Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója címmel jelent meg Adam Kay memoárja, mely kapcsán részben Richard Shepherd munkásságára asszociáltam. Csak részben, mert Adam Kay morbid humorú írása összességében inkább szomorú, ha az egészségügy helyzetét nézzük, továbbá a maga sötét nemében tényleg sírva röhögős naplóbejegyzésekről van szó.

Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója

Adam Kay rezidens orvos volt 2004 és 2010 között az Egyesült Királyságban, aki naplót kezdett vezetni a munkája során tapasztalt érdekességekről, furcsaságokról, vagy humoros eseményekről. És a naplóbejegyzések tényleg rövidek. A formátum számomra nem volt szokványos, azonban pont kapóra jött, hogy rövid és velős fejezetekről van szó abból a szempontból, hogy pont egy olyan időszakban olvastam a könyvet, amikor nagyon nehezen tudtam az olvasmányaimra koncentrálni.

Kay gyakorlatilag bemutatja, hogy a brit egészségügy sincs mindig a helyzet magaslatán, és hogy sokszor az orvosok és az ápolók leleményességén múlik, hogy minden flottul menjen – vagy legalábbis a beteg így érezze. Valószínűleg azért az NHS-es mindennapok sem csak a könyvben felsorakoztatott abszurd helyzetekből állnak, de véleményem szerint rengeteget segített a köteten a szerző hozzáállása és nézőpontja. Na és természetesen a meséléshez való tehetsége, hogy gyakorlatilag végigröhögtem a könyvet, még a legfeketébb humorral és szarkazmussal átitatott helyzeteket is, amik a valóságban kifejezetten szomorúak voltak.

Az Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója abból a szempontból alkot kerek egészet, hogy az olvasó végigkövetheti Kay kalandjait és életét egészen addig a pontig, amikor úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből. Utóbbi döntése pedig úgy gondolom, hogy abszolút érthető, noha annak örülök, hogy Adam Kay nem állt meg egyetlen kötet írásánál. (Magyar nyelven jelenleg öt kötet olvasható a szerzőtől.)

Összegzés

Az Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója egy remek (fekete) humorral és jó adag szarkazmussal és iróniával átitatott naplóbejegyzés-gyűjtemény egy kezdő orvos tollából, aki az idő előrehaladásával egyre több felelősséggel, és egyre kevesebb személyzettel igyekszik zsonglőrködni, hogy a betegei életben maradjanak, és megfelelő ellátáshoz jussanak. Mindezek mellett pedig betekintést enged az élete személyesebb részeibe is, ahogyan a hosszú és inkonzisztens műszakjai mellett gyakorlatilag semmi esélye a kiegyensúlyozott magánéletre.

Laikusként olvasva vicces, megdöbbentő, és elgondolkodtató olvasmány volt, valamint – noha nem ez a célja a szerzőnek – ismét rádöbbentett arra, hogy mekkora felelősség nyomja az orvosok vállát a hivatásuk kapcsán, ami mindezek mellett a Kay által leírt tempónál teljesen felőrli az embert a hivatás mögött, és egy véget nem érő mókuskeréknek tűnik, ahol az orvos számára is a túlélés a cél.

Kiknek ajánlom?

Ha laikusként kedveled az orvosi munkáról szóló könyveket, akkor az Ez fájni fog valószínűleg tetszeni fog. Amennyiben olvastad és szeretted a Holtak vallatóját és A halál hét korát – noha Kay írása egy picit más –, mégis nagy valószínűséggel tetszeni fog. Végül, de nem utolsó sorban ha kedveled a morbid humort és a szarkazmust, akkor kötelező olvasmány számodra.

Még több könyves kontentért csekkold a többi közösségi média felületem is!


Adam Kay: Ez fájni fog – Egy fiatal orvos naplója

A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; az Ez fájni fog lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat.

A morbid humor kedvelői ki ne hagyják!

Íme a naplóm a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál töltött időmből, a véres valóság. Hogy milyen volt a frontvonalban, hogyan csapódtak le a dolgok a magánéletemben, hogyan sokalltam be egy szörnyű napon. (Elnézést a spoilerezésért, na de a Titanic vetítésén is tudni tetszettek, mi a vége.)

“Fájdalmasan mulatságos. A fájdalom és a mulatságosság hogy, hogy nem, valami teljességgel jóvá, nemessé és szerethetővé adódik össze.” Stephen Fry