A Foster-dombi ház címmel jelent meg Jaime Jo Wright első magyar nyelvű regénye. A gótikus stílusú, egy misztikus házat középpontba helyező történet két idősíkon játszódik, és azért is vonzott annyira, mert A tó lányai című regény hangulatát véltem felfedezni benne olvasatlanul is. És nem véletlenül, ugyanis abszolút hozza az érzést.

A Foster-dombi ház

A regény két idősíkon játszódik: napjainkban Kaine igyekszik elhitetni magával, hogy nem képzelődik, és a férje meggyilkolása után őt is üldözőbe vette valaki. No nem annyira direkten, hogy az életére törjön, hanem csak annyira, hogy paranoiássá váljon. Másik államba költözik, és jutányos áron megvásárolja a Foster-dombi házat…

Az 1900-as évek elején egy Ivy nevű nő hullára bukkan a Foster-dombi ház előtti egyik fa üregében. A kor normái szerint igyekeznek a fiatal nőt távol tartani a nyomozástól, azonban Ivy nem hátrál meg, és a fejébe veszi, hogy kideríti, hogy ki lehetett a halott nő.

Minden titkok forrása a ház

Valamiért vonzanak azok a történetek, ahol egy ódon ház kerül középpontba, és a történetben szereplő rejtélyek, titkok is itt gyökereznek. Valószínűleg az lehet az oka, hogy a való életben az otthonom a béke és a megnyugvás szigete, fiktív történetekben pedig szeretek ennek az ellenkezőjéről is olvasni.

Jaime Jo Wright regénye sokkal jobban hasonlított a már említett A tó lányaira, mint gondoltam. Helyenként már-már kísérteties volt a hasonlóság, amit egyébként nem bántam. Viszont véleményem szerint Wendy Webb története valahogy mintha jobban ütne.

Ugyanis A Foster-dombi ház inkább csak igyekszik elhitetni a hatalmas rejtélyt, a misztikumra alapoz, viszont a végkifejlet egy nagyon is materiális dolog manifesztálódása. Fontos témára hívja fel a figyelmet a szerző, de mégis olyan érzésem volt, mintha egy kitaposott úton haladt volna a sztori jó ideig, majd hirtelen elrántotta volna a kormányt a szerző, hogy húú, ez jobb befejezés lesz. Nem, nem lett az, mert nem erre készültem lelkiekben. 😀

Ettől függetlenül a misztikus, illetve a könnyedebb thrillerek kategóriában nem rossz olvasmány, főleg, ha az ember nem sok ilyesmit olvas, és esetleg kevesebb az összehasonlítási alapja. Idén Halloweenkor nekem A Foster-dombi ház az elment egynek kategóriába esett a spooky season kapcsán. Tulajdonképpen semleges: egy ideig hozta, amit vártam tőle, egy idő után viszont számomra furcsa irányt vett a történet. De ízlések és pofonok, ugyebár.

Összegzés

A Foster-dombi ház mintha A tó lányai “kistestvére” lenne. Hasonló hangulatú, hasonló történetű regény, azonban míg utóbbi egészen remek a maga nemében, addig A Foster-dombi ház kirakósa számomra kevésbé passzolt.

Nem rossz könyv, ráadásul fontos témára futtatja ki a szerző a sztorit, de személy szerint én a felvezetés után valami mást vártam. Misztikus thriller kategóriában viszonylag semleges érzésem van Jaime Jo Wright regényével kapcsolatban, ugyanis noha nem adott katartikus olvasmányélményt, mégis kikapcsolt és elszórakoztatott.

Kiknek ajánlom?

Ha nem olvastad A tó lányait, és alapvetően érdekel a műfaj, akkor mindenképpen ajánlom. Így elvárások nélkül valószínűleg tetszeni fog a történet. Ha olvastad A tó lányait, és szereted a műfajt, akkor próbálj meg elvonatkoztatni Wendy Webb regényétől. Amennyiben csak ismerkedsz a misztikus regények világával, és érdekelnek a házakat középpontba állító történetek, úgy is érdemes esélyt adni ennek a történetnek.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Jaime Jo Wright: A Foster-dombi ház

KAINE PRESCOTT SZÁMÁRA NEM ISMERETLEN A HALÁL.

Amikor a férje két éve meghalt, könyörgése, hogy tovább nyomozzanak a gyanús eset miatt, süket fülekre talált. Kétségbeesésében, egy új élet reményében, Kaine látatlanban megvesz egy öreg házat Wisconsinban, nagyapja szülővárosában. De elég csak egy pillantást vetnie a kísérteties, elhagyatott épületre, hogy megkérdőjelezze átgondolatlan döntését. És amikor a ház sötét múltja egy bosszú ígéretével visszatér, Kaine-nek szembesülnie kell a rémisztő felismeréssel, hogy nincs hova menekülnie.

Egy évszázaddal korábban, a Foster-dombi ház csak fájdalmas emlékeket tartogat Ivy Thorpe számára. Amikor egy ismeretlen, halott nőre bukkannak a birtokon, Ivyt hatalmába keríti az érzés, hogy ki kell derítenie a kilétét. Kutatása veszélyes vizekre vezeti, fájdalmas emlékeket éleszt fel benne, és arra kényszeríti, hogy újra kapcsolatba kerüljön a férfival, aki összetörte a szívét. Fel tudja göngyölíteni a rejtélyt, és új reményre tud lelni, mielőtt ez további életekbe – többek között a sajátjába – kerülne?