Különös világba kalauzol a Molly Southborne ezer halála című kisregény, mely amennyire rövid, annyire feszes tempót diktál. Bevallom, a fülszöveg alapján fogalmam sem volt, hogy mire számítsak olvasás közben, ám a horror és a weird műfajok említése felkeltette a figyelmem. Megéri elolvasni.

A szerző, Tade Thompson igencsak érdekes háttérrel büszkélkedhet. Joruba szülők gyermekeként született Angliában, ám a szülei visszaköltöztek Nigériába, így ott nőtt fel. Orvosi egyetemre járt, szociálantropológiát tanult, de végül a pszichiátriára szakosodott. Végül visszaköltözött Angliába, ahol novellákat és regényeket kezdett írni, ráadásul nem is akárhogyan. Több irodalmi díjat is neki ítéltek már az évek során.

Molly Southbourne ezer halála

A Molly Southbourne ezer halála Mollyról szól, illetve a mollykról. A történet elején a kislány ugyanis abban az esetben ha vérzik, akkor egy hozzá megszólalásig hasonló molly születik, aki viszont meg akarja őt és a szüleit ölni. Ezért vannak a szabályok. Amíg Molly kicsi, addig mindig riadóztatnia kell a szüleit, akik elintézik a kellemetlenséget. Ahogyan az igazi Molly cseperedik, egyre kíváncsibb lesz, hogy vajon ő is el tudna-e bánni a mollykkal. Vagy akár mi történne akkor, ha az egyikkel megpróbálna összebarátkozni.

A novella olvasása közben nekem végig az járt a fejemben, hogy a valóságtól elrugaszkodott történet, de valami oka csak kell hogy legyen annak, hogy ez az alapfeltevés. Mert viszonylag hosszan megy a történet, mire elkezd körvonalazódni, hogy Molly és a családja miért is csöppent ebbe a furcsa anomáliába. Erre szerencsére ad választ a szerző, habár a könyv nem ér véget 120 oldal után. A Goodreads szerint egy trilógiáról van szó, és a sztori végén ez egy megnyugtató tény, ugyanis egy erős függővéggel ér véget a könyv.

Nagyon szerettem olvasni a Molly Southbourne ezer halála című kötetet, noha a weird jelző még kicsit idegen volt számomra, mert nem sok ilyen könyvet olvastam. Még. Maga a történet a horror és thriller rajongóinak kötelező darab szerintem. Pluszban nekem picikét disztópikus érzésem volt az igazi Molly világával kapcsolatban. Mármint hogy minden ember békésen éli az életét, neki viszont állandó készültségben kell állnia.

A történet végén van egy mondjuk úgy csattanó, ami már erős spoiler lenne, szóval nem ejtek róla szót itt. Viszont ennek tudatában indul majd be úgy igazán a történet a következő részben. Legalábbis én valami ilyesmire tippelek. Ezért pedig alig várom a folytatást!

Kiknek ajánlom?

Ha szereted a horror és thriller műfajokat, akkor valószínűleg a Molly Southbourne ezer halála is tetszeni fog. Ha szeretsz azon elmélkedni, hogy ha csak egy kis dolgot változtatnánk meg a saját világunkban, de valami mégis félrecsúszna, akkor is remek olvasmány lehet. Na és azoknak is, akik imádják a biológiai változtatásokat, illetve a feltételezhető hatásait az emberekre. Mivel rövid, 120 oldalas könyvecskéről van szó, szerintem akinek felkelti a figyelmét, bátran vágjon bele, mert könnyen és gördülékenyen olvasható. Nem utolsó sorban pedig pörgős és izgalmas, én sem tudtam letenni, hiába olvastam éjszaka.

A szabályok egyszerűek:

Ha látsz egy lányt, aki úgy néz ki, mint te, fuss! Ha nem tudsz, harcolj!

Ne sebesülj meg!

Ha mégis, és vérzel: felmos, felgyújt és fertőtlenít!

Ha lyukat találsz, keresd meg a szüleidet!

Amióta csak az eszét tudja, Molly Southbourne rendszeresen végignézi a saját halálát. Akárhányszor vérzik, egy másik molly születik, aki minden ízében hasonló Mollyhoz, és a lány elpusztítására törekszik.

Molly számos módon képes végezni önmagával, de azzal is tisztában van, hogy amíg él, vadászni fognak rá. Nem számít, mennyire precízen követi a szabályokat, a mollyk előbb-utóbb rátalálnak. Vajon sikerül-e megfékeznie a vérontást, vagy egy hasonmása által éri el a végzete?

Tade Thompson Nommo-díjas kisregénye a horror és weird műfajok eszköztárából építkezik, és egy olyan hátborzongató történetet mesél el, amihez foghatóval még nem volt dolgunk.