A csütörtöki nyomozóklub jött, látott, és győzött! Aki esetleg még nem hallott róla, a cím ne vezessen félre, ugyanis nyomokban tartalmaz krimit, és közel sem az a félelmetes és vérfagyasztó olvasmány. Sőt. Teli van humorral, és talán az emberi kapcsolatok még azok, amiket ki tudnék emelni, amiért fontos.

A csütörtöki nyomozóklub

Adott egy nyugdíjasotthon, ahol négy idős minden csütörtökön összeül. Azonban nem bingózni, és nem teázni, hanem döglött aktákat felgöngyölíteni. Amikor pedig egy friss gyilkosság történik a közelükben, akkor természetesen mindent megtesznek, hogy ők is a nyomozás részei lehessenek. A helyzetet a politika, illetve a háttérben megbúvó egyéb szálak bonyolítják, azonban főhőseink úgy érzik, hogy elég öregek, hogy ne legyen már vesztenivalójuk. Ezért mindent megtesznek, hogy ők akadjanak a gyilkos nyomára. Lehetőleg a rendőrség előtt. No nem azért, mert bármelyiküknek is vaj lenne a füle mögött, hanem mert sokkal izgalmasabb lenne, ha ők jutnának előbb megoldásra.

Természetesen ehhez némi rendőri vesztegetés házi süteménnyel, apácamaskara, és egyéb hasonló szemfényvesztéseken keresztül vezet az út. A regény érdekessége, hogy az egyik matróna, Joyce naplót is vezet, ami olvasás szempontjából számomra egy nagy pluszt adott.

Sütemény és gyilkosság

Valahogy így lehetne jellemezni ezt a regényt, ami ha messziről nézzük, akkor krimi, mert hát sajnos több ember is idegenkezűség miatt veszti életét. Ezzel szemben viszont aki esetleg nem kedveli a krimi műfaját, annak is bátran ajánlom, ugyanis inkább egy humoros történetről van szó, ahol a méylség nem a boncasztalon, hanem a szereplők sorstörténeteiben lakozik. Ezért is szeretek idős főszereplőkről olvasni, mert sokszor hebehurgyák, de mégis annyira szerethetőek. Főleg amikor tisztában vannak azzal, hogy az emberek sokkal engedékenyebbek velük a koruk miatt.

A csütörtöki nyomozóklub karakterei is ezt használják ki, a sorstörténetek pedig szépen lassan körvonalazódnak. Igaz, nem ezen van a hangsúly, habár nekem pont emiatt volt szimpatikus Bogdan karaktere is, amiért nem csak a furcsa bevándorló képét mutatta.

Természetesen a regény végére helyére kerülnek a kirakós darabjai, a gyilkosok kiléte és motivációja is kiderül. Addigra viszont számomra nem is ez volt a legnagyobb rejtély, hanem hogy a kedves szereplőkkel mi történik. Szerencsére Osman írt egy folytatást is A férfi, aki kétszer halt meg címmel, amit már alig várok, hogy olvashassak.

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a krimi műfaját. És azoknak is, akik kicsit idegenkednek a klasszikus krimitől, de azért érdekelné őket a műfaj. Akik szeretik a léleksímogató, de mégis érdekes és izgalmas történeteket. No és nem utolsó sorban ha hozzám hasonlóan van még aki szereti az idős főszereplőket, és az általuk okozott kalamajkákat. Ha pedig bárhogyan is, de felkeltette a regény az érdeklődésed, bátran vedd kézbe.

Még több könyvajánlót itt olvashattok.

Richard Osman: A ​csütörtöki nyomozóklub könyvajánló és könyvkritika György Tekla könyves blogján

Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek.

Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.

S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.

Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?

Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.