Élj úgy, mint Coco Chanel, azaz légy öntörvényű, elszánt, és formabontó! A könyv koncepciója hasonló, mint az Élj úgy, mint Harry Potteré, azonban számomra Coco Chanel története adott egy kis extrát, és egyáltalán nem voltam annyira csalódott, amikor becsuktam.

A lelkünk megértésben sokat segíthet a költészet, és általában az irodalom. Az irodalmi művek értékes tanácsokkal szolgálnak, hogy könnyebben megértsük a mindennapi élet történéseit, többek között azt is, miért toppannak be az életünkbe, illetve miért lépnek ki az életünkből bizonyos személyek.

Élj úgy, mint Coco Chanel

Előbb olvastam ezt a kötetet, mint a fentebb linkelt Harry Potterről szólót, és noha ez sem váltja meg a világot, mégis egészen kellemes olvasmány volt. Az életmód tippek itt is hagytak egészen sok kívánnivalót maguk után, azonban amiért mégis azt tudom mondani, hogy hasznos volt, azok az életrajzi részek. Coco Chanelről nem olvastam még, nem is igazán voltam képben az életével, így Aurélie Godefroy kötete adott némi pluszt.

A könyv felépítésében váltakoznak az életrajzi részek, illetve az életmód tippek – bár talán előbbi egy picit hangsúlyosabb. Szerintem jót tenne ennek a sorozatnak, ha a tippek kapcsán itt sem a felszín lenne kapargatva, vagy esetleg egy szakember írta volna meg, netán társszerzőként csatlakozott volna az íráshoz.

Persze, ha olyan szemmel nézem, hogy ennek a kötetnek is az általános iskolás gyerekek a célközönsége, akkor egészen pozitív is lehetne az élmény, de sajnos sehol sincs feltüntetve, hogy nem felnőtteknek szánják a könyvet. Nyilván a felnőttek is kerülnek válságba, vagy néha jól jön pár pozitív megerősítés, de ha azt nézem, hogy ennél sokkal komolyabb könyvek is elérhetőek, akkor sajnos az Élj úgy, mint Coco Chanel is kevés. Mert ha az életrajzi részét nézem, és aki erre kíváncsi, valószínűleg olyan kötetet választ, amiben részletesebben taglalják a divat nagyasszonyának életét.

A divat nem csak a ruhákban él. A divat ott van a levegőben, amit belélegzünk, ott van az égen, az utcán. A divat mindenütt jelen van, és kifejezi azt, amit gondolunk, ahogy élünk, és ami történik körülöttünk – vallotta Coco Chanel.

Összegzés

Sajnos az Élj úgy, mint Coco Chanellel sem vagyok maradéktalanul elégedett. Noha ez a könyvecske azért tartogat érdekes információkat Coco Chanelről, az életmód vonal itt is viszonylag gyenge. Vagy legalábbis nekem, aki sok pszichológia / önfejlesztő könyvet olvas. Még úgy is, hogy 160 oldalban nem lehet megváltani a világot, és inkább kis színesként tudom jellemezni a kiadványt.

Általános iskolás korú gyermekek lehetnek itt is a célközönség (ám ez sehol sincs feltüntetve), felnőtteknek, főleg olvasó felnőtteknek nem igazán tud sokat adni, legalábbis nekem nem tudott. Számomra az egyetlen pozitívuma a könyvnek, hogy Coco Chanel életét tisztességesen bemutatja a terjedelemhez mérten.

Kiknek ajánlom?

Általános iskolás gyermekeknek remek élményt nyújthat, akik érdeklődnek Coco Chanel élete iránt, és a kötetben foglalt életmód tippek mintegy hab a tortánként szolgálhatnak. Ha nagyon szereted Coco Chanelt, és minden vele kapcsolatos tárgyat gyűjtesz, valószínűleg kötelező a polcodon tudnod. Ha viszont nem zavarnak a nagyon egyszerű tippek, akkor is érdemes kézbe venni a könyvet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Aurélie Godefroy: Élj úgy, mint Coco Chanel

Coco Chanel. Ha meghalljuk ezt a négy szótagot, azonnal a női divat és Párizs jut eszünkbe. Coco, eredeti nevén Gabrielle Chasnel több volt mint zseniális divattervező: kétség sem fér hozzá, ő volt a világtörténelem első influenszere. Ötven évvel azután, hogy a Ritz hotel bérelt lakosztályában örökre lehunyta a szemét, Coco Chanelre még mindig csodálattal tekintenek a világ minden táján. Munkásságával egyrészt sikerült elérnie, hogy egészen újfajta szemszögből tekintsünk a női testre, másrészt színes egyéniségének, a divat férfias világában kivívott vezető szerepének, illetve a rendületlen elszántságának köszönhetően örökre beírta nevét a történelembe. Aurélie Godefroy végigkalauzolja az olvasót a “Mademoiselle” életén, hogy mindenki megtalálja azt, ami leginkább inspirálja őt a mindennapokban. Ismerkedjünk hát meg Coco Chanellel, és vegyünk példát róla! Bízzunk önmagunkban, küzdjünk bátran a céljainkért, hallgassunk a megérzéseinkre, és vonzzuk be az anyagi jólétet!