívregény és romantikus történet, amelyben végig izgulhatunk a szereplők sikeréért és azért, hogy ne csak az elkövető kilétére derüljön fény, de Dani és Malone is egymásra találjanak.