Vörös, fehér és királykék címmel jelent meg magyarul Casey McQuiston külföldön már bestsellernek számító regénye, a Red, White & Royal Blue. A booktokon eszméletlen rajongást kiváltó kötetet 2022 őszén azért is volt érdekes olvasni, mert rengeteg ihletet merített a szerző a brit királyi családból, noha természetesen teljes mértékben fikcióról van szó.

Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék

Mi történne akkor, ha az amerikai elnök fia, és a walesi herceg egymásba szeretnének? Casey McQuiston nemcsak elgondolkodott rajta, hanem meg is írta a Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék lapjain. A szerzői utószóból kiderül, hogy 2016. elején, vezetés közben jutott eszébe a történet, amikor a 2016-os év még üres lap volt, majd a novemberi választások, és Trump győzelme után egy időre félre is tette. Szerencsére, amolyan gyógyírként befejezte, és a párhuzamos univerzum címkével illette.

Ez pedig egészen találó, tekintve a számomra legérdekesebb utalásokat, mégpedig a királyi család kapcsán. Ugyanis főleg a királyi család nevei köszönnek vissza Henry herceg oldaláról, bár teljesen más csoportosításban. Nem utolsó sorban a hozzájuk köthető történelmi események is megbújnak a történetben, amolyan easter egg-ként, például VIII. Edward lemondása Wallis Simpson miatt.

Királyi LMBTQ enemies to lovers

Alapvetően egy LMBTQ történetről van szó, királyi és elnöki környezetbe helyezve, továbbá enemies to lovers, azaz ellenségekből szeretők alapkoncepcióval. Alex és Henry nem is utálhatnák jobban egymást, azonban egy, drága tortát is tönkretevő botrány után az elnöki- és a királyi család pr-osai összefognak, hogy eljátsszák a két fiú közti barátságot. Fake it, til you make it – az ügyes sajtófogásból pedig valódi érzelmek alakulnak ki.

McQuiston bemutatja a felső tízezer tinédzsereinek életét, ami talán nem különbözik nagyon sokban az egyszerű, halandó emberétől. Ugyanis a magángéppel való repkedés, az otthoni szobaszervíz, és egyéb, a pozíciójukból fakadó luxust leszámítva ők is csak emberi kapcsolatokra, na meg szórakozásra vágynak.

Számomra egy kellemes kikapcsolódást adott a Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék, mert voltak egészen vicces jelenetek is, illetve visítva felnevetős szarkazmussal előadott monológok. A regényben rengeteg a popkultúrális utalás, egészen Harry Pottertől a The Killersig (ami az egyik kedvenc zenekarom).

Mi történne, ha az elnök fia, és a walesi herceg is homoszexuálisok lennének a valóságban?

A történet számomra legérdekesebb dilemmája pont ez volt. Valószínűleg, ha a regnáló amerikai elnök fia coming outolna (akarattal, vagy akaratlanul), abból nem kerekedne akkora nagy botrány. Nem akarok spoilerezni, de pont az USA az a hely, ahol egy ügyes pr csapattal nagyon ügyesen tudnák kezelni, akár csak a regényben.

A királyi család más tészta. Főleg II. Erzsébet halála kapcsán is újra bebizonyosodott, hogy noha a monarchia igyekszik lépést tartani a szélvészként változó világgal, az évszázados protokollok és szabályok még mindig merevek. A walesi herceg – a kötet piacra kerülésekor Károly herceg, aki jelenleg III. Károly király, illetve a jelenlegi walesi herceg, Vilmos – nem meleg, azonban olvasás közben elmerengtem azon, hogy ha a királyi család legifjabb tagjai coming outolnának sok év múlva, vajon mi várhatna rájuk. Nyilván ezt nem lehet megtippelni, hiszen a végső szó az uralkodóé. 20-30 év múlva jó eséllyel Vilmos lehet a király, aki egy fokkal lazábbnak tűnik, mint Károly. Viszont elég érdekes hipotéziseket vet fel a kérdés, vagy akár maga a könyv.

Ez a család azt mondja, hogy elfogadjuk a gyilkosságot, elfogadjuk az erőszakot, a fosztogatást, a gyarmatosítást, szépen megpucoljuk, és csinosan a múzeumba kerül, de az nem lehet, hogy te egy rohadt buzi legyél.

Nekem ezért adott egy kis pluszt, mert egy bizonyos sémán (enemies to lovers) belül is voltak érdekességek a fent kifejtett dilemmák fényében. Ettől függetlenül természetesen semmi problémám a zsánerrel – pont emiatt szoktam olvasgatni.

Összegzés

A Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék egy kellemes, szórakoztató LMBTQ romkom, ahol az amerikai elnök fia, és a walesi herceg bonyolodnak egymásba. Casey McQuiston párhuzamos univerzuma tele van vicces és esetlen jelenetekkel, mely az eleinte egymást utáló, majd később az egymástól elszakadni nem tudó fiúk közti kapcsolat alakulását mutatja be.

Szórakoztató olvasmány volt, főleg a helyenként előforduló szarkasztikus párbeszédeket szerettem. Illetve számomra elég nagy extrát adott, hogy a valódi brit királyi család nevei is visszaköszönnek a regényben. Ezen felül pedig számomra hozta a zsánerre irányuló elvárásaimat, ráadásul a karakterekben több spiritusz volt, mint amit megszoktam, így tőlem ez is egy plusz pont a szerző felé.

Kiknek ajánlom?

Ha szereted az LMBTQ-regényeket, akkor mindenképpen ajánlom. Csak úgy, ha hasonlóan vélekedsz az enemies to lovers zsánerről, vagy a könnyed romkomról. Ha ezen felül még a brit királyi család is érdekel, akkor valószínűleg telitalálat lesz a Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


A Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék című könyv adatai

Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék

Mi történik, ha egymásba szeret az amerikai elnök fia és a walesi herceg?

Mikor édesanyját megválasztják az Egyesült Államok elnökének, Alex Claremont-Diazból azonnal afféle királyi herceg lesz, amerikai módra. Jóképű, karizmatikus, zseniális – a mai fiatalokhoz szóló színarany a marketingcsapat kezében.

Csak egyetlen gond van vele: ellenséges érzelmei egy valódi herceggel, Henryvel szemben az óceán túlpartjáról. És mikor a bulvársajtó kezébe kerül egy fénykép Alex és Henry botrányos összecsapásáról a walesi trónörökös esküvőjén, ez már az amerikai-brit kapcsolatokra is hatást gyakorol.

A család- és államfők kárenyhítési tervvel állnak elő: megrendezik a két rivális megbékélését. Ám ami eleinte csak az Instagramnak szóló, megrendezett barátság, hamarosan elmélyül, és veszélyesebb lesz, mint azt ők ketten valaha várták volna. Alex azon kapja magát, hogy romantikus kapcsolatba bonyolódott a korántsem régimódi Henryvel, ami befolyásolhatja az elnökválasztási kampányt, a feje tetejére állíthat két országot, és kérlelhetetlenül felveti a kérdést: a szerelem végső soron megmentheti a világot?

Két nemzetközi celeb élete testközelből, és a megkerülhetetlen kérdés: vállaljuk-e magunkat?