Az idegen címmel jelent meg Diana Gabaldon Outlander-sorozatának első része, mely megalapozza a nagyszabású regényfolyamot. Az eredetileg 1991-ben publikált regény a belőle készült tévésorozat által reneszánszát éli, nem utolsó sorban újabb és újabb olvasók szívét melengeti meg Skócia iránt.

Én pedig gondoltam egyet, és elkezdtem nézni a sorozat negyedik évadát, hogy újra felvegyem a fonalat. Az első négy kötetet olvastam korábban, mostanában terveztem folytatni az olvasást. Viszont olyannyira lenyűgözött, hogy úgy döntöttem, újraolvasom a könyveket. Ami viszont nem kis falat, tekintve a tetemes oldalszámokat. Viszont hihetetlen jó érzéssel tölt el ismét elmerülni Claire és Jamie világában, szóval helló Outlander, és helló Skócia!

Az idegen

Diana Gabaldon: Az idegen (Outlander 1.)

Claire és Frank Randall 1945-ben a háború borzalmai után a Skót-felföldön igyekeznek kipihenni magukat egy második nászút keretében. Claire ápolónőként teljesített szolgálatot, Frank pedig történész – utóbbi a kellemest a hasznossal igyekszik összekötni, és az őt leginkább érdeklő őséről, Black Jack Randall-ról gyűjt információt. A száraz történészi munka megfigyelése helyett Claire egyedül vág neki a vidéknek, és a korábban felfedezett Craigh na Dun ősi kőkörnek (ami a valóságban nem létezik). A mit sem sejtő asszony pedig láthatóan ugyan ott, csak kicsit korábban találja magát a köveknek hála. Egészen pontosan 1743-ban, 202 évvel korábban a saját koránál.

Az idegen pedig Claire történetét veszi alapul, azaz mi történhet egy ilyen időutazás során, hogyan élheti túl az ember lánya a sokkot…és a beilleszkedés nehézségeit.

Tulajdonképpen egy 900 oldalas regényről van szó, így cselekmény bőven akad Diana Gabaldon történetében, nem utolsó sorban pedig így második olvasásra is azt éreztem, hogy hihetetlen addiktív. A rengeteg történés pedig ráébresztett, hogy hat éve olvastam először, és bizony elég sok részlet emléke erősen megkopott, így szerintem hiba lett volna nem újrázni.

Skócia történelme és a klánok mindennapjai a 18. században

Az idegen részben emiatt is zseniális, ugyanis játszva meséli el az 1740-es évek skót történelmét. Nem utolsó sorban pedig részletes leírást kap az olvasó arról, hogy hogyan éltek akkoriban az emberek – mert ugyebár Claire is az olvasóval együtt fedezi fel ezeket a dolgokat.

A regény fő fókusza viszont tagadhatatlanul a történelmi romantikus műfaj felé tendál, ugyanis Claire és Jamie történetét, illetve közös kalandjait meséli el, viszonylag sok erotikus jelenettel. Utóbbiak egyébként szerintem nem zavaróak, és egyáltalán nem érződnek olcsónak, vagy szenzációhajhásznak, noha a nyulak is megirigyelhetnék azt a mennyiséget, ahányszor egymásnak esnek.

Az újraolvasás azért is volt jó döntés részemről, mert valamiért arra emlékeztem, hogy mind Cranesmuir, mind Wentworth hosszabb részeket kapnak, viszont előbbi csak egy (hosszú) fejezet, utóbbi pedig apránként tér vissza. Tulajdonképpen az első részt úgy tudnám jellemezni, hogy nagyon ott van, és akár egy kerek egész is lehetne, ha el lenne varrva minden szál a végén. Ezzel szemben amint befejeztem Az idegent, már nyúltam is a Szitakötő borostyánban után.

Összegzés

Az Outlander első része, Az idegen önmagában is kerek egészet alkot, azonban mégis egy igazán hosszú utazásra invitál ezzel a regénnyel Diana Gabaldon. A regény fő fókusza a történelmi romantikus műfajon van, azonban erős és szerethető főbb karaktereket kapunk, továbbá szerintem sokan eljátszottunk olvasás közben azzal, hogy mi lenne, ha mi kerülnénk Claire helyébe. És nem csak Jamie miatt, hanem leginkább a 18. századi Skócia kapcsán, hogyan birkóznánk meg az időutazással?

Noha egy elég hosszú történetről van szó, egy pillanatra sem hagyja a szerző az olvasót unatkozni, ugyanis a cselekmény folyamatosan pörög, ha elkapott a sztori az elején, akkor gyakorlatilag letehetetlenné válik, ahogy haladunk előre a történetben.

Kiknek ajánlom?

A történelmi romantikusok kedvelőinek kötelező olvasmány – azoknak is, akik a tocsogós romantikát kevésbé kultiválják, ugyanis Az idegen bővelkedik a kalandregényekre emlékeztető izgalmakkal is. Ha érdekelnek az időutazós könyvek, vonz Skócia, vagy szimplán szeretted a tévésorozatot, akkor is mindenképp ajánlom.

Az Outlander könyvsorozat részei, sorrendben

  1. Az idegen
  2. Szitakötő borostyánban
  3. Az utazó 1-2.
  4. Őszi dobszó 1-2.
  5. A lángoló kereszt 1-2.
  6. Hó és hamu lehelete 1-2.
  7. Csontok visszhangozzák 1-2.

Diana Gabaldon: Az idegen (Outlander 1.)

Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér, Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul. Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul…

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen “sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön… Urunk 1743. évében. Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet… továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.