Ha filmek vagy sorozatok, akkor nálam a sorozatok a nyerőek. Ha pedig sitcomok, akkor a The Office az, amire azt tudom mondani, hogy imádtam. Talán ezért is voltam annyira izgatott, amikor hónapokkal ezelőtt megláttam, hogy könyv formájában is átélhetem az élményt újra. Olvasás után pedig határozottan azt érzem, hogy szeretném újranézni a rengeteg belsős információ tudatában.

A könyvheti kívánságlistámon is szerepelt a The Office könyv, és hihetetlenül izgatott voltam, hogy végre megjelenik magyarul is. Talán tavasszal fedeztem fel, hogy jön, sokáig tolódott a megjelenés, de végre itt van!

The Office / A hivatal – Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról

Szerintem huszonéves kortól feljebb nem nagyon van, aki ne hallott volna még a The Office-ról, függetlenül attól, hogy látta vagy sem. De szerintem még ennél is kevesebben tudják, hogy mennyire döcögősen indult a történet.

A kötet a rajongóknak íródott, függetlenül attól, hogy csak egyszer nézted végig és imádtad, vagy hardcore fan vagy, és azt hiszed, mindent tudsz a sorozatról. A könyvben interjúk találhatók a készítőkkel és a színészekkel. A kötet felépítése könnyen értelmezhető, körülbelül az első fele a sorozat születése, kivitelezése, illetve a szereplők castingjáról szól, na meg arról, hogy az első két évadban gyakorlatilag a sorozat léte forgott kockán. Annyira kétséges volt, hogy mi lesz vele, hogy voltak színészek, akik a forgatások mellett a civil munkájukat is megtartották a bizonytalanságban.

A könyv második része az évadokat, illetve a kulcsepizódokat veszi sorra: a kihívásokat, illetve a karakterek és egy-egy dilemma kapcsán fontos kérdéseket. No és a Pam és Jim páros is kiemelt figyelmet kap, csak úgy, mint a sorozatban, ahol ők voltak a széria mozgatórugói eleinte.

Mintha az olvasó is jelen lett volna a forgatásokon

Pontosan ilyen érzésem volt olvasás közben, mert annyira sok információval szolgál a könyv, és olyan részletességgel, hogy már-már azt éreztem néha, mintha engem is beinvitáltak volna a forgatásra. Ami egyébként kész káosznak tűnik a leírások alapján, de pont ez adta meg az Office-hangulatot.

Vagy azok a bennfentes infók, hogy miért nem akartak konzervnevetést (aláröhögést), vagy hogy gyakorlatilag az akoriban újonnan induló streamingszolgáltató, az iTunes mentette meg a The Office-t. Aztán egy idő után Steve Carrell lett a húzónév, illetve az okok, amiért kiszállt, a búcsúzása. A könyv végén a raktári dolgozók, vagy mondhatni statiszták is megszólalnak, hogy ők hogyan látták a forgatásokat. Számomra ezek a részek is igen érdekesek voltak, mert az irodai dolgozók gyakorlatilag sztárok lettek, rájuk viszont sokkal kevesebb figyelem irányult.

A köny gyakorlatilag interjúkból áll, nagyon sok ember megszólal, akik dolgoztak a sorozaton. Tények, információk, és azért a visszaemlékezésekben szerepet kapnak az érzelmek is.

Plusz érdekesség volt számomra, hogy miután véget ért a The Office, sokkal népszerűbb lett, mint a csúcson, köszönhetően a Netflixnek, ahol egy ideig elérhető volt (most már sajnos lekerült). Gyakorlatilag az a korosztály is aktív rajongóvá vált, akik az eredeti adásidőszakban még az első lépéseiket tették meg.

Kiknek ajánlom?

A rajongóknak. Mindegy, hogy csak egyszer láttad, vagy rengetegszer, mindegy, hogy utánaolvastál már, vagy semmit nem tudsz a sorozat hátteréről, valószínűleg így is, úgy is sok új információ lesz a könyvben. Nem mellesleg picit olyan, mintha a szereplőgárda és a készítők picit megölelgetnének olvasás közben – bevallom, a könyv végére én elérzékenyültem. Ha nem láttad még a sorozatot, akkor viszont spoileres, szóval előbb mindenképp nézd meg!

Andy Greene: The Office / A hivatal - Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról

Színfalak mögötti pillantás a The Office-ra, a 21. század ikonikus tévéműsorára, az alkotók, a szerzők és a színészek saját szavaival

Mikor lógtál utoljára Jimmel, Pammel, Dwighttal, Michaellel és a többi Dunder Mifflin-dolgozóval? Talán 2016-ban lehetett, amikor Magyarországon adásba került az utolsó évad fináléja. De az se kizárt, hogy tegnap este, amikor egymás után három epizódot ledaráltál. Az USA-ban 15 éve került a képernyőkre ez a sorozat (Magyarországon 2008-ban), de ma népszerűbb, mint valaha. A rajongóknak csak egy gondjuk van: mit nézzenek, mit olvassanak ezután.

Ez a kötet mindenről beszámol: az ötlet gyökerei a BBC-nél, a kilenc évadon át tartó sikertörténet az USA-ban, és mindehhez egy sor exkluzív interjú és aprólékos kutatás. A harcok az NBC-nél, amikor alig hat epizód után le akarták állítani a sorozatot. Az elvetélt próbálkozás, amikor James Gandolfinit akarták behozni új főnöknek Steve Carell távozása után.

Szívet melengető és felkavaró könyv, amely bemutatja a kulcsepizódok forgatásának körülményeit és azt, ahogyan óriási popkulturális ikon lett egy furcsa, bizarr, Angliából importált, kockázatos ötletből.

Andy Greene a Rolling Stone magazin újságírója, többek közt a Radioheadről, Howard Sternről, Steve Perryről, Stephen Kingről és még sokakról írt cikkeket.