Én, Billie Eilish címmel jelent meg az énekesnő első blikkre memoárja, azonban közelebbről nézve fotóválogatása. A különleges kiadványt Müller Péter Sziámi fordította, és véleményem szerint mind Billie rajongóinak, mind a vele csak ismerkedőknek remek lehetőség bepillantani abba, hogy honnan indult, és hogyan jutott el a világhírnévig az énekesnő. Persze, a rajongóknak valószínűleg ezerszer többet fog adni, nekik kötelező olvasmányként ajánlanám.

Én, Billie Eilish

Szeretem a memoárokat és az életrajzokat, mert szeretem számomra teljesen ismeretlen emberek életútját, gondolatait olvasni. Így közel a 30-hoz, nekem Billie Eilish zenéje egészen kimaradt, annyira nem is vonzott, aztán egyszer néhány dala mégis szembejött velem Spotifyon. Egészen kellemesnek találtam, és épp akkor jelent meg az Én, Billie Eilish, szóval úgy döntöttem, hogy kíváncsi vagyok rá. Ki az a fiatal lány, aki ennyire lázban tartja a világot?

Ahogyan a bevezetőben is írtam, inkább fotókönyvről van szó, egy hihetetlen igényes kiadásban. A könyv egészen súlyos, viszont a kiadó megadta a módját. Szöveg elvétve található a kötetben, véleményem szerint inkább a kép beszél nézőpontot tartotta fontosnak Billie Eilish.

Személy szerint hiányoltam a képek mögött megbúvó történeteket, kiegészítéseket, élményeket, szerintem ezek nagyon sokat hozzá tudtak volna tenni az élményhez. Így viszont néhány dolog szúrt szemet. Itt van egy nagyon fiatal lány, aki szupersztár, és mégsem nádszálvékony, nem parádézik falatnyi ruhadarabokban. Sőt, lenge rövidnadrág és póló kombóban szerepel sok képen, bakancsban, ami számomra azért is szimpatikus, mert olyan képet ad a sokszor, gondolom inkább tizenéves rajongóinak, ami ezerszer egészségesebb, mint a kétezres évek celebdivatjai, amiben például én is felnőttem.

Fényképalbum, jól elkapott pillanatokkal

Ha jól emlékszem, mindössze egyetlen képen szerepel egy varrógép, illetve alatta egy rövidke szöveg, melyből kiderül, hogy Billie Eilish bizony tud, és szeret varrni, már amikor ideje engedi. Hobbivarróként pedig mindig megmosolyogtat és örömmel tölt el, amikor hobbivarrókkal találkozom, akár csak egyoldalúan is.

Billie Eilish hatalmas Justin Bieber rajongó, amikor pedig a kötetből kiderült, jót mosolyogtam, miközben a vele közös dalt hallgattam. Mert valljuk be, nem sok embernek sikerül duettet készíteni a kedvenc énekesével.

Az Én, Billie Eilish előszavában megosztja az énekesnő, hogy imád fotózni, illetve szereti, ha az emlékek meg vannak örökítve ilyen formában. Ebből a szempontból érthető a kiadvány, sőt, alapvetően is egy hétköznapi, vicces lány képe rajzolódott ki számomra a személyében. Illetve szegénynek brutális resting birtch face-e van, amiről nyilván nem tehet, viszont a sok mosolygós, nevetős képpel egészen szép kontrasztot alkotnak ezek a felvételek.

Összegzés

Az Én, Billie Eilish egy fotóalbum, mely leginkább az énekesnő rajongóinak adhat nagyon sokat, azonban a hozzám hasonló, a memoárokat és életrajzokat kedvelő olvasó is bőven csemegézhet. Ugyanis képes formában meséli el a fiatal lány történetét, akit immár nincs, aki legalább csak hallomásból ne ismerne.

Sőt, talán zseniálisnak is nevezhető a formátum, ha teret engedünk annak a sztereotípiának, hogy a tinik kevesebbet olvasnak, mint az idősebb generáció. Ebben az esetben fantasztikus reklámfogás. Olvasóként, idősebbként, az énekesnővel ismerkedőként pedig kilépés a komfortzónámból. Más élmény, mint például egy klasszikus memoár, azonban így is elnyerte a tetszésem.

Kiknek ajánlom?

Billie Eilish rajongóinak kötelező olvasmány. Ha hébe-hóba hallottad már a dalait, tetszik, és érdekel, hogy ki is az a Billie Eilish, ráadásul nyitott vagy egy másfajta formátumra, akkor bátran ajánlom a kötetet.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


@teklakonyvei Billie Eilish: Én, Billie Eilish könyvajánló 📚 #billieeilish #billieeilishbook #bookrecommendations #hungarianbooktok #booktok #booktokhungary #könyvek #magyarbooktoker #könyvajánló @lira.books ♬ Billie Eilish – Bad Guy (Remix) – 林怿
Billie Eilish: Én, Billie Eilish

A legendás dalszerző-énekes, Billie Eilish ebben a lenyűgöző fotókkal teli könyvben meghitt közelségbe engedi azokat, akik színpadi- és magánéletébe szeretnének bepillantani.

Billie Eilish jelenség. Kiragyog a többiek közül lángolóan egyedi megjelenésével és a szabványos 21. századi zenei ikonokkal szembe menő, páratlanul sötét és megrendítő dalszövegeivel. Megalkuvást nem tűrő, kíméletlen hozzáállása és rekordokat döntő, díjesőt hozó sikere révén rajongótábora hónapról hónapra milliókkal gyarapszik. Kijelenthetjük, hogy ő az a szupersztár, akiből minden generációban legfeljebb egy akad: egyszerre örvend tömeges népszerűségnek és az átütő tehetségéért méltán járó megbecsülésnek.

Most, ebben az életét bemutató fotóalbumban lenyűgöző vizuális utazásra invitál, odaadó közönségével korábban nem látott fotók százait osztja meg. Ez a nagyszerű könyv egyszerre ragadja meg Billie külső és belső világát, személyes bepillantást engedve gyerekkorába, a turnék hangulatába és sok egyébbe is. Minden rajongónak kötelező.