Hullámsír címmel jelent meg Szlavicsek Judit legújabb regénye, mely Kardos Júlia nyomozó balatoni “kalandjait” meséli el. A már-már a skandináv krimik hangulatát idéző történetben a felfüggesztett rendőrnő saját szakállára kezd el nyomozni, melynek végén több évtizedes rejtéllyel is szembesül. Magyar, és krimi, ami talán sokakban viszolygást válthat ki, ám a Hullámsír egy igazán pörgös történet, melyet érdemes elolvasni.

Hullámsír

A Hullámsír helyszíne a Balaton, ahová Kardos Júlia a felfüggesztése után vonul vissza, egy régi osztálytársa meghívására. A régi osztálytárs, Imre Csaba egyébként közismert celeb, nem utolsó sorban az első kellemes éjszakájuk után Kardos holtan talál rá a Balatonban. Ezzel az események mintegy megállíthatatlan lavinaként kezdenek el zúdulni az olvasóra. A regény egyik nagyszerűsége szerintem, hogy időről időre a gyilkos gondolatait is olvashatjuk.

Szlavicsek Judit krimije olyan, mint egy kirakós, ahol az olvasó a főhőssel, Kardos Júliával együtt igyekszik a helyükre illeszteni a darabkákat, hogy választ kapjon a kérdéseire. Kardos közben az alkoholizmusával küzd, mely a regény teljes egészében egy visszatérő dilemma számára, hiába dönt az absztinencia mellett, csak hogy ő göngyölíthesse fel az ügyet.

A Hullámsír egyébként két idősíkon játszódik, a jelenben, amikor Imre Csaba után is sorra szedi az áldozatait a gyilkos, illetve egy 1994-es balatoni gyerektábor a másik helyszín. Itt egy kórus egészen furcsa dinamikája rajzolódik ki, melynek egyik tagja épp a keménynek mutatkozó Kardos Júlia.

Krimi több szállal, nézőponttal

Mostanában nem igazán tudom eldönteni, hogy hadilábon állok-e a krimikkel, vagy sem. A Villanás a sötétben után azt éreztem, mintha kinőttem volna a műfajt, aztán jött a Hullámsír, és erősen elgondolkodtatott. Ugyanis Szlavicsek Judit regényénél egyszer sem éreztem, hogy én inkább mást akarok olvasni, vagy hogy tologatnám a könyvet jobbra-balra. Sőt, séta közben is inkább olvastam, mielőtt tudtam, hogy néhány órára le kell tennem. Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, hogy iszonyatosan fáradt voltam olvasás közben szinte folyamatosan, így számomra tényleg csak a legvégén állt össze a kép, hogy ki és miért gyilkolt.

Aki olvasás közben szeret tippelgetni, és még mielőtt a szerző felfedné a tényeket már keresi az utalásokat, annak valószínűleg kincsesbánya lesz a Hullámsír. Ha csak sodródsz a történettel, akkor sem lesz kevésbé pozitív az olvasásélmény, ugyanis tényleg nincsenek a regényben üresjáratok, a váltott szemszög és idősík miatt pedig egyszerűen lehetetlen beleunni a szövegbe.

Úgy érzem, hogy a Hullámsír most kicsit visszaadta számomra a krimibe vetett hitem. Tíz éve szinte csak krimiket olvastam, mostanában alig néhányat, mert egyszerűen annyi más műfaj is érdekel. Szóval ennek örömére szerintem nyáron megpróbálkozom több krimivel, mint az elmúlt időszakban.

Kiknek ajánlom?

Ha kedveled a kortárs magyar krimiket, akkor mindenképpen ajánlom a Hullámsírt. A balatoni helyszínek rajongóinak is remek olvasmány lehet, csak úgy, mint a skandináv krimi kedvelőinek. Nem utolsó sorban pedig ha pont a balatoni nyaralásra keresel egy szuper napozós olvasmányt, akkor is ideális választás lehet Szlavicsek Judit regénye.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!

Szlavicsek Judit: Hullámsír György Tekla könyves blogján.

Kardos Júlia, a keszthelyi rendőrség nyomozója éppen túl van élete ügyén. Boldognak és elégedettnek kellene lennie, mégis az egyik gimnáziumi barátjától kölcsönkapott siófoki luxusapartmanban tölti a napjait, és igyekszik számot vetni a múltjával és még inkább a jelenével.

Amikor holttestet találnak a Balatonban, Júlia mindent megtesz, hogy a végére járjon a dolgoknak. Pedig az ügy nem hozzá, hanem egy fiatal rendőrtiszthez kerül, aki először magabiztosan vág bele a nyomozásba, később azonban elbizonytalanodik. Vajon elfogadja Kardos segítségét? Elfogadhatja-e egyáltalán? Mert mi van, ha Júlia esetleg érintett az ügyben? És mi van, ha épp ő a kulcs a megoldáshoz?

Szlavicsek Judit krimijének helyszíne ezúttal is a Balaton. A csendes, a haragvó, a befogadó, a bosszúálló Balaton.

SZLAVICSEK JUDIT 1974-ben született Kaposváron. A Pécsi Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakon diplomázott, szakdolgozatát a krimi és a szépirodalom kapcsolatáról írta. Később elvégezte a jogi egyetemet is, és jogászként dolgozott. Első krimije 2020-ban jelent meg Légy/ott címmel. Jelenleg a Balatonnál él a családjával.