Íme a 2023. februári könyvmegjelenések, azaz kicsit ráncba szedve ismét jelentkezik az újdonságfigyelő rovat a blogon. Tavaly néhány poszt erejéig az angol megjelenéseket listáztam, azonban a jövőben inkább a magyar megjelenésekre szeretnék koncentrálni érthető okokból.

2023. februári könyvmegjelenések

Ebben a hónapban sok izgalmas megjelenés vár ránk, és természetesen ez a bejegyzés közel sem teljes. A 2023. februári könyvmegjelenések lista azokat a köteteket summázza, melyek engem is érdekelnek, és szívesen olvasnám őket, tehát a lista abszolút szubjektív.

Az év második hónapjában még nem igazán beszélhetünk dömpingről – főleg így nem sokkal karácsony után, azonban így is mindenképp érdemes nyitott szemmel járni. Aztán ahogyan néztem, a tavasz beköszöntével a könyvpiac is felébred majd téli álmából, főleg, hogy akkor már a Könyvfesztivál (?) előtti finisbe is megérkezünk. A február viszont a listát tekintve a folytatásoké és a Valentin-napi romantikusoké.

De lássuk is a 2023. februári könyvmegjelenések listát!

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség kulcsa (Örökösök viadala 3.)

↠ tervezett megjelenés: február 7.

→ a sorozat előző részei: Örökösök viadala; Az örökség ára

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség kulcsa (Örökösök viadala 3.)

Az Örökösök viadala és Az örökség ára folytatása

Averynek már csak néhány hetet kell átvészelnie a rejtélyekkel teli Hawthorne-házban, hogy hozzájusson sokmilliárd dolláros örökségéhez. Az életére folyamatosan veszély leselkedik, de legalább van kire támaszkodnia: a Hawthorne testvérek befogadták a családjukba, és megosztották vele titkaikat.

Néhány nappal azelőtt, hogy Averyből a világ leggazdagabb tinije lenne, felbukkan valaki a múltból, és a segítségét kéri. A látogató jelenléte teljesen felbolygatja a kastélyt, régi sebeket tép fel, és újabb rejtélyeket hoz felszínre. Közben kezdetét veszi egy utolsó, veszedelmes játék egy ismeretlen, de nagy hatalmú ellenféllel, a tét pedig hatalmas: mindent vagy semmit.

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Tade Thompson: Molly Southbourne öröksége (Molly Southbourne 3.)

↠ megjelent

→ a sorozat előző részei: Molly Southbourne ezer halála; Molly Southbourne feltámadása

Tade Thompson: Molly Southbourne öröksége (Molly Southbourne 3.)

A történet véres befejezéséhez érkezett.

Valahányszor Molly Southbourne vérzett, a véréből egy gyilkos született. Halálos másolatok, akik azért jöttek e világra, hogy elpusztítsák alkotójukat. Miután elérték céljukat, a biztonság és a béke reményében összefognak: az utolsó mollyk közös otthont építenek, abban bízva, hogy megszabadulhatnak örökségüktől, a múltjukat meghatározó gyilkosságoktól.

Azonban Molly Southbourne vérében sötét titkok gyűrűznek, melyek egy szovjet laborban születtek azzal a céllal, hogy beszivárogjanak a vasfüggöny túloldalán található Nyugatra. Most pedig a hidegháborús kémgépezet maradéka szeretné ezeket a titkokat visszaszerezni. Ennek érdekében hajlandóak felfedni a holtakat, és elpusztítani a Molly Southbourne utolsó másolatait körülvevő, törékeny békét.

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Richard Osman: Az ​eltévedt golyó (A csütörtöki nyomozóklub 3.)

↠ tervezett megjelenés: február 10. (utánnyomás)

→ a sorozat előző részei: A csütörtöki nyomozóklub; A férfi, aki kétszer halt meg

Richard Osman: Az ​eltévedt golyó (A csütörtöki nyomozóklub 3.)

Egy újabb átlagos csütörtöki nap, amikor a dolgoknak végre vissza kellene térniük a megszokott kerékvágásba.

Csakhogy a csütörtöki nyomozóklub mágnesként vonzza a bajt. Egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, és egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van.

Eközben egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell, vagy meghal.

Miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Ali Hazelwood: Eszméletlen szerelem

↠ tervezett megjelenés: február 14.

Ali Hazelwood: Eszméletlen szerelem

Mint egy lila hajú jedi, aki egyensúlyt hoz a férfiak uralta univerzumba, Bee Königswasser egyetlen egyszerű elvet követ az életében: mit tenne Marie Curie? Ha a NASA felajánlaná neki egy neuromérnöki projekt vezetését, Marie kérdés nélkül igent mondana. Csakhogy a modern fizika anyjának sosem kellett osztoznia a feladaton Levi Warddal. Jó, persze, Levi vonzó a maga sötét hajú, magas, metsző tekintetű módján. És erős karjaival romantikus hősként megmenti Beet, amikor a lány szorult helyzetbe kerül a laborban töltött első napján.

De már évekkel ezelőtt, még a doktori iskolában teljesen világossá tette, hogy mit érez a lány iránt. Bee laborfelszerelése nem jött meg, a kollégák levegőnek nézik, ezért úgy érzi, hogy a karrierje megint megfeneklik. Talán a nyakszirti lebenye játszadozik vele, de Bee esküdni merne rá, hogy Levi szép lassan a szövetségesévé válik, támogatja az ötleteit, és… felfalja őt a szemével. A lány neuronjai pedig lángra lobbannak. De amikor eljön az idő, hogy lépjen, és kockára tegye a szívét, egyetlen dolog számít: mit tesz most Bee Königswasser?

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Lauren Graham: Meséltem már? – Csak nehogy elfelejtsetek emlékezni ezekre a sztorikra

↠ megjelent

Lauren Graham: Meséltem már? – Csak nehogy elfelejtsetek emlékezni ezekre a sztorikra

Lauren Graham kivételes szellemességével és személyiségével számtalan tévénéző szívébe lopta már be magát, és az évek során a popkultúra olyan ikonikus alakja lett belőle, akinek mindig van mit mondania, és mindig gyorsan hadarja. Ezúttal mélyen személyes történeteket oszt meg velünk szórakoztatóipari karrierjéről: hogyan próbált kezdő színésznőként befutni Los Angelesben a piros Volkswagenjében, milyen volt először szerepelni késő esti tévéműsorokban, miféle kihívásokkal jár a méltóságteljes öregedés Hollywoodban. Graham jellegzetesen humoros stílusában mindent elmond, és semmilyen apróságot nem hagy ki (kivéve, ha esetleg elfelejtett valamit).

Ez a meglepő anekdotákkal, bölcs tanácsokkal és vicces megfigyelésekkel teli könyv a napnál is világosabban megmutatja, miért rajonganak a színésznőért milliók világszerte.

Lauren Graham színész, író és producer, akivel legtöbben a Szívek szállodája és a Vásott szülők című sorozatokban találkozhattunk. A Gyorsan elhadarom és az Egy nap talán című, New York Times-bestsellerlistás kötetek szerzője. Számos alkalommal fellépett már a Broadwayen, és olyan filmekben szerepelt, mint a Tapló télapó, a Férjhez mész, mert azt mondtam és a Max. Irodalomból a Barnard College-on szerzett diplomát, színészetből pedig a Southern Methodist Universityn. New Yorkban és Los Angelesben él.

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Beth O’Leary: Bepalizva

↠ megjelent

Beth O'Leary: Bepalizva

8 óra 52 perc. Siobhan alig várja a randiját Josephfel. Egy Valentin-napi reggeli azért már jelent valamit… De hol van ő? 14 óra 43 perc. Miranda őszintén reméli, hogy a Josephfel megbeszélt, Valentin-napi ebédrandi méltó alkalom lesz megünnepelni, hogy új munkája van. De hol késlekedik már a férfi? 18 óra 30 perc. Joseph megígérte, hogy eljátssza Jane partnerét a Valentin-napi eljegyzési bulin. Csakhogy nem jelenik meg a helyszínen… Három faképnél hagyott nő, és mindhármukat ugyanaz a férfi ültette fel. Mi ez, ha nem botrány? Beth O’Leary legújabb regénye egy igazán különleges, elképesztően bájos, szívszorító, mégis örömteli történet randizásról és várakozásról, illetve arról, hogy a szerelem milyen sokféle úton-módon találhat ránk.

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Clare Pooley: Rendhagyó szabályok ingázáshoz

↠ tervezett megjelenés: február 13.

Clare Pooley: Rendhagyó szabályok ingázáshoz

Soha senki nem szólítja meg az utastársát a vonaton – ez a tapasztalt ingázók íratlan szabálya. De vajon mi történne, ha mégiscsak megtennék?

Iona Iverson, a Modern Nő rovatvezetője mindennap öt perccel nyolc után száll fel Hampton Court állomáson a vonatra, hogy munkába menjen. Mindennap ugyanazokat az embereket látja maga körül, akikre – önmaga szórakoztatására – különböző neveket aggat, és történeteket talál ki az életükről. De sosem vált velük egyetlen szót sem. Hiszen az ingázás fontos szabálya: Eszedbe se jusson utazás közben beszélgetést kezdeményezni! Kivéve, ha bolond vagy…

Aztán az egyik reggel a szeme láttára egy elegáns, de szexista üzletember majdnem megfullad egy félrenyelt szőlőszemtől. Csupán az ugyancsak velük utazó, gyanúsan szimpatikus ápoló gyors segítségének köszönhető, hogy a járaton nem történik tragédia. Ez a váratlan esemény aztán történések egész sorát indítja el, ahogy az emberek – akikben látszólag semmi közös nincs az ingázáson kívül – beszédbe elegyednek egymással.

Egy reggel azonban Iona nem száll fel a szokásos járatára. És a következő nap sem… Vajon szövődhetnek valódi barátságok ilyen esetleges körülmények között? És számíthat Iona az új ismerőseire akkor, amikor az élete darabokra hullik?

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza – A természet titkai, avagy hogyan éljünk akár száz évig

↠ tervezett megjelenés: február 16.

Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza - A természet titkai, avagy hogyan éljünk akár száz évig

Az örök élet titkát hajdan kuruzslók és kalandorok keresték, mára azonban a tudomány került a kutatás élére. Az emberiség most először talán valóban megtalálhatja, ha nem is a halhatatlanságot, de a hosszú és egészséges élet kulcsát. A fiatal dán biológus, Nicklas Brendborg összegzi, hogyan küzdött eddig a tudomány az öregedés ellen, és számba veszi, mi kell ahhoz, hogy hosszabb ideig éljünk. Az áttekintésből megtudhatjuk, miért olyan bonyolult folyamat az emberiség egyik legnagyobb rejtélye, az öregedés, illetve annak lassítása. A dán kutató elkalauzol bennünket csúcstechnológiás laboratóriumokba és olyan távoli térségekbe, ahol tudományos áttörést értek el az öregedésgátlás terén.

Elemzésében rávilágít néhány állatfaj meglepő tulajdonságaira, amelyek eddig példaként szolgálhattak a kutatók számára a hosszú élet titkainak megfejtésében. Megismerhetjük a rákbetegséget még hírből sem ismerő, rejtélyes állatot, a csupasz turkálót, a több száz évet is megérő cetféléket, teknősöket és medúzákat, és lassanként feltárul előttünk, hogy hogyan hasznosíthatók ránk, emberekre az állatvilág jelenségeiből levont biológiai következtetések.

Nicklas Brendborg a Koppenhágai Egyetem molekuláris biológia szakos hallgatója és a terület egyik legígéretesebb kutatója. Korábbi kötetei: Top Student, Supertrends (társszerzőként).

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Lisa Graf: A szép élet álma (Dallmayr 1.)

↠ tervezett megjelenés: február 22.

Lisa Graf: A szép élet álma (Dallmayr 1.)

München, 1897. Anton Randlkofer és a felesége, Therese két éve együtt vezetik a népszerű, rendkívül elegáns Dallmayr csemegeboltot a Diener utcában, és nevelik három gyermeküket. Miközben a jómódúak ínycsiklandó édességeket, egzotikus gyümölcsöket és kiváló kávékat vásárolhatnak náluk, az egyszerű polgárok a pompásan elrendezett kirakatok előtt álldogálva arról álmodoznak, hogy a Dallmayr vevői lehessenek.

Amikor azonban Anton Randlkofer váratlanul meghal, az a veszély fenyeget, hogy a családi vállalkozás ragyogó felívelésének hirtelen vége szakadhat. Anton öccse ugyanis már néhány nappal később azon mesterkedik, hogy jogellenesen megszerezze a virágzó üzletet. A rendkívül határozott és elszánt özvegy eltökéli, hogy nem engedi át a terepet a sógorának, és bátran a vállalkozás élére áll. Akkor még nem tudja, hogy a saját négy fala közt is titkok lappanganak…

Miközben nyomon követjük a valós Randlkofer család izgalmas és nem mindennapi történetét, szinte magunk elé képzeljük a csemegebolt polcain sorakozó, a boldog békeidőkben nagyrészt még ritka különlegességeknek számító finomságokat. A kiváló üzleti érzékkel megáldott Therese receptötletekkel is ellátta a vásárlóit, így most az olvasókat is megörvendezteti ezekkel a leírásokkal, egyben betekinthetünk Randlkofer asszony sajátos marketingterveibe is.

Lisa Graf izgalmas, szívmelengető családregény-sorozatot alkotott az 1700-ban alapított, mára világszerte sikeresen működő Dallmayr századfordulós korszakából.

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Mark Simmonds: Siker ​& Szorongás – A munkahelyi stressz minimalizálása a gyakorlatban

↠ tervezett megjelenés: február 28.

Mark Simmonds: Siker ​& Szorongás – A munkahelyi stressz minimalizálása a gyakorlatban

Egyesek nagy árat fizetnek az ambíciójukért. A mentális egészségünkre kivetett vám jelentős lehet, különösen abban az esetben, ha “aggódó génnel” születtünk. A stresszt nem lehet kiiktatni, ha azonban megtaláljuk az ideális munkakört, felvállaljuk a sajátosságainkat és figyelünk a hétköznapi jóllétünkre, akkor képesek leszünk pozitív tartományban tartani. Mark Simmonds vállalati tréner segít megérteni, milyen hatással lehet a stressz és a szorongás a mentális egészségünkre, és eszközöket ad a kezünkbe, hogyan találjunk rá a saját utunkra a munkahelyi küzdelmek közepette. Könyve egyszerre tanulságos karriertörténet és praktikus kézikönyv a lelki egészségmegőrzés szolgálatában. Megmutatja, hogyan lehetünk ambiciózusak és sikeresek a mentális kihívásainknak köszönhetően, nem pedig azok ellenére. A könyv abban segít, hogy: – megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő hivatást, – fenntartsuk a mentális egészségünket, megelőzve ezzel a kiégést, – mások karriertörténeteiből okulva bátran felvállaljuk a sajátosságainkat, – biztonságosan kezdjük újra vagy váltsunk munkát egy krízist követően.

Mark Simmonds a kreatív ipar és az innováció területén tevékenykedő tréner. Számos nemzetközi nagyvállalattal dolgozott együtt, többek között az Unileverrel, a Johnson & Johnsonnal és a Philipsszel. A sajtóban rendszeresen publikálja mentális egészségről szóló cikkeit, emellett saját vállalkozását, a Genious You kreatív ügynökséget vezeti.

⇢ ha felkeltette az érdeklődésed, itt tudod megrendelni.


Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!